Breaking news: Vacatures in maart 2011

Goed nieuws Het is alweer 1 april en dat betekent dus tijd om terug te kijken naar de maand maart om te zien hoe het online vacaturevolume het over deze maand heeft gedaan. En trek de champagneflessen maar open, want online wervend Nederland is volledig uit de bol gegaan in de afgelopen maand.

Een vergelijking met maart 2010 valt fors positief uit in het voordeel van 2011; maar liefst 24% meer online vacatures! Maar het mooiste, in mijn optiek althans, is het sterk krimpende verschil met 2008. Want maart 2011 ligt nog slechts 8% achter op dezelfde maand in 2008. En maart 2008 was, met uitzondering van de uitzenders die toen al geruime tijd aan het krimpen waren, natuurlijk een pre-crisis maand. En dat noem ik pas goed nieuws!

Vacaturevolume in februari
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in februari over de afgelopen vier jaar:

Aantal nieuwe vacatures in maart, 2008 – 2011 

Aantal nieuwe vacatures in maart, 2008 – 2011

Soms is een grafiek zo mooi dat je er eigenlijk stil van bewondering naar moet kijken. Dit is zo’n grafiek. Maart 2011 toont een bijzonder krachtig herstel. A picture paints a 1.000 words. Stilte…

Vacature jaarvolume
Door het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen 12 maanden bij elkaar op te tellen krijg je een getal dat is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.Door dit iedere maand te doen krijg je dus een beeld van het aantal nieuwe vacatures in de tijd; waarmee een proxy voor de gezondheid van de economie wordt verkregen. Een daling in het aantal vacatures suggereert een op handen zijnde afkoeling van de economie; een stijging laat een opwarming van de economie zien.

Het aantal vacatures over de periode september 2007 t/m augustus 2008 is als vertrekpunt genomen voor een index die een seizoensgecorrigeerde ontwikkeling van het vacaturevolume weergeeft. De index over die periode is 0- 100 gesteld. En dat geeft het volgende beeld:

Index vacaturevolume: september 2007/ augustus 2008 – april 2010 / maart 2011

Index vacaturevolume: september 2007/ augustus 2008 – april 2010 / maart 2011

De index staat nu ondertussen op exact 75,6 en dat is maar liefst 1,5 punt hoger in vergelijking met februari 2011. Inderdaad, we hebben nog een lange weg te gaan, maar de index toont wel een zich versnellende groei. Met andere woorden we gaan steeds sneller omhoog. Voor alle achteruitkijkers is dit bijzonder aangenaam nieuws.

Maar laten we niet vervallen in ongefundeerde juichkreetjes. Verder is een economische blik vooruit eentje die uitsluitend donkere wolken toont. Waarmee het bijzonder verstandig is om maximaal van het huidige interbellum te genieten, want het zal niet lang duren. Als de voortekenen niet bedriegen heb ik al voor de zomer mijn winterjas al weer uit de kast gehaald…

Geef een antwoord

1 Comment