Eurostat: werkloosheid blijft/daalt naar 9,9%

Logotype Eurostat Volgens Eurostat is de werkloosheid over februari in de Eurozone gedaald van 10,0% naar 9,9%. Maar hoe kan dat nou? De werkloosheid in januari was toch ook al 9,9%? Jawel, maar Eurostat heeft die werkloosheid achteraf naar boven bijgesteld. Naar 10,0% dus. Wat weer het gevolg is van de ‘betrouwbaarheid’ van de gegevens die de individuele landen opleveren. En daarom kan nu voor de tweede achtereenvolgende maand een daling, zij het ook voor de 2e keer naar 9,9%, worden gemeld.

Waarbij die ‘betrouwbaarheid’ zo langzamerhand lachwekkende vormen begint aan te nemen. Niet alleen hebben vijf landen cijfers uit voorgaande maanden (soms fors) gecorrigeerd, van die vijf weet Ierland er echt een absolute puinhoop van te maken. Verleden maand meldden de Ieren nog een werkloosheid van 13,5% voor januari 2011. Deze maand is de werkloosheid over januari naar boven bijgesteld tot 14,9%… Je vinger in de lucht houden is betrouwbaarder.

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland en Nederland (twee relatief gezonde landen), Belgie en Frankrijk (twee kandidaten voor een bailout) en de PIIGS landen (deze zijn reeds opgegeven) weergegeven; met uitzondering van Griekenland. De werkloosheidscijfers van Griekenland lopen namelijk maanden achter en cijfers uit dit land zijn per definitie niet te vertrouwen:

Eurostat: Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2009 – februari 2011)

Eurostat: Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2009 – februari 2011)

Duitsland heeft een ferme correctie over de afgelopen maanden doorgevoerd waardoor nu een prachtige dalende lijn te zien is. De correctie in Ierland zorgt daarentegen voor een forse stijging van de werkloosheid in dit failliete Euroland. Maar de meest zorgelijke ontwikkeling komt toch wel uit Spanje, waar de werkloosheid weer een tiende punt is opgelopen, naar 20,5%. Het wil daar maar niet vlotten.

Overigens kan het lijnenspel van de Eurolanden volgende maand weer heel anders lopen; er is nauwelijks een peil te trekken op de cijfers die uit de verschillende landen komen. Eigenlijk is alleen Nederland een rots in de branding; want om de een of andere reden blijven wij maand na maand verschoond van bijstellingen. Ik heb overigens geen idee of dit een teken van betrouwbaarheid is. Of dat wij simpelweg niet toegeven dat we een fout hebben gemaakt.

Geef een antwoord