Faillissementen in maart 2011

grafzerk Het aantal faillissementen van uitzenders en werving & selectiebureaus is in maart onverwacht sterk gestegen. Van 11 (in februari) tot maar liefst 27 in de afgelopen maand. Maar uitschieters (naar boven of naar beneden) zal je altijd houden. En ik ga er voorlopig vanuit dat het hoge aantal faillissementen van de afgelopen maand zo’n uitschieter was.

Als gevolg van de uitschieter gaat de trendlijn wel weer licht omhoog en komen we net boven een gemiddelde van 15 faillissementen per maand uit. Maar gezien het enorme volume aan vacatures wat op dit moment op het Internet rondslingert is het meer dan waarschijnlijk dat we de volgende maand(en) weer snel onder dat niveau duiken.

In onderstaande grafiek is de grijze lijn het aantal faillissementen per maand, de rode lijn is het gemiddeld aantal faillissementen per maand; gebaseerd op het voortschrijdende jaarvolume:

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend jaarvolume, januari 2008 – maart 2011 

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend jaarvolume, januari 2008 – maart 2011

De trendlijn (seizoensgecorrigeerd omdat het op een jaargemiddelde is gebaseerd) laat nu ineens een stijging zien, geheel als gevolg van de uitschieter over de afgelopen maand. Waarmee dat gemiddelde net boven de 15 faillissementen per maand uitkomt. Een (tijdelijke) omkering van een trend die al meer dan een jaar naar beneden wijst.

Bij een forse daling van het faillissementen in de komende maand(en) zal de trendlijn echter weer naar beneden afbuigen. Gezien het enorme online vacaturevolume van de afgelopen maanden lig het zeker in de verwachting dat we in de komende maanden weer een aanzienlijk lager aantal faillissementen gaan zien. In dat geval kan het hoge aantal faillissementen van maart dan ook daadwerkelijk als een uitschieter worden gezien. Een inschatting die op dit moment in ieder geval de meest logische lijkt, maar alleen de resultaten van de komende maanden kunnen die inschatting bevestigen danwel ontkrachten. We gaan het zien

Verantwoording
De grafiek is gebaseerd op de faillissementsinformatie van Faillissementen.com. De cijfers betreffen bedrijven binnen de BIK-code 745 (Arbeidsbemiddeling/uitzendbureau’s) die in de database van Faillissementen.com als failliet staan geregistreerd.

Geef een reactie