Smart Referral, alweer een online referral tool

Logotype Work4Labs Anderhalve maand geleden hadden we TopProspect, en sinds vandaag is daar Smart Referral, een onderdeel van Work for Us bijgekomen. Ik heb het over online referral sites van de 2e generatie. Oftewel online referral sites die social networking sites proberen te gebruiken om het principe van online referral nieuw leven in te blazen. Dapper, aangezien het knekelveld al bezaaid ligt met de botten van Spotajob, Zubka, Friendhunter en niet te vergeten Jobster.

Overigens is Work for Us al een wat langer bestaande app binnen Facebook (volgens eigen zeggen natuurlijk Facebook’s #1 recruiting application) van het bedrijf Work4 Labs. Die nu met een update van haar app komt met de volgende ‘unieke’ kwaliteit:

a revolutionary referral engine, which uses profile data to match Facebook users with jobs

En dat is dus Smart Referral.

Maar wat kan ik dan met die revolutionaire referral engine? Nou, het volgende:

By leveraging advanced job‐matching algorithms and Facebook’s social graph, the ‘Work for Us’ app now allows users to automatically see which friends are the best matches for particular jobs.

En dat is dus zeer vergelijkbaar met TopProspect, hoewel de laatste site niet geintegreerd is met Facebook en mijn relaties van LinkedIn probeert te matchen op beschikbare vacatures.

Voorwaarde om gebruik te kunnen maken van Smart Referral is dat een bedrijf op Facebook aanwezig is en tevens de Work for Us app heeft geinstalleerd. Wat Work4 Labs met veel gevoel voor drama een full social career site noemt. Vervolgens moeten vacatures worden geplaatst waar natuurlijk ook bezoekers langs moeten komen. En als een bezoeker dan een vacature bekijkt dan moet die bezoeker ook nog eens op het tabje See Friends Matching
this Job
binnen Work for Us klikken. En vervolgens ook nog eens toestemming geven aan Work for Us om de netwerken van Facebook en LinkedIn af te grazen op zoek naar geschikte kandidaten voor die vacature. En dan verschijnen er dus mogelijk connecties die voor de vacature in aanmerking komen. Die door de bezoeker op de vacature kan worden geattendeerd via een Share knop.

Holy shit! Nu heeft Facebook > 600 miljoen gebruikers. Maar wat is de kans dat er een gebruiker tussen zit die uiteindelijk op een Share knop gaat klikken? De kans dat een vliegtuig spontaan uit de lucht valt is waarschijnlijk aanzienlijk groter. Wat een gedoe…

En wacht eens even… dit is helemaal geen referral! Dit is gewoon een share functie. Waarbij (indien de advanced job-matching algorithms tenminste goed werken) het enige voordeel is dat connecties die het best passen op deze vacature (op basis van hun profiel) worden getoond.

Gek genoeg toetert Work4 Labs het volgende de wereld in:

This revolution in online recruiting makes ‘Work for Us’ the #1 Facebook recruiting solution

Het woord bescheidenheid heeft deze toko duidelijk niet in het woordenboek opgenomen.

Aangezien ik nog niet binnen een straal van 10 km van Facebook wens te komen, kan ik de feitelijke werking van deze app niet testen. Maar de obstakels die, ongetwijfeld onbedoeld, al duidelijk worden uit het persbericht van Work4 Labs maken dat deze app het probleem van referrals niet gaat oplossen. Wat overigens wel de claim is die Work4 Labs maakt. Maar in een dergelijke claim is nog nooit iemand gestikt.

Conclusie
De Facebook app Work for Us is een basale vacaturesite die met de uitbreiding Smart Referral probeert de netwerken (Facebook, LinkedIn) van een bezoeker te benutten. Niets mee mis aangezien je als bezoeker Work for Us expliciet toestemming moet geven om dat te doen en je die toestemming ook op elk moment kan terugtrekken. Als heel veel bedrijven de Work for Us app gaan gebruiken en heel veel Facebook gebruikers een bedrijfspagina bezoeken omdat ze een baan willen vinden dan is er een heel kleine kans dat deze functie gaat werken. Wat overigens geen referral functie is maar gewoon een share functie. Maar dat terzijde.

Geef een antwoord