Portugal is de volgende nagel aan doodskist Euroland

Spaanse vlag En ook het derde ‘negertje’ heeft eindelijk de schijn opgegeven; Portugal gaat, in navolging van Griekenland en Ierland, voor steun bij het EFSF aankloppen. Wat een verrassing… Daar had echt niemand op gerekend. Na meerdere afwaarderingen door de bekende rating agencies kon Portugal op geen enkele manier meer geld ophalen op de vrije geldmarkt. Het land is daarmee het derde Euroland wat feitelijk failliet is gegaan.

Waarmee dan nu alle aandacht kan worden gericht op de grote engerd: Spanje. Want ook dat land is al geruime tijd een ondode. En net als haar nu failliette collega’s ontkent ook Spanje bij hoog en bij laag steun nodig te zullen hebben. Maar politici zijn helaas nog nooit in leugens gestikt, dus ook deze ontkenning moet met een korreltje zout (ter grootte van de zoutvoorraad van Boekelo) te worden genomen.

Valt Spanje, dan is de Euro historie. Maar voordat iets dergelijks gebeurt gaan de andere Eurolanden nog honderden miljarden van andermans geld verbranden om de illusie van Euroland en haar zegeningen hoog te houden: extend and pretend. Slecht voor zowel de failliete als de (nog) niet-failliete Eurolanden. Helaas kunnen politici uitsluitend ontkennen en nooit tijdig erkennen dat een megalomaan experiment kolossaal heeft gefaald.

Spanje is sinds de afgelopen paar jaar een ondode. Voor eenieder die hieraan twijfelt; dit is de ontwikkeling van de werkloosheid in het land over de afgelopen drie jaar:

Eurostat: Werkloosheid Spanje, april 2008 – februari 2011

Eurostat: Werkloosheid Spanje, april 2008 – februari 2011

De werkloosheid, volgens Europese normen, is gigantisch. En in dit klimaat moet de Spaanse overheid enorme bezuinigingen doorvoeren om het begrotingstekort van het land te verlagen. Lukt dat niet dan volgt onvermijdelijk de weg die Griekenland, Ierland en Portugal nu al hebben moeten nemen.

Iemand die denkt dat Spanje haar schuldpositie kan afbouwen zonder faillissement? Hahaha!

Maar even serieus, met sterk stijgende olie- en voedselprijzen is dit een ramp voor de Spaanse bevolking. En daarmee voor alle inwoners van Euroland. Want met een onverbiddelijk stijgende inflatie (iemand al kleinere verpakkingen voor dezelfde prijs als de voormalige grotere verpakking gezien?) wordt de druk op de burger almaar groter. Terwijl politici, zoals het kansloze dikke konijn De Jager, geld blijven verspillen. Geld dat niet van hem is. In op voorhand gefaalde pogingen de illusie die Eurolalaland is in stand te houden.

Blijkbaar krijgen we de politici die we verdienen. Wat een droefenis…

Geef een antwoord

1 Comment
  • jaap roorda
    says:

    Marc, we kennen je al niet als een optimist, maar ditmaal – helaas wel – ga ik je visie delen (en dan ook retweeten). Wel: het EU Politburo zal er ALLES aan gelegen zijn zo lang mogelyk Spanje in het Zonnetje te laten staan, want Spanje omvallen = twexit Euro. Dus niet nu allemaal snel short gaan he? Dat deed ik in 2007 al eens t’e vroeg en dat kost centjes…..

    Overigens las ik zondag in El Pais – ja een mensch mag soms heel even naar Spanje – dat de woningmarkt in Barca en Madrid alweer boven Jan is, minder dan 1% vd woningvoorraad te koop! Dat terwijl in heel Spanje nog 2 mln woningen te koop zouden staan, caramba! Verder vonden wij Spanje ditmaal als bezoekers duidelijk goedkoper. Dan toch maar allemaal weer naar de Costa’s en daarmee en beetje van die 20% werkelozen afsnoepen? Wie ut weet mag het zeggen….