CareerCity: lachen is gezond

Icoon CareercityEnkele dagen geleden bracht YourFuture.tv een persoonlijkheidstest op de iPhone uit: CareerCity. Het bijbehorende persbericht meldt over deze gloednieuwe app het volgende:

Aan de hand van achttien eenvoudige stellingen krijgt de gebruiker een score op zes persoonlijkheidskenmerken zoals beslissingen nemen, resultaten neerzetten en lerend vermogen. Hierop volgt een advies over werkgevers die matchen op persoonlijkheid.

Nou, dat moet natuurlijk getest worden. Welke werkgevers passen bij mijn persoonlijkheid?

Nadat de startpagina is voorbij geflitst krijg ik dit te zien:

CareerCity | Startscherm 

Goed, ik ga dus ontdekken bij welke werkgevers mijn persoonlijkheid zich thuis voelt. Ik ben er klaar voor en druk op Start:

CareerCity | Vraag 1

Oke, 18 stellingen dus en bij elke stelling kan ik dus uit 6 gradaties van oneens tot eens kiezen. Hmmm… 6. Ik kan dus nooit een neutraal antwoord geven, maar er zit altijd een eens of oneens in. Jammer.  Ook jammer is het feit dat ik niet terug kan navigeren. Dus eenmaal een keuze gemaakt is bij die keuze blijven. Tenzij ik de volledige test opnieuw ga doen. Maar dat is wel iets teveel van het goede.

Overigens heeft CareerCity de stellingen opgeleukt door een animatie in de bovenste helft van het scherm te laten plaatsvinden. Een aantal stellingen doorlopen is inderdaad saai, maar de animatie dient geen enkel doel, anders dan mij achter het hoofd te laten krabben wat er nou precies mee wordt bedoeld:

CareerCity | Vraag 4

Ik hou het maar op de behoefte van homo ludens.

Na het doorlopen van de 18 stellingen moet ik ook nog even een aantal zaken op volgorde zetten:

CareerCity | Volgorde van prioriteit 

Maar nu ben ik dan ook echt helemaal klaar. Het grote moment is aangebroken, want ik ga ontdekken (na bijna 25 jaar noeste arbeid te hebben verricht) bij welke werkgevers ik echt pas. Of nee, nog even een tussenstap:

CareerCity | Resultaat

Nu dan, tromgeroffel…:

CareerCity | "Passende" bedrijven

WTF? De GGZ?? Met mijn geduld??? Hahahaha. O ja, die GGZ is ook nog eens van Noord- en Midden-Limburg. Misschien dat Careercity er even een klein GPS functietje tegenaan wil gooien. En vervolgens eerst vragen of ik bereid zou zijn te verhuizen om mijn ‘droom’werkgever te ontmoeten.

Gelukkig heb ik hartelijk gelachen, dus wat dat betreft was de app een positieve afwisseling na de perikelen met de hosting provider. Maar verder heb ik deze app linea recta in de electronische prullenbak gesodemieterd.

Dit is overigens de verantwoording van YourFuture.tv / Careercity:

De CareerCity-test is gebaseerd op de persoonlijkheidstheorie van de bekende ontwikkelingspsycholoog Clare W. Graves. De vragenlijst is ontwikkeld door onderzoeksbureau NewCom van de Universiteit Twente en is zowel kwalitatief als kwantitatief getest op validiteit onder een groep van studenten, starters en young professionals. De test is echter ook geschikt voor mensen met meer werkervaring die meer willen weten over hun eigen persoonlijkheid.

Tja, het is nog niet automatisch waardevol als er een ontwikkelingspsycholoog, een onderzoeksbureau en een universtiteit bij zijn betrokken. Hoe indrukwekkend dat ook allemaal mag klinken…

Conclusie
Een aardig idee dat te ver is doorgevoerd. Een persoonlijkheidstest kan dan nog wel, maar om daar vervolgens een werkgeverskeuze aan te koppelen wordt al redelijk onzinnig. En helemaal als er maar een paar bedrijven in een dergelijk initiatief participeren. Want dan wordt het ronduit lachwekkend. En dat is exact wat CareerCity is geworden. Wat dan in mijn geval wel weer een prettige afwisseling was. Dus dank daarvoor.

Geef een antwoord