De Japanse markt van voor De Ramp

Japanse vlag Nu aardbevingen, een tsunami en een trage meltdown de economie van grote delen van Japan heeft lamgelegd, is het nog onduidelijk wat dat op lange termijn betekent voor de arbeidsmarkt. Randstad nam eind vorig jaar het Japanse FujiStaff over, waarmee het bedrijf een zesde plek verwierf in de Japanse arbeidsmarkt. Het bedrijf maakte vorige maand in het Financieele Dagblad bekend ‘zware materiële schade’ te hebben geleden van het natuurgeweld. Bij de twee vestigingen van Randstad in Sendai werkten vijftig mensen.

Maar hoe zit het met de rest van deze tweede grootste uitzendmarkt van de wereld? We deden een analyse van de Japanse hr-markt.

Weinig geconsolideerde markt
De grote wereldwijde concurrenten van Randstad draaien meer omzet in Japan. Adecco claimt (met dochtermerk Career Staff) een vierde marktpositie in het land van de Rijzende Zon. Manpower rapporteert geen omzetten van de Japanse dochter. Wel meldt het Amerikaanse bedrijf in het jaarverslag dat bijna de helft van de Aziatisch-Pacifische omzet uit Japan komt. Volgens onze berekeningen zette Manpower in Japan meer dan een miljard dollar om – goed voor een positie op nummer 5, nog vóór Randstad.

Maar de top drie wordt gevuld door Japanse bedrijven. Wij zetten de omzetcijfers van de top zes van HR-dienstverleners in Japan op een rijtje.

Jaaromzet Uitzendbedrijven Japan (omgerekend in miljoenen EUR)

Jaaromzet Uitzendbedrijven Japan (omgerekend in EUR miljoen). *) Cijfers Fujistaff betreffen de periode van 1/10/’09-30/9/’10

Big in Japan
Recruit Co. Ltd. is vanouds een advertentiebedrijf. De omvang van de hr-omzet maakt deze private dienstverlener niet bekend. Temp Holdings en Pasona zijn beursgenoteerde bedrijven.

De Japanse markt mag dan in omvang de tweede van de wereld zijn, de markt is verre van geconsolideerd. De grote drie uitzenders weten niet tot de top drie door te dringen (hoewel Adecco in 2009 wel een derde plek claimde). De markt is sterk laatcyclisch en met de omzetgroei wilde het tot in dit jaar niet vlotten. De effecten van de natuurramp voor de uitzendmarkt moeten nog blijken.

Marktaandeel uitzendbedrijven Japan

Marktaandeel uitzendbedrijven Japan

Laatcyclische markt
Adecco en Randstad-dochter FujiStaff zagen hun omzet in 2010 dan ook vooral krimpen. Alleen Manpower rapporteerde een bescheiden groei. De cijfers van FujiStaff zijn in deze weergave niet geconsolideerd met die van Randstad Japan. Randstad zelf meldde in het jaarverslag dat de Japanse dochter sinds maart groei rapporteert.

Omzetgroei yoy 2010 (in procenten)

Omzetgroei yoy 2010 (in %). *) Cijfers Fujistaff betreffen de periode van 1/10/’09-30/9/’10

Vermoed marktleider
Van Staff Service, de vermoede marktleider van de Japanse markt, zijn geen cijfers beschikbaar. In onze analyse hebben we die speler niet meegenomen.

Dit is deel 3 in een reeks analyses van de jaarcijfers van de grote hr-dienstverleners. Lees ook mijn analyse van de Italiaanse hr-markt, van de Scandinavische markt en van de Zwitserse markt.

Geef een reactie

1 Comment