Vacaturesite top 10: krankzinnig en kunstmatig

Vacaturemonitor, positief Een krankzinnige groei van het volume aan vacatureplaatsingen over de afgelopen drie weken; voornamelijk veroorzaakt door een nog veel krankzinniger groei van het aantal vacatureplaatsingen bij Werk.nl in de afgelopen week. Zo’n 4.000 vacatures meer dan gebruikelijk, en dat is bijna een verdubbeling van het aantal wekelijkse plaatsingen bij Werk.nl. Suspect, om het maar vriendelijk te zeggen.

Hiermee gaat het volume aan online vacatureplaatsingen over de afgelopen weken van 173.000 naar 181.000. En het verschil met afgelopen jaar is opgelopen tot 49,1%. Ook bij het aantal unieke vacatures is een extreme groei te constateren, waarbij het verschil met vorig jaar is opgelopen tot 37,4%. Maar deze verschillen zijn kunstmatig groot. Zoveel is wel zeker.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 12 – 14)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 12 – 14)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

 • Werk.nl: +1,5%
 • Nationale Vacaturebank: -0,1%
 • Monsterboard: -0,4%
 • DOVAjobs: 0,0%
 • Jobselectie: +1,0%
 • Megajobs: -0,2%
 • Gus.nl: -0,6%
 • JobTrack: -0,2%
 • Careerbuilder: 0,0%
 • Randstad: +0,1%

Tja, daar staat het. Het marktaandeel van Werk.nl schiet met 1,5% ineens tot boven de 10% grens. Maar de vraag is natuurlijk hoe realistisch deze groei is. Dat mag Textkernel natuurlijk uitleggen, want een verdubbeling van het vacaturevolume is volstrekt ongeloofwaardig. Verder heeft Jobselectie de kunstmatige daling van verleden week goedgemaakt met een kunstmatige stijging. Dat zal zich over een paar weken weer herstellen tot een normaal volume.

Mede als gevolg van de krankzinnige stijging van het marktaandeel van Werk.nl krijgen de meeste andere sites een daling van het marktaandeel aan de broek. De meeste andere sites noteren een daling, met ans enige uitzondering Randstad die tegen de stroom in alsnog een lichte stijging laat zien.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

En hier dan in in een grafiek nog eens de nogal bizarre stijging van Werk.nl in beeld. Bizarre stijgingen als deze hebben zich in het verleden al meerdere malen voorgedaan.

Opvallender en relevanter is de ‘trend’ die Monsterboard laat zien. Want waar concurrent Nationale Vacaturebank een vrijwel horizontale lijn toont is Monsterboard in de laatste maanden vooral heel traag, maar ook heel gestaag, aan het dalen.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord

3 Comments
 • Gerard Mulder
  says:

  Marc,

  Dat Jobfeed meer vacature-uitingen heeft gevonden op Werk.nl, komt doordat er afgelopen week verbeteringen aan de Werk.nl -spider zijn uitgevoerd. Werk.nl is een moeilijke site om volledig te spideren zonder daarbij de site op een mogelijk schadelijke manier te belasten. Jobfeed spidert normaal gesproken met zo minimaal mogelijke impact voor een website (simpel gezegd gedraagt de spider zich net als een gewone bezoeker). Voor Werk.nl is dit niet voldoende. Jobfeed voert nu iets vaker dan normaal zoekopdrachten uit op Werk.nl. Dit geeft iets meer belasting zonder schadelijk te zijn voor de site, maar levert wel veel meer resultaten op. Dat verklaart de piek van de vorige week. We zijn benieuwd hoe dit er volgende week uitziet.

  Gerard Mulder

  • Dirk Goossens
   says:

   @Gerard: het is een schande dat WERK.nl er een sport van maakt spiders te weren, temeer daar gebruikers daar direct last van ondervinden in de vorm van downtime en wachttijden. Dat is maatschappelijk niet verantwoord.

   Gebruik van JobFeed cijfers door Drees en RWI brengt echter ook de plicht tot maatschappelijk verantwoord ondernemen voor TextKernel met zich mee. Daaronder valt openheid over inhoudelijke tekortkomingen in het product. Het is dan goed te merken dat je een verklaring naar buiten brengt. Je eerdere opmerking WERK.nl spideren we prima is je bij deze vergeven.

   Overigens spidert Sollicity WERK.nl al jaren prima. Dit doen wij door ons niet te gedragen als een gebruiker, maar door rekening te houden met de wijze waarop WERK.nl is opgezet. Hierbij herhaal ik mijn aanbod om onze werkwijze te komen demonstreren.