De grote vier: aantallen vacatures

De grote vier, positief De grote vier gaan struikelend door het leven. Althans twee van de vier. Want zowel Werk.nl als Monsterboard vertonen (overigens zeer uiteenlopende) haperingen. Waardoor het feitelijk op de schouders van Nationale Vacaturebank en JobTrack komt om een groen (positief) of rood (negatief) resultaat te melden. En het is net groen geworden.

Werk.nl laat weer eens zien waarom Kamp deze site in zijn bezuinigingsbrief bij het grofvuil had moeten zetten. En Monsterboard lijkt de komende slagaderlijke bloeding aan vacaturevolume zoveel mogelijk binnenskamers te willen houden.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Van de vier vacaturesites zijn er twee die zonder problemen hun cijfers ‘rapporteren’, Nationale Vacaturebank en JobTrack. De andere twee worden hieronder in twee opeenvolgende intermezzo’s behandeld. Waar Nationale Vacaturebank licht groeit, daalt Jobtrack nog iets lichter. Waardoor er netto een soort groei te melden is.

Intermezzo Werk.nl
Werk.nl heeft weer eens exact hetzelfde aantal vacatures als een week geleden. Er zit daar weer eens een tellertje vast. En ik kon niet eens zoeken op de site want ik kreeg continu de homepage te zien. Ja, je zal maar een niet-werkende werkzoekende zijn die verplicht met Werk.nl aan de slag moet… En alsof dat nog niet genoeg is, krijg je ook nog eens deze foutmelding te zien:

image

Ja, minister Kamp heeft een blunder begaan door Werk.nl niet in de huidige bezuinigingsronde weg te saneren.

Intermezzo Monsterboard
Inderdaad, de kolom van Monsterboard is helemaal leeg. Tot op heden was het mogelijk een benadering van het vacaturevolume op de site te maken door op Categorie de aantallen bij elkaar op te tellen. Maar Monster(board) heeft sinds enkele dagen een geheel vernieuwd zoekproces (waarover later in een aparte blog posting aanzienlijk meer) actief. En onderdeel van dit vernieuwde zoekproces is dat er een nieuw maximum is gesteld:

image 

Vroeger was het maximum 5.000, nu is dat dus nog slechts 1.000. En daarmee maakt Monsterboard het volstrekt onmogelijk om het daadwerkelijke aantal vacatures op de site te bepalen. Volstrekt onmogelijk? Nee, niet echt. Want op basis van het volume aan actieve vacatures op JobFeed is er alsnog een behoorlijk nauwkeurige benadering te krijgen. En dat is dus voortaan het getal waar ik vanuit ga.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken 

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Goed… Werk.nl doet gek, Nationale Vacatuebank stijgt, terwijl Monsterboard en JobTrack dalen. Einde nieuwsflash.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

En wederom: Werk.nl doet gek, Nationale Vacatuebank stijgt, terwijl Monsterboard en JobTrack dalen. Voor Monsterboard lijkt de wijziging van de zoekfunctie als geroepen te komen…

Geef een antwoord

1 Comment
  • Baudi Heidanus
    says:

    “En Monsterboard lijkt de komende slagaderlijke bloeding aan vacaturevolume zoveel mogelijk binnenskamers te willen houden.”

    Dat is een mooie zin! Wat mij betreft mag @MarcDrees het volgende boekenweekgeschenk gaan schrijven!