Vacatures per regio: irrational exuberance?

Vacatures per regio, positief Een week waarin het vacaturevolume tot ‘vooroorlogse’ hoogtes stijgt is vanzelfsprekend ook een week waarin de vacaturevolumes voor de regio’s gigantische waardes laten zien. Het lijkt de Fukushima reactor wel waardoor de problemen eveneens steeds ernstiger lijken te worden; maar in dit laatste geval wordt dat vooral veroorzaakt door een leugenachtige Japanse regering en een nog leugenachtiger energiebedrijf.

Alle regio’s groeien als kool (of is het radioactieve kool?) en laten daarmee waardes zien die weer in de buurt komen van de waardes van voor de financiele crisis. Maar zoals gisteren al aangegeven, de groei van de afgelopen week is voor een aanzienlijk deel veroorzaakt door een verdubbeling van het gespiderde vacaturevolume bij Werk.nl. En alles wat met Werk.nl te maken heeft, moet per definitie met grote voorzichtigheid worden beschouwd.

Dit is de grafiek voor de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 12 – 14 (2009 – 2011)

Vacatures per regio: week 12 – 14 (2009 – 2011)

In vergelijking met vorige week is dit het resultaat:

  • Zuid-Nederland: +0,5%
  • West-Nederland: +0,2%
  • Oost-Nederland: +0,4%
  • Noord-Nederland: +0,2%

Jawel, alsof de regio’s collectief peper in de reet hebben gestoken! Alle regio’s knallen de lucht in en stijgen naar waardes waar de vergelijkbare periodes in 2009 en 2010 slechts met grote afgunst (en op grote afstand) naar kunnen kijken. Hoezo zorgen om de Euro? Twijfels over de economische ontwikkeling in de VS? Terughoudendheid vanwege de problemen in Japan? Voorzichtigheid vanwege de explosieve situstie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten? Angst vanwege de uit de hand lopende inflatie?

Niets van dat al. De vacaturemotortjes van de regio’s draaien zoals ze in jaren niet hebben gedraaid: als een dolle. De krankzinnige voorganger van de al even krankzinnige Bernanke, Greenspan, heeft het ooit heel fraai samengevat: irrational exuberance. Dat is waar we op dit moment in terecht lijken te zijn gekomen. Heel interessant als je een forensische psychiater bent. Welke maniakale groupthink heeft zich van Nederlandse bedrijven en instellingen meester gemaakt? Zeer, zeer interessant.

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

To the stars and beyond. En dat zonder echte vleugels. Een viervoudige Icarus, zou ik willen zeggen. Sinds de decemberdip is de groei ronduit krankzinnig te noemen. Maar laten we dansen tot de muziek stopt. Zoals de voormalige CEO van Citibank zei, vlak voordat de muziek stopte in 2008… De was gaat op enig moment smelten; dat is de enige zekerheid.

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord