Wordt 2011 een rampjaar voor vacaturesites?

Lege kluis Ruim een maand geleden lanceerde vertical search engine Indeed haar CV upload service. Waarmee de site het wankele evenwicht met haar belangrijkste ‘leveranciers’ (de vacaturesites) voorgoed leek te hebben verstoord. Maar tot op dit mometn is er geen zichtbare reactie geweest van de grote commerciele vacaturesites. Terwijl Indeed met die CV upload service feitelijk aangeeft de rol van diezelfde vacaturesites over te willen nemen.

Waar ik eerst nog dacht dat vacaturesites hun acties onderling aan het afstemmen waren, lijkt het er langzamerhand op dat de sites geen enkele actie gaan ondernemen. Waarmee ze feitelijk de sleutels van de winkel aan Indeed, en daarmee aan alle vertical search engines, overhandigen. Hebben de verticals gewonnen?

Misschien is het te vroeg om deze conclusie te trekken, maar het lijkt er op dat de vacaturesites met hun enorme behoefte aan traffic de verticals uiteindelijk zo’n dominante positie hebben gegeven dat ze daar nu zelf de wrange vruchten van gaan plukken. Want welke vacaturesite kan het zich nog permitteren om de traffic van een kanaal als Indeed uit te zetten? Vooral als collega-vacaturesites dat eventueel niet zouden doen…

En daarmee lijken de rollen plotseling omgedraaid. Vacaturesites zijn afhankelijk geworden van de vertical search engines die ze jaren geleden zelf in het zadel hebben geholpen door toe te staan dat diezelfde verticals de vacatures kopieerden om deze vervolgens zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van Google te laten verschijnen. Goedkope SEO; vacatures in ruil voor traffic. Maar die uitruil lijkt nu rampzalig te verlopen voor de vacaturesites. Want verticals zijn in aantal gegroeid en nemen zoveel traffic voor hun rekening dat vacaturesites feitelijk niet meer zonder de verticals kunnen. Waarmee ze hun eens zo machtige positie volledig hebben verkwanseld. De vertical is de dealer geworden; de vacaturesite is gereduceerd tot een drugsverslaafde, wanhopig op zoek naar zijn volgende shot…

Onwillekeurig doet dit scenario denken aan de krantenuitgevers die jarenlang de ontwikkeling van vacaturesites hebben genegeerd. Om vervolgens (overigens massaal mislukte) pogingen te doen de vacaturesites te kopieren. Het lot van de krantenuitgevers is bekend; dat van de vacaturesites moet nog worden geschreven. Maar zou het misschien kunnen zijn dat vacaturesites uit hetzelfde handboek gaan putten?

Dat zou namelijk betekenen dat de vacaturesites zelf met een vertical gaan komen. Maar om dat te doen moeten ze de handen ineen slaan. En als er geen samenwerking kan worden gesmeed tegen het gevaar dat Indeed levert, is dat dan wel mogelijk door gezamenlijk een eigen vertical te ontwikkelen? Of door gezamenlijk een bestaande vertical op te kopen? Het lijkt me bijzonder onwaarschijnlijk. En bedenk dat er niet alleen gezamenlijk een vertical in leven moet worden geblazen; tegelijkertijd zullen de samenwerkende vacaturesites dan ook nog eens alle andere verticals de toegang tot hun vacaturesites moeten ontzeggen. Want anders schieten er ze nog steeds bijzonder weinig mee op. En dat is tot op heden niet gebeurt.

Maar ongeacht of vacaturesites (al dan niet gezamenlijk) met een vertical komen; het lijkt erop dat het business model voor vacatureplaatsingen haar langste tijd heeft gehad. Een post & pray vacatureplaatsing wordt binnen enkele jaren naar alle waarschijnlijkheid spotgoedkoop. Waarom bij een dure vacaturesite aankloppen als het ook bij een ‘gratis’ vertical kan? En zo langzamerhand zijn er ook vacaturesites die gratis vacatureplaatsingen aanbieden en tegelijkertijd een redelijke traffic hebben. Het zou me niets verbazen als de grote commerciele vacaturesites in 2011 en 2012 een significant deel van hun omzet uit vacatureplaatsingen gaan verliezen. En dat verlies zal met name komen uit reducties van grote contractpartijen: de intermediairs. Die tegelijkertijd ook het kunstje van de verticals lijken te ontdekken; getuige DOVAjobs (Vedior, nu Randstad) en meer recent Gus.nl (USG People).

Tegelijkertijd staat de omzet uit CV-databases natuurlijk onder druk als gevolg van de astronomische groei van LinkedIn en initiatieven als MrSearch. En binnenkort mogelijk ook door de CV upload service van Indeed.

Het lijkt er ernstig op dat 2011 een heel slecht jaar gaat worden voor de grote commerciele vacaturesites. En 2012 zal nog slechter worden. Een goede ontwikkeling als het tegelijkertijd betekent dat Monsterboard daarmee haar laatste publieke champagneparty heeft gehouden.

Geef een antwoord

2 Comments