YER-directeur Jaap Kooijman: ‘Michael Page belt onze hele tent af’

Q&A YER is helemaal niet bezig om de consultants van Michael Page te ronselen. Dat stelt YER-oprichter en dga Jaap Kooijman. Wij interviewden Kooijman naar aanleiding van de rechtszaak van afgelopen vrijdag, die een naar YER vertrekkende recruiter van Michael Page tegen zijn werkgever aanspande.

Tijdens dat kort geding betoogde advocaat Henriëtte Bronsgeest van Michael Page dat YER ‘de aanval op Michael Page [heeft] geopend.’ In haar pleidooi beweerde zij: ‘YER bestookt onophoudelijk de medewerkers van Michael Page.’

Dat laatste ontkent Kooijman. Sterker nog, hij draait het om: ‘Er is één directeur van Michael Page die bij ons de hele tent afbelt!’

Wij spraken Kooijman over de zaak.

Q&A Jaap Kooijman, dga YER

Tijdens de rechtszaak van afgelopen vrijdag beweerde de advocaat van Michael Page dat YER de advocaat van hun vertrekkende werknemer Martijn Lemckert betaalt. Klopt dat?
‘Ja. Wij staan Lemckert bij omdat hij in conflict is gekomen met Michael Page. Hij wil naar YER overstappen.’

Advocaat Floris van de Bult zou nog vier andere vertrekkende consultants van Michael Page bijstaan bij de onderhandelingen over hun vertrek naar YER. Ook op uw kosten?
‘Ja. Michael Page doet een beetje moeilijk over het feit dat meerdere werknemers naar YER vertrekken. Michael Page maakte van deze zaak een showcase, waarschijnlijk om andere consultants te ontmoedigen.’

Showcase? Het was de werknemer die zijn werkgever met een kort geding daagde.
‘Ja, hij moest wel. Een concurrentiebeding met een termijn van zes maanden is precies wat Lemckert tijdens de onderhandelingen aanvankelijk aan Michael Page heeft aangeboden. Maar Michael Page hield bij hem de poot stijf. Bij collega’s van Lemckert die eerder overstapten ging Michael Page wel akkoord met een heronderhandeld beding van rond de zes maanden. Kijk, zo’n concurrentiebeding moet appelleren aan redelijkheid en billijkheid. En daar viel voor Lemckert wat te halen. Met de schikking zijn wij dan ook tevreden. Dat het beding werd teruggebracht van 12 maanden naar 6 maanden, beschouw ik dan ook als een overwinning.’

Wat kost u die advocaat?
‘Dat weet ik nog niet. Dat vind ik ook secundair. Zo’n rechtszaak is niet leuk, met name voor zo’n knaap. Voor hem niet, omdat hij over zijn werkgever waar hij gewoon drie jaar met plezier gewerkt heeft, allerlei dingen moet roepen. En ook voor zijn vroegere manager niet.’

Volgens Michael Page heeft YER hem ‘bestookt’ en geronseld.
Absolute onzin. Ze komen gewoon op ons af. Mensen nemen gewoon contact op. En dat geldt niet alleen voor Michael-Page-consultants, maar ook voor recruiters van een aantal andere concurrenten die ook nogal KPI-gedreven zijn. Daar hoeven wij niets voor te doen. Wij laten graag weten dat het bij ons om de output gaat, niet om de input. Dus mensen die ons bellen, weten wat ze bij ons kunnen verwachten. Bovendien, we hebben ze echt niet allemaal aangenomen.’

Heeft u nog nooit iemand rechtstreeks benaderd?
‘Natuurlijk wel. Wij hebben ook wel eens iemand gebeld, maar echt beduidend minder dan nu wordt gesuggereerd. Het wordt nu neergezet alsof wij de mensen die net hun opleiding hebben gehad van Michael Page afpakken. Dat is echt klinkklare onzin!’

Vier van de zes vertrokken consultants komen van Michael-Page-kantoor Rotterdam. Daarvandaan stapte vorig jaar ook kantoordirecteur Michel De Krieger over naar YER. Heeft u zijn voormalige werknemers geronseld?
‘Nee. Absoluut niet. Ze kwamen op ons af. Sterker nog, het is andersom! De managing director van Michael-Page-label Page Personnel wordt geleid door een Fransman, Nicolas Vermersch. En met name díe Fransman belt bij ons werkelijk waar de hele tent af! Het lukt ‘m niet om ze te overtuigen, maar zij doen exact wat ze ons verwijten. Zo principieel zijn ze er dus niet op tegen om concurrenten langs te bellen. Het is een beetje de pot verwijt de ketel.’

Dat doet de directeur van Page Personnel zelf?
‘Ja. En dat vind ik nog wel chic van hem. Dat hij daarvoor geen ondergeschikten inzet. Dat kan ik nog wel waarderen.’

Hoeveel mensen heeft u sinds vorige zomer aangenomen?
‘Sinds september zijn er 86 consultants bijgekomen. Daarvan kwamen er niet meer dan 11 van Michael Page. En om het in perspectief te plaatsen, deze maand alleen al zijn er bij ons 23 ervaren fee-earners gestart. Daarvan kwamen er maar een handjevol van Michael Page.’

Hoeveel van die 86 komen rechtstreeks uit de schoolbanken?
‘Geen enkele, daar doen wij niet aan. Onze hires hebben of in een bepaalde sector gewerkt of ze komen uit de recruitmentbranche zelf. Het gaat om twintigers en dertigers met tussen 2 en 10 jaar werkervaring. Dat is ongeveer het profiel.’

Gisteren maakte Michael Page Nederland in het eerste kwartaal van dit jaar een omzetgroei van 18 procent bekend. Hoe was het eerste kwartaal voor YER?
‘Heel goed. Wij groeiden met 21 procent groei, vooral omdat begin 2010 erg slecht was, nog als staartje van 2009. Onze groei uit plaatsingen voor vaste functies bedroeg 35%, onze interim-tak groeide slechts een paar procent.’

Wat is de huidige headcount van YER?
‘Wij hebben 180 fee-earners op de loonlijst. Ook wij hebben wat verloop, maar met dit soort aantallen krijg je een goede netto groei. Wij zijn zelfs weer op zoek naar ervaren managers, types die niet aansturen op basis van KPI’s en balanced score cards. Kandidaten kunnen me zo bellen – dat mag ik zelf namelijk niet meer. Toch?’

Morgen op RecruitmentMatters een interview met de directie van Michael Page, dat eerder deze week de eerste-kwartaalcijfers bekendmaakte.

Geef een reactie

8 Comments
 • Tja
  says:

  Hij heeft het (ook daar) niet lang volgehouden als directeur. Is inmiddels ontslagen, kennelijk toch niet zo’n match de Page cultuur binnen YER…..

 • Mario
  says:

  M.n. YER levert slechte kwaliteit als het gaat om de dienstverlening.Als je de werkwijze van recruiters ziet alsook de wijze waarop zij werkzoekende te woord staan dan valt daar nog veel te leren. Logisch dat ze, als dat zo zou zijn, professionals bij sterkere concurrenten wil weghalen.
   

 • JS
  says:

  Concurrentie beding..blijft interessant fenomeen maar niet echt meer van deze tijd. Relatie beding kan ik me voorstel, eventueel een vergoeding voor vertrek binnen een N-aantal maanden na start van de overeenkomst lijkt me ook nog redelijk.

  Voor het overige zijn dit soort rechtzaken en publicaties meer vermakelijke dan echt zinnig.

 • Tom
  says:

  Dit artikel weerspiegelt wel ongeveer het niveau wat u mag verwachten van de Nederlandse WS branche. Gelukkig beseffen steeds meer bedrijven zich dat het logischer en kosteneffectief is om ervaren, professionele recruiters met uitstekende sourcing & selection vaardigheden in dienst te nemen danwel op interimbasis in te huren ipv maatwerk uit te besteden aan de duurbetaalde praatjesmakers van Dhr Kooijman (“ondergeschikten” die “output” leveren: in vaktermen bedoelt Dhr Kooijman met output: geplaatste kandidaten / verstuurde facturen) of aan de door de heer Vermersch’ aan KPI’s vastgeketende “fee-earners”.

  • Willem Molle
   says:

   @Tom
   Jammer dat je een eenzijdige, sterk gekleurde reactie geeft. Je bent waarschijnlijk zelf een interim recruiter.

   Je gaat volledig voorbij aan de kleine W&S bureaus die een uitstekende relatie weten op te bouwen met de opdrachtgever en middels een intensieve samenwerking wel degelijk bewijzen een logische en kosteneffectieve oplossing te zijn voor personele vraagstukken.

   Het opbouwen van zo’n relatie met een opdrachtgever zal voor grote partijen zoals YER & MP altijd lastig blijven gezien het grote verloop van recruiters. Een fenomeen waar ik altijd zeer blij mee ben. Als kleine speler kom ik graag in beeld op het moment dat de “grote jongens” steken laten vallen.

 • Jay
  says:

  Grappig, ik heb net een sollictant (lees: starter) verloren die bij zowel bij Michael Page als bij YER een aanbieding had en uiteindelijk elders is gaan werken.