Maandag krimpt 19 procent, sluit 4 kantoren

Detacheerder Maandag heeft vier van zijn zeventien Nederlandse kantoren gesloten. Het gaat om de vestigingen in Arnhem, Den Bosch, Maastricht en Middelburg. De werknemers van die kantoren worden overgeplaatst naar andere Maandag-kantoren in Nederland en België.

Tot vorig jaar nog was Maandag de grootste groeier in de detacheringsmarkt met voornamelijk autonome groeipercentages van 78% (2008) en 30% (2009). Dat een dergelijke groeisnelheid onhoudbaar zou zijn, bleek afgelopen jaar voor de detacheerder die groot werd door externen te leveren aan vooral gemeentelijke overheden. Afgelopen jaar kromp de omzet met 19%. Op een omzet van EUR 120 miljoen maakte het bedrijf een netto verlies van EUR 1 miljoen.

Maandag: Omzet en bruto marge, 2005 – 2010. *) Prof-formacijfers inclusief de acquisities van Fectum, Solliance en Boksteijn Consultancy

Maandag: Omzet (in miljoenen EUR) en brutomarge (in %), 2005 – 2010.

*) Cijfers over 2010 betreffen eigen opgave Maandag.

Entjes: ‘Het tijdperk van grote groei is voorbij’
Dat Maandag de laatste jaren zo rap kon groeien, had te maken met het laatcyclische klantenbestand van de detacheerder. Ooit kwam 95% van de omzet van Maandag bij gemeenten vandaan. Vorig jaar bedroeg dat percentage nog maar 45%, zo betoogt oprichter Rob Entjes. ‘Grote delen van onze omzet maken we in de zorg, onderwijs, engineering en vooral finance. Onze markt verbreedt zich veel meer.’

Met de reorganisatie zal Maandag ook in de eigen overhead snoeien. Eerder al bleek dat de verhouding tussen staf en professionals bij Maandag aan de hoge kant is. Entjes: ‘Tegen elke interne medewerker staan bij ons 4 professionals. De gemiddelde marktverhouding is 1 op 5,3. Dat hebben we dit jaar gecorrigeerd.’

Volgens Entjes is Maandag de eerste maanden van dit jaar ‘licht gegroeid.’ Daarmee wordt 2011 een jaar van uitbodemen, zeker in de overheidsmarkt. Entjes: ‘De grote groei van de laatste jaren is voorbij. En die zal niet meer terugkomen.’

Maandag België
Daarom heeft de oprichter en grootaandeelhouder zijn ogen op het buitenland gericht. In België telt Maandag drie kantoren in Gent, Antwerpen en Hasselt. Entjes: ‘Ik verwacht dat we in België eind dit jaar goed zullen zijn voor 150 à 200 projecten.’ Met dat aantal verwacht Entjes dat zijn Belgische dochterbedrijf ongeveer 10% van de omzet genereert. Entjes: ‘Deze zomer verwachten wij daar door break-even heen te gaan.’

Geef een antwoord