Winstgevendheid USG People stort in

Het herstel van USG People lijkt te stokken. In het eerste kwartaal van dit jaar – USG maakte vandaag daarvan de cijfers bekend – steeg de omzet met 14%. Dat is licht (2 procentpunt) meer dan vorig kwartaal, maar het houdt niet over. Vooral in thuismarkt Nederland bleef echt herstel uit.

Want terwijl de ABU met zijn benchmark al een halfjaar lang dubbelcijferige omzetgroei voor de hele markt rapporteert, blijft de nummer twee van die markt daarbij met een groei van opnieuw 4% fors achter.

En dat betekent dat er ook bij USG People problemen zijn met de detacheringsdochters. Voor het eerst liet USG-topman Rob Zandbergen in een toelichting op margedruk de naam van techneutendochter Innotiv vallen. Innotiv is voor USG People wat Yacht is voor Randstad: een nakomer die zowel de winst als het herstel in de thuismarkt flink deprimeert.

USG People: omzet en brutomarge, Q4 2008 – Q1 2011

USG People: omzet en brutomarge, Q4 2008 – Q1 2011

De brutomarge kreeg daarmee opnieuw een dreun. Sinds de crisis is van het hogemargemodel waarop USG People zich jarenlang kon beroepen steeds minder over. Lag de winstgevendheid tot eind 2008 steevast tussen de 24% en 26% – vandaag leek de brutomarge definitief door de 22-procentsgrens te zakken. De marge bedroeg in het eerste kwartaal slechts 21,1%.

Start People ‘ver boven de markt’
Aan USG’s grootste uitzendmerk Start People zal het niet liggen. In wat USG People ‘Generalist Staffing’ noemt, groeide het bedrijf 21%. Zandbergen meldt in het persbericht dat Start People ‘voor het tweede achtereenvolgende kwartaal ver boven het niveau van de markt’ uit groeide.

Overigens meldt USG People in het persbericht dat Innotiv in België en Luxemburg wel ‘een sterk kwartaal’ maakte.

Geef een antwoord