Vacaturesite top 10: het landschap wijzigt…

Vacaturemonitor, positief Wederom is het aantal vacatureplaatsingen over de afgelopen drie weken gegroeid; van 193.000 verleden week naar meer dan 201.000 deze week. Gigantische aantallen dus en maar liefst 58% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Je vraagt je onwillekeurig af waar dit gaat eindigen.

Tegelijkertijd is er een opvallende nieuwkomer te noteren: Banenmatch. In navolging van Jobselectie is Banenmatch de tweede freemium vacaturesite die de top 10 binnendringt. En daarmee de enige resterende uitzender, Randstad, uit de top 10 drukt. Hoewel de uitzenders met DOVAjobs en Gus.nl nog altijd ruim vertegenwoordigd zijn in het rijtje van grootste vacaturesites. Maar waar enkele jaren geleden de paid for vacaturesites die dienst uitmaakten is het landschap ondertussen fors veranderd.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 14 – 16)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 14 – 16)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

 • Werk.nl: -0,4%
 • Nationale Vacaturebank: -0,4%
 • Monsterboard: -0,2%
 • DOVAjobs: -0,2%
 • Jobselectie: -0,1%
 • JobTrack: -0,1%
 • Megajobs: -0,3%
 • Gus.nl: -0,3% 
 • Careerbuilder: 0,0%

 

Waar Banenmatch verschijnt, verdwijnt Randstad. En hiermee is de enige uitzender uithet rijtje van de tien grootste vacaturesites verdwenen. Ingeruild voor een freemium vacaturesite, die met stip de top 10 komt binnendenderden op plaats vier. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Banenmatch ook vorige week al in de top 10 zou zijn gekomen als hun vacature-aantal niet zo fluctueerde. Waardoor ik ervoor heb gekozen om nog een weekje te wachten.

Naast Jobselectie hebben we dus een tweede freemium vacaturesite in de top 10. Waar gratis vacatureplaatsingen zich een aantal jaren geleden beperkte tot startende vacaturesites heeft dit model zich ondertussen ontwikkeld tot een regelrechte bedreigen van de paid for vacaturesites zoals Nationale Vacaturebank en Monsterboard. Waarom betalen voor een vacatureplaatsing als het ook gratis kan? Het antwoord ligt natuurlijk in de omvang en kwaliteit van de response. Maar hoe verschillend is nog die omvang en kwaliteit?

Waar enkele jaren geleden de vacaturesite top 10 werd gedomineerd door paid for vacaturesites is het landschap in de loop van de jaren fors gewijzigd. De grote drie zijn (nog) onveranderd, maar daarachter is er een forse shake up aan de gang. Waarbij Banenmatch zelfs de positie van Monsterboard lijkt te gaan bedreigen, als het tenminste op aantallen vacatures aankomt.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

De drie grootste vacaturesites van Nederland laten alledrie een dalende tendens zien. Waarbij met name de ontwikkeling van Nationale Vacaturebank en Monsterboard grote zorgen baren. Deze twee sites lijken in een dalende trend terecht te zijn gekomen die zonder meer zorgwekkend kan worden genoemd. Voor de twee vacaturesites wel te verstaan.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord

4 Comments
 • stephan bosman neomax
  says:

  Ik kwam deze discussie tegen in mijn zoektocht naar de top 10 beste vacaturesites. Zoals een ieder weet kampt de IT sector met een tekort van 40.000 ICT’ers in 2015. Tijdens de recessie hadden we weinig last met werven. Hierdoor groeide we aanzienlijk. Nu 2011 moet ik zeggen dat we veel meer last hebben om de juiste ICT’er te vinden. De recessie was zo slecht nog niet voor ons om te werven.
  Monsterboard is vrijwel leeg gevist. Neomax ziet per jaar 4000 CV’s 70% via SocialMedia (denk aan twilliciteer.nl en twitter.com/neomaxIT) en 30% via searchen en hunten.

  Wij merken dat er steeds minder goede CV’s online vindbaar zijn. dat betekent dat wij breder moeten zoeken dan de gevestigde namen.

  Om die reden zijn wij vorig jaar gestart bij banenmatch.nl.
  Gratis? was ook mijn reactie, daar kan geen goeds vanuit komen.
  Mijn policy, ouderwets als ik ben. Ik geef bedrag X uit bedrijf Y, dan wil ik ook dat onze recruiters dat bedrag X er dubbel en dwars uithalen.
  Gratis sites hebben dan ook niet echt focus.

  Totdat via onze traffic en mailbox bleek dat er toch reacties via Banenmatch binnenkwamen en dat werden er dus ook steeds meer en belangrijker ook dus ICT’ers die daadwerkelijk gestart zijn.

  Sinds november 2010 is Banenmatch ook voor ons een vast element geworden in onze Recruitmenttools.

 • Egbert van den Bosch
  says:

  Beste Rogier,

  Leuk dat je reageert op mijn kritische kijk op het begrip freemium en in het bijzonder Banenmatch.

  Goed dat je een aantal zaken verduidelijkt en recht zet. Een verhaal hoort ook twee kanten te hebben. Julie getallen halen wij zeker niet, hoewel wij met 1.000 werkgevers en 10.000 HBO/WO kandidaten aardig in de markt zitten. De nieuwsbriefaantallen zijn beduidend lager bij ons, ca. 7.000.

  Ook met 1.500 unieke bezoekers per dag behoren wij tot de kleintjes. Maar gelukkig worden we goed gevonden en onze vacatures ook. Als niche vacaturesite richten wij ons dan ook minder op kwantiteit en meer op onze USP’s.

  Mijn eerdere statement over nuance heb je in ieder geval aardig opgepakt en die nuance ook zeker verwoord. Het is inderdaad gratis, tenzij je als werkgever jouw vacature meer wilt profileren.

  Als vacaturesites bijten wij elkaar in ieder geval niet. Ons verdienmodel is gericht op doelgroepgerichtheid, terwijl ik vermoed dat jullie het vooral van een bepaald percentage gebruikers moeten hebben die graag wat extra diensten afnemen.

  Veel succes in ieder geval met jullie site Rogier. Wellicht komen we elkaar in andere discussies nog eens tegen.

 • Rogier Visser
  says:

  Beste Egbert,

  Wij willen graag even reageren op jouw reactie.

  Allereerst bedankt dat je ons een mooi podium vind voor het plaatsen van gratis vacatures.
  Banenmatch is in de basis 100% gratis, zowel voor het plaatsen van vacatures als het zoeken en opvragen van de CV’s ( 40.000+)
  Een tweetal diensten die duur zijn bij andere sites. Inmiddels meer dan 1,400 werkgevers die hier vrolijk gebruik van maken. Dus gratis is echt gratis!
  Wij hebben een model (freemium) bedacht voor werkgevers die ” sneller” of “meer” willen dan de gratis dienst. Ofwel sneller kandidaten of meer kandidaten op een vacature. Hiervoor hebben we allerlei modellen bedacht, veel in samenspraak en op verzoek van klanten bedacht in de afgelopen tijd. We zijn hierin al doende lerende, en dat doen we met onze klanten samen.
  Een advertentie op onze homepage kost inderdaad 199,00 maar levert de klant dan ook in die week 65.000+ unieke bezoekers op die de vacature zien, tja wat is dan veel geld? je noemt ook gelijk onze duurste optie, alle andere varianten zijn beduidend goedkoper, nieuwsbrief bijvoorbeeld maar 79,95 naar 140.000 ontvangers….

  Wij zijn een algemene jobboard en richten ons inderdaad niet  op 1 doelgroep. Wij geloven namelijk ook zeker in niche sites. Ieder zijn deel van de markt!
  Reacties van kandidaten op onze vacatures zijn volgens onze klanten hoog tot zeer hoog te noemen. Zeker als werkgevers middels extra diensten zoals een vacature in de nieuwsbrief full exposure krijgen.

  Tevens bieden wij een uniek klik pakket aan waarvoor wij slechts 0,08 cent per klik traffic genereren naar de vacature + website van onze klant(stukken voordeliger dan adwords). Een interessant model voor een groep klanten zo blijkt uit de resultaten.
  Allemaal mooie en leuke “freemium” modellen, maar ” in the end”  de basis is gewoon helemaal gratis!

 • Egbert van den Bosch
  says:

  Als medebeheerder van een niche vacaturesite loop ik natuurlijk al snel het risico wat zuur over te komen als ik toch kritisch kijk naar het fenomeen freemium, zoals Banenmatch. Zij bieden namelijk absoluut een mooi podium voor het gratis plaatsen van vacatures.

  Nadeel is echter dat voor de extra’s – die bij ons gewoon all-in zijn – flink betaald moet worden. Zoj vragen wij € 250,00 (ex. BTW) voor 30 dagen, inclusief plaatsing, SEO, tekstoptimalisatie, nieuwsbriefvermelding, plaatsing op de homepage en het doelgroep gericht aanbieden van de vacature.

  Bij de genoemde freemium wordt al € 199,00 gevraagd om 1 week op de homepage te staan. En zo rekenen ze voor anderen diensten ook aardige bedragen voor 1 week.

  Daarnaast kan een werkgever zich hier niet profileren aan een doelgroep, omdat het allerlei soort vacatures betreft van directeur tot slager.

  Het aantal geplaatste vacatures is best overweldigend, maar dat zegt helaas niets over het slagingspercentage, klant of kandidaat tevredenheid en vindbaarheid.

  Met andere woorden mag er best wat nuance betoond worden als het gaat om ‘gratis’ vacatureplaatsingen.