KPN reorganiseert. Maar Getronics?

Enkele dagen geleden liet Eelco Blok zich als kersvers topman van KPN gelden. Blok – die dit jaar Ad Scheepbouwer opvolgde bij het telecomconcern – schrapt een kwart van de banen binnen zijn concern. Wat dit betekent voor automatiseerder Getronics is nog onbekend. De reorganisatie betreft de Nederlandse markt, waarbinnen de IT-consultancy goed is voor ruim eenvijfde van de omzet.

Het was niet verrassend dat Getronics het eerste kwartaal minder goed presteerde dan het laatste kwartaal van Scheepbouwer. Nieuwe topmannen – van wie het grootste deel van hun beloning gekoppeld is aan de koersontwikkeling – hebben de neiging schoon schip te maken bij hun aantreden. Dat heeft Blok vandaag zeker laten merken – de koers daalde 7%.

De omzet van Getronics daalde licht ten opzichte van het eerste kwartaal van 2010. Ook de winstgevendheid zakte weer ver onder het target van 8%, zo blijkt uit deze grafiek.

Getronics: Omzet en EBITDA, Q1 2009 – Q1 2011

Getronics: Omzet en EBITDA, Q1 2009 – Q1 2011

Getronics: Omzetgroei (YoY), Q1 2009 – Q1 2011

Getronics: Omzetgroei (YoY), Q1 2009 – Q1 2011

Het goede nieuws is: zo veel belang aantredende managers mogen hebben bij een schone lei, nog meer belang hebben zij bij een stijgende koers. Zo kon het huidige dipje in de cijfers drie maanden geleden bij het afzwaaien van topman Scheepbouwer al worden voorspeld. Het zou ons verbazen als de cijfers die KPN en Getronics komende kwartalen laten zien slechter zijn. In dat geval zal het trendbreukje in bovenstaande grafiek niet meer dan een herinnering aan de machtswisseling zijn…

Reorganisatie backoffice

De reorganisatie betreft volgens een woordvoerder vooral de backoffice van het bedrijf: ‘Het gaat met name om functies waarbij geen sprake is van direct klantcontact.’

Bij Getronics werkten eind 2010 opgeteld een kleine 12.000 mensen – ruim 1000 minder dan een jaar eerder. Later dit jaar verwacht KPN meer bekend te maken over de gevolgen voor de automatiseringsdochter.

Geef een antwoord