USG People zegt commerciële vacaturesites gedag

Logotype Gus.nl Oke, een sensatiezoekende titel. Ik ben schuldig. Maar het heeft er alle schijn van dat USG People binnen afzienbare termijn de commerciële vacaturesites gaat bedanken voor bewezen diensten:

Terwijl gevestigde job boards blijven vasthouden aan hun traditionele prijsmodellen, wordt nu steeds duidelijker dat er goede alternatieven zijn en er steeds meer kandidaten en sollicitanten via andere online-kanalen komen.

Deze quote is afkomstig uit een persbericht waarin USG People het succes van haar eigen vertical search engine (Gus.nl) de wereld in toetert. Dat succes maakt dat de uitzender nu dus lijkt aan te geven commerciële vacaturesites niet langer nodig te hebben. Jawel!

Dat blijkt zeker ook uit de volgende uitspraak van Hans Coffeng (COO USG People voor Nederland en Duitsland):

Door de sterke groei in de laatste maanden, is G.us nu al voor een groot deel van onze Nederlandse werkmaatschappijen de belangrijkste bron van sollicitanten naast hun eigen websites. Met deze goede resultaten is G.us inmiddels het stadium van experimenteren gepasseerd en een volwaardig wervingskanaal geworden.

Nou, dit nieuws zal in ieder geval niet met gejuich worden begroet in de fonkelnieuwe directiekamers van Monsterboard en VNU Media.

De uitzender klopt zichzelf ondertussen vol trots op de borst omdat ze met Gus.nl voor een dubbeltje op de eerste rang kan zitten:

Met behulp van een linknetwerk met onder andere indeed.nl, trovit.nl en werk.nl, wordt met minimale marketinguitgaven maximale traffic naar de website gegenereerd.

En als er één uitzendschaap over de dam is (eigenlijk twee, tenslotte heeft Randstad haar eigen vertical DOVAjobs) dan gaan er meer volgen. Want als uitzenders ergens gek op zijn, dan is het wel kosten besparen. En ik durf te wedden dat USG People wel eens heel veel geld kan gaan besparen als ze daadwerkelijk zonder de grote commerciële vacaturesites verder gaat.

Geef een antwoord

9 Comments
 • raymond
  says:

  Zou het niet een idee zijn dat kleine uitzendburo’s hun krachten bundelen en zelf zo’n vacaturebank opzetten? Of gezamenlijk inkoopkracht bundelen? Ik heb dit idee wel al eens geopperd bij de ABU en die vind dat niet passen bij hun doelstelling (Lees geen zin in).

  De besparing die daarmee gemoeid gaat is groot. Als ik zie dat bij een grote vacaturebank de tarieven per geplaatse advertentie met 60% dalen bij grotere afnames dan kun je per buro duizenden euro’s besparen.

  • Marc Drees
   says:

   De ABU is er natuurlijk voor de grote uitzenders. De NBBU zou eerder de partij zijn om dit aan voor te stellen.
    
   Daarnaast kunnen kleinere uitzenders natuurlijk al per direct gebruik maken van de bestaande vertical search engines als traffic drivers en daarmee de vacaturesites overslaan. Tenslotte hebben diezelfde vacaturesites de handdoek al in de ring gegooid als het om verticals gaat, dus wat is de meerwaarde van de vacaturesite nog?
    
   Voor een collectieve actie van uitzenders zou ik mijn adem niet inhouden. Opportunistisch en extreem zuinig zit in het DNA van uitzenders; niet bepaald eigenschappen die tot samenwerking en investering leiden. Daarnaast is een goede business case zelden een overtuigend argument bij uitzenders; er wordt vaker naar het middenrif geluisterd.

 • Vicky de Wildt
  says:

  leuk stukje, het lijkt erop dat deze website ook de snelst groeiende vacaturebank is, in het persbericht van gisteren wordt gesproken over 7700 vacatures, vandaag zijn het er al meer dan 8500?

 • Laurens van Leuven
  says:

  Een goede ontwikkeling denk ik, bovendien een ontwikkeling die ik bij mezelf ook heb geconstateerd. De grote vacaturesites laat ik qua vacatureplaatsingen al langer links liggen, af en toe gebruik ik nog een ouderwetse betaalde vacature op een nichesite, maar verder is het vooral de kracht van gratis sites en aggegrators die trafic genereren.

  Leuk stukje trouwens! 🙂

 • Willem
  says:

  Liever dat het even niet werkt als dat er dan gekozen wordt om zonder ssl beveiliging verder te gaan, zoals vaak gebeurd. Jammer dat er dan alleen niet even een melding bij staat, maar toch een goed besluit.

 • Dirk Goossens
  says:

  De messcherpe user interaction is credit aan het succes van Gus, hoop ik. Jammer daarbij dat de grote hoeveelheid traffic stukloopt op een defecte solliciteerknop.

  Hoe zit dat bij de andere verticals?

  Ja Marc, jij moet ook met je tijd mee. Het wordt tijd Ronald over te halen verticals te bezoeken.

 • Michael K.
  says:

  Even een compliment voor je mooie bijdrages alhier. Verheug me telkens weer op jouw visie op het nieuws uit de uitzendbranche. En dat was weleens anders 🙂

  Ga zo door, grote klasse, top!

  Michael