Eurostat: werkloosheid blijft 9,9%

Logotype Eurostat Volgens Eurostat is de werkloosheid over maart in de Eurozone blijven steken op 9,9%. Er is dus geen voortgaande verbetering te constateren waarbij vooral de negatieve ontwikkeling van de werkloosheid in Spanje een belangrijke factor vormt.

De ‘betrouwbaarheid’ van de Eurostat cijfers is laag. Wederom hebben vijf van de acht landen die ik volg de cijfers van voorgaande maanden gecorrigeerd. Het is echt onvoorstelbaar. Je vraagt je af wat de statistische clubs van de betreffende landen (Duitsland, Belgie, Frankrijk, Ierland, Italie) toch aan het doen zijn.

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland en Nederland (twee relatief gezonde landen), Belgie en Frankrijk (twee kandidaten voor een bailout) en de PIIGS landen (deze zijn reeds opgegeven) weergegeven; met uitzondering van Griekenland. De werkloosheidscijfers van Griekenland lopen namelijk maanden achter en cijfers uit dit land zijn per definitie niet te vertrouwen:

Eurostat: Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2009 – maart 2011)

Eurostat: Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2009 – maart 2011)

Spanje heeft nu 11 maanden een werkloosheid van 20% en hoger. Dat is bijna een jaar waarbij 1 op de 5 personen in de beroepsbevolking geen baan heeft gehad. Een gigantisch hoog aantal.  Ierland en Portugal, twee landen die op de aalmoezen van andere Eurolanden leven, hebben een aanzienlijk lagere werkloosheid dan Spanje. Is het nog een vraag wat er met Spanje binnen afzienbare tijd zal gebeuren?

De enige serieuze daling van de werkloosheid is bij Duitsland te noteren. De andere landen blijven grotendeels op hetzelfde niveau hangen. En daarmee lijkt er voorlopig geen einde te komen aan de gemiddeld zeer hoge werkloosheid binnen de Eurozone. Eentje die 1% ligt dan de werkloosheid in de VS. Hoewel de werkloosheid in de VS in de afgelopen maanden vrijwel uitsluitend is gedaald door een afname van de participatiegraad van de beroepsbevolking.

Er is dus sprake van een gemiddeld hoge werkloosheid binnen de Eurozone, maar de onderlinge verschillen tussen de Eurolanden is gigantisch. Ter illustratie: de werkloosheid van Nederland is 1/4 van de werkloosheid van Spanje. Geen goede situatie voor een economische eenheid op basis van een gemeenschappelijke munt…

Geef een antwoord