Winstgevendheid Randstad onder druk

De winstgevendheid van Randstad staat onder druk. De wereldwijde nummer drie in de HR-markt zag de omzet in het eerste kwartaal van 2011 met 17% (organische groei) stijgen ten opzichte van vorig jaar. Met dat percentage handhaaft het bedrijf het groeitempo van vorig kwartaal. In de omzetontwikkeling zitten de grootste problemen dan ook niet.

Nee, Randstad lijdt – net als eerder concurrenten USG People en Manpower – pijn onder de streep. De brutomarge kreeg een soort tweede klap te verwerken en daalde tot nabij de 18%. In deze grafiek wordt de vooral in de Nederlandse markt beleefde pijn goed zichtbaar.

Randstad: Netto-omzet (blauw) en brutomarge, Q4 2008 – Q1 2011

Randstad: Netto-omzet (blauw) en brutomarge, Q4 2008 – Q1 2011

Ter vergelijking: ook USG People en Manpower zagen de winstgevendheid flink dalen. Dezelfde grafieken zijn hier en hier te vinden.

Prijsbeukers

Dat de pijn het hevigst is in Nederland, blijkt uit de EBITA-cijfers (inkomsten voor aftrek van rente, belastingen en afschrijving op immateriële activa) die Randstad per regio bekendmaakt. In Nederland bereikte de winstgevendheid een absoluut dieptepunt op 5,6%. In elk van Randstads andere markten is de winstgevendheid van het bedrijf uit het dal aan het klimmen.

Eenzelfde situatie zagen we bij USG People, waar de EBITA-marge van de stabiele 9% à 10% van voor de crisis kelderde naar een schamele 2% à 3%.

Dubbele dip in de delta?

Blijkbaar ondergaan de twee marktleiders in het laatcyclische Nederland een soort dubbele dip. En dan vooral een prijsdip.

De reden? Volgens topman Ben Noteboom lijdt het bedrijf sterk onder de nagenoeg verdwenen inhuurbehoefte van de overheid, waaronder vooral de labels Yacht en Tempo Team lijden:

Growth at Tempo-Team was somewhat behind market. Revenue at Yacht continued to decline at a stable single digit rate. Inhouse gained further momentum with 24% growth. Both Tempo-Team, especially in professionals, and Yacht were affected by their exposure to the public sector.

Noteboom noemde de overheidsmarkt in een interview met CNBC ‘pretty grim’.

Randstad: Omzetgroei YoY, Q4 2008 – Q1 2011

Randstad: Omzetgroei YoY, Q4 2008 – Q1 2011

Op 10 mei volgen de cijfers van mondiaal marktleider Adecco.

Geef een antwoord

4 Comments