Breaking news: Vacatures in april 2011

Verbaasd De maand mei is aangebroken en dat betekent natuurlijk een terugblik op de vorige maand om te zien hoe het online vacaturevolume het over april heeft gedaan. En ik verdenk de markt ervan stimulerende middelen te gebruiken. Want het vacaturevolume is volstrekt buiten proportie gegroeid.

Als ik de resultaten vergelijk met april 2010 dan lijkt het alsof we met april 2011 op een andere planeet zijn beland; maar liefst 43% meer online vacatures! En vergeleken met april 2008 (toen de financiele crisis nog geen effect had op het online vacaturevolume) is de achterstand slechts 12%. Waarbij ook nog eens aangetekend mag worden dat april 2008 een ferme uitschieter was in online vacaturevolume. Het is dus ongekend wat er in de afgelopen maand is gebeurd.

Vacaturevolume in februari
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in april over de afgelopen vier jaar:

Aantal nieuwe vacatures in april, 2008 – 2011

Aantal nieuwe vacatures in april, 2008 – 2011

Daar word ik stil van. is een grafiek zo mooi dat je er eigenlijk stil van bewondering naar moet kijken. Dit is zo’n grafiek. Maart 2011 toont een bijzonder krachtig herstel. A picture paints a 1.000 words. Stilte…

Vacature jaarvolume
Door het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen 12 maanden bij elkaar op te tellen krijg je een getal dat is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.Door dit iedere maand te doen krijg je dus een beeld van het aantal nieuwe vacatures in de tijd; waarmee een proxy voor de gezondheid van de economie wordt verkregen. Een daling in het aantal vacatures suggereert een op handen zijnde afkoeling van de economie; een stijging laat een opwarming van de economie zien.

Het aantal vacatures over de periode september 2007 t/m augustus 2008 is als vertrekpunt genomen voor een index die een seizoensgecorrigeerde ontwikkeling van het vacaturevolume weergeeft. De index over die periode is 0- 100 gesteld. En dat geeft het volgende beeld:

Index vacaturevolume: september 2007/ augustus 2008 – mei 2010 / april 2011

Index vacaturevolume: september 2007/ augustus 2008 – mei 2010 / april 2011

De index is ten opzichte van maart 2011 maar liefst 2,5 punt gestegen en staat nu op 78,1. De stijging is plotseling een stuk sneller gegaan, nadat vorige maand er ook al een versnelling kon worden geconstateerd. En hoewel we nog een lange weg hebben te gaan is het met en snelheid van 2 – 3 punten per maand natuurlijk wel een ander verhaal dan een paar maanden geleden toen de groei bijzonder stroperig leek te zijn.

Om de extreme groei van de afgelopen maanden echter goed weer te geven is de index niet eens voldoende. Hiervoor is het inzichtgevender om niet alleen de index maar ook de maandelijkse cijfers in dezelfde grafiek te zien:

Maandtotalen en index vacaturevolume, 2008 - 2011

Maandtotalen en index vacaturevolume, 2008 – 2011

Parabolische groei. Dat is de einge manier om de groei van het online vacaturevolume sinds januari 2011 te omschrijven. En ik blijf op zoek naar die stimulerende middelen…

Voor alle opportunisten is het tijd om een feestje te bouwen en de verwachting te koesteren dat we in no-time weer op een niveau zitten van voor de financiele crisis. Een recruitmentland zit natuurlijk vol opportunisten. Voor alle anderen is het zaak om een bescheiden feestje te bouwen en vervolgens alert te blijven op de overdaad aan signalen die erop duiden dat de wind binnenkort weer uit een andere hoek gaat waaien. Want het is zeer onwaarschijnlijk dat we deze feeststemming zelfs tot aan de zomer weten vol te houden. Daarvoor is de snel groeiende economische tegenwind eenvoudigweg te groot. Hou paraplu en zuidwester gereed.

Geef een antwoord

1 Comment