Een nieuwe vacaturesite: Goudengidsbanen.nl

Logotype goudengidsbanen.nl Jawel, er is weer eens een nieuwe commerciele vacaturesite geboren: goudengidsbanen.nl. Die volgens eigen zeggen ook per direct marktleider is:

Goudengidsbanen.nl is dé leidende vacaturesite voor de VMBO-t en MBO doelgroep. Iedere week komen er duizenden nieuwe vacatures bij met de belofte ‘Altijd een goede baan bij jou in de buurt’. Met onze ervaring en kennis uit de MKB markt (Midden & Klein Bedrijf) kunnen wij u een unieke aanpak bieden voor het vinden van de juiste werknemer bij u in de buurt.

Deze toeterende tekst is bedoeld voor werkgevers. Waarbij ik me onwillekeurig afvraag waar die unieke aanpak dan precies uit bestaat. Nou, dat is heel wat… Maar laat ik eerst eens beginnen met een kleine verkenningstocht vanuit het perspectief van de werkzoeker.

De homepage
Dit is de homepage van goudengidsbanen.nl:

goudengidsbanen.nl | homepage

Nou, dat is heel wat goud wat daar blinkt op de homepage. Maar er is in ieder geval een snelzoekfunctie en een zoekingang op een aantal verschillende criteria (Regio, Vakgebied, Opleiding).

Verder legt de site haar bestaansrecht op de homepage uit:

Iedere week plaatst Gouden Gids Banen nieuwe banen op de site. Met onze ervaring en kennis uit de MKB markt (Midden & Klein Bedrijf) kunnen wij jou een unieke aanpak bieden voor het vinden van de juiste baan bij jou in de buurt. Wij bieden altijd actuele banen aan op VMBO-, MBO- en HBO-niveau. De banen via Goudengidsbanen.nl zijn voor iedereen, dus niet alleen voor hoger opgeleiden. Bovendien is het voor de werkzoekende helemaal gratis!

Waarbij oplettende lezertjes een aantal opvallende verschillen zullen hebben gezien tussen de werkgeversversie en de werkzoekersversie van de raison d’etre. Hier wordt namelijk ineens gesproken over HBO vacatures, terwijl de werkgevers slechts om VMBO-t en MBO vacatures worden gevraagd. En waar aan werkgeverszijde over duizenden vacatures per week wordt gesproken is hier slechts sprake van nieuwe banen; zonder enig getalsaanduiding.

En wederom is sprake van een unieke aanpak, waarbij de site refereert aan haar ervaring en kennis uit de MKB markt. God mag weten waarom, maar dat zoeken we later nog wel even uit.

Het zoekresultaat
Eerst ga ik maar eens door met mijn zoektocht. Waarbij ik de volgende resultaatpagina gepresenteerd krijg als ik via regio Zuid-Holland zoek:

goudengidsbanen.nl | zoekresultaat Inderdaad, de provinciegrenzen zijn door goudengidsbanen.nl wel op een heel bijzondere manier geinterpreteerd. Of is hier soms iets anders aan de hand? Jawel, als ik namelijk op de vacature in de Noordzee uit de kust bij Alkmaar klik, krijg ik het volgende te zien:

goudengidsbanen.nl | zoekresultaat, 2

Met al haar ervaring in het MKB is het goudengidsbanen.nl dus nog niet gelukt om de vacature in de juiste plaats op een kaart te krijgen. Een kleine 100 km te ver naar het noorden in dit geval… Laten we het maar op een startprobleempje houden. En godsgruwelijk slecht testen…

Gelukkig kan je de volstrekt overbodige kaart ook verbergen, dat scheelt weer verticale real-estate. Zonder goede integratie (en in dit geval ook goede orientatie) van een kaart is een dergelijke gimmick vooral onhandig en zeker niet behulpzaam.

De vacature
Laat ik maar eens een vacature gaan bekijken:

goudengidsbanen.nl | vacaturepagina

En dat ziet er dus allemaal heel goed uit. Relevante calls-to-action, de primaire call-to-action (Solliciteer direct) is dominant weergegeven en altijd in beeld, de kerngegevens van de functie staan direct bovenaan bij elkaar en er is een uitgebreide functieomschrijving.

Slechts een advies, klik niet op de tab Kaart. Tenzij je wilt lachen. En als ik dan toch bezig ben, wat is toch de waarde van de toevoeging direct in de knoptekst Solliciteer direct? Zijn er ook knoppen met de tekst Solliciteer over 2 uur? Is de knoptekst Solliciteer niet goed genoeg; geeft dat soms onvoldoende impuls om te solliciteren? Ik zou daar wel eens een A/B testje van willen zien, want volgens mij is dit gewoon ronkende onzin. En feitelijk minder duidelijk dan gewoon dat ene woord waar het uiteindelijk om gaat: Solliciteer.

Hoe dan ook, deze vacaturepagina is goed opgezet. Hier blijkt in ieder geval iets van de kennis en ervaring in het correct presenteren van informatie en het eenvoudig maken om er vervolgens actie op te ondernemen.

Solliciteren is bijzonder
Maar wat zie ik als ik dan vervoglens een sollcitatie-actie onderneem? Dat is even schrikken!:

goudengidsbanen.nl | sollicitatieformulier

Krijg nou tandjes! Ik zit ineens in de response-applicatie van Adver-online! Maar daar staat helemaal niets over in de privacyverklaring van De Telefoongids, de partij achter goudengidsbanen.nl. De gegevens die ik hier invoer worden mogelijk ineens heel ergens anders opgeslagen.

Ik struikel bij alle vacatures die ik heb bekeken over hetzelfde sollicitatieformulier. Blijkbaar heeft De Telefoongids een deal met Adver-online gesloten waarbij laatstgenoemde het sollicitatieproces voor haar rekening neemt. En daarmee voor goudengidsbanen.nl een groot deel van de back-end voor werkgevers invult.

Als ik via LinkedIn solliciteer geef ik ook hier geen toestemming aan goudengidsbanen.nl maar aan Sollicitatiepagina:

goudengidsbanen.nl | LinkedIn autorisatie

En wie is Sollicitatiepagina dan wel? Een vreemde zaak…

De Telefoongids lijkt zich in haar privacybeleid volledig te verschonen van enige verantwoordelijkheid:

Via onze website worden tevens diensten van derden aangeboden. De Telefoongids BV is niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de geleverde diensten en/of (persoons)gegevensverwerking van deze derden. Lees hiervoor het privacybeleid, indien aanwezig, van de site van deze derden.

Alleen, hoe weet je als werkzoeker dat je tijdens het solliciteren ineens op een totaal andere site terecht ben gekomen? En hoort De Telefoongids dit niet gewoon netjes te melden? Volgens mij gaat De Telefoongids wel heel erg luchtig om met de persoonsgegevens van haar bezoekers. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze nieuwe site geen registratie heeft bij het CBP… Maar daar zal het CBP weer geen nacht minder om slapen.

Commercieel, uitsluitend commercieel
Maar naast een bijzonder onzorgvuldig privacy’beleid’ is het meest opvallende dat goudengidsbanen.nl een commerciele vacaturesite is. De Telefoongids zet blijkbaar haar verkoopapparaat in om niet alleen bedrijven in de Gouden Gids te laten adverteren maar ook direct vacatures te laten plaatsen. Als je ze toch aan de lijn hebt kan je er best een paar vacatures bijgooien. En wat moet die nietsvermoedende MKB’er daar dan voor betalen? Nou, dat is niet bepaald misselijk:

goudengidsbanen.nl | vacatureprijzen

Goedemorgen! Alsof je een emmer leeggooit. Maar ook hier is de samenwerking met Adver-online natuurlijk duidelijk zichtbaar. De vraag is natuurlijk of die nietsvermoedende MKB-er met deze upsell is geholpen. Het is in ieder geval zeker dat De Telefoongids hier beter van wordt. En Adver-online natuurlijk. En dat is de enige reden waarom De Telefoongids met dit nieuwe avontuur is begonnen.

Conclusie
We hebben er een algemene, commerciele vacaturesite bij: goudengidsbanen.nl. Een site die op geen enkel onderdeel onderscheidend is maar mogelijk wel succesvol kan worden door het reeds beschikbare verkoopapparaat dat De Telefoongids voor haar Gouden Gids kan inzetten bij de verkoop van vacatureplaatsingen aan nietsvermoedende MKB’ers.

En daarmee is alles gezegd.

Geef een reactie

12 Comments
 • Sandra
  says:

  Ik ben net even wezen kijken op genoemde site en inderdaad een aantal leuke vacatures tegengekomen.. helaas waren ALLE vacatures die ik bekeken heb alleen maar voor studenten beschikbaar terwijl ze wel opleiding én ervaring in de branche moeten hebben.. ????

 • Koen Roozen
  says:

  @Christiaan,
  Het verbaast me dat dit bedrijf dat je onjuist informeert toch nog een tweede kans van je krijgt. Uit de blog van Marc blijkt de misleiding tot in alle vezels van de site doorgedrongen te zijn, dus je moet wel heel ruimhartig zijn om toch nog een advertentie bij hen te plaatsen.
   
   

 • Christiaan Pick
  says:

  Wij zijn vanochtend naar aanleiding van onze reactie op dit portaal door gouden gids banen telefonisch benaderd. Zij hebben hun excuses aangeboden en wij hebben de indruk dat ze actief bezig om hun communicatie te verbeteren en aan deze knelpunten te werken.
  Prima toch, als portalen als recruitmentmatters hier een bijdrage aan kunnen leveren. Maar ook zeer positief dat goudengids banen hier zo snel werk van maakt.

 • Christiaan Pick
  says:

  Wij zijn begin van de week ook telefonisch benaderd door gouden gids banen met een ‘vrijblijvend en gratis’ aanbod om een proefplaatsing te doen. Als wij na het telefoongesprek een email en een mail met een activeringscode (waar je alleen maar op hoeft te klikken) ontvangen, blijkt, dat de proefplaatsing helemaal niet gratis is. Wij ontvangen een korting van 149 euro en betalen nog slechts 350 euro!!!

  Naar mijn mening is dit onseriues!  Gelukkig belde vandaag weer een medewerker om te vragen waarom wij de activeringslink nog niet hadden gebruikt – dus konden wij hem persoonlijk mededelen wat wij van deze soort praktijken vinden.

 • Derk
  says:

  De nadruk leggen op VMBO/MBO-banen en dan een mogelijkheid tot solliciteren met LinkedIN… Ben ik nou gek, of liggen die twee groepen mijlenver uit elkaar?

 • Thomas Waldman
  says:

  als je de FAQ van Vacaturebase vergelijkt met die van goudengidsbanen.nl lijkt het er op dat niet alleen de back end maar ook de front end door Adver wordt gedaan.
   
  https://vacaturebase.nl/faq.htm
  https://goudengidsbanen.nl/faq.htm
   
  Ik snap de move wel. Van zowel Gouden Gids als van Adver. GG zal op zoek moeten naar nieuwe revenue stromen nu de gids stervende is. Hun enige asset is het merk. Als ze slim zijn volgen er meer verticals. Het is de enige manier voor ze om cash te genereren. De discussie is of het business model lang stand zal houden in de krimpende markt voor jobboards. Maar het stevige verkoop apparaat van Adver zal iig op de korte/midlange termijn inkomsten genereren. Zo’n site de lucht inpompen zijn de kosten niet.

  Voor Adver is het weer een A brand (discutabel) dat ze exclusief aan hun sales portfolio kunnen toevoegen. Zeker nu de traditionele boards steeds meer afstand nemen tot resellers zullen partijen als Adver en Vonq elders hun bereik zien te scoren. Dit is just another channel voor ze.
  Nogmaals, of het werkt is een tweede maar het is een volstrekt logische move voor beide partijen.

 • Bas
  says:

  Tja, ben ook even door de site heen gegaan en ik weet eerlijk gezegd niet of recruitmentbureaus/recruiters zitten te wachten op weer een betaalde site. Het ziet er allemaal ok uit wel erg geel. Ik denk dat voornamelijk de Nationale vacaturebank hier wat concurentie van gaat ondervinden. ben benieuwd naar de nieuwe release datum. Ps dat kaartje kan echt niet ik zou daar voor de time beeing even iets anders plaatsten scheelt irritatie bij de bezoekers.

  Succes verder

 • Iain Davenport
  says:

  Beste Marc,
  Dank voor je feedback die je hebt geleverd op onze nieuwe website GoudenGidsBanen.nl. Wij waarderen het dat je de moeite hebt genomen om zo uitgebreid door onze nieuwe site heen te gaan.
  De verbeterpunten die je ons hebt aangereikt zullen wij zeker ter harte nemen in een volgende versie die wij binnenkort zullen opleveren. Mocht je dat op prijs stellen, dan houden we je natuurlijk op de hoogte van de nieuwe releasedatum.
  Met vriendelijke groet,
  Iain Davenport
  Productmanager GoudenGidsBanen.nl

 • Dirk Goossens
  says:

  Hadden ze niet eerder een deal met Monsterboard?

  Wat mij betreft een stap met de rug naar de toekomst. De succesfactor van de Gouden Gids – adverteren laagdrempelig, profilering wat duurder, maar voor iedereen is er plaats – is niet vertaald.

  Hoe mooi zou het geweest zijn als de prachtige infrastructuur echt gebruikt was voor het plaatsen van vacatures. Als elk bedrijf gratis vacatures kon plaatsen, maar voor profilering iets meer betaalde. Hoe mooi zou het voor de werkzoeker zijn om direct te kunnen zoeken in een grote, betrouwbare bak, in een bepaalde branche, zonder werving en selectiebureaus…

  Liever dan bedrijven een fatsoenlijke mogelijkheid te geven om massaal en toch gestructureerd vacatures te ontsluiten compromitteren ze deze bedrijven met de prominente mogelijkheid anoniem beoordelingen te vellen… armoede te midden van weelde. Het lijkt WERK.nl wel…

  Pennywise, poundfoolish. Grote gemiste kans. Jammer voor de werkzoekers.