Vacatures per regio: cooling down

Vacatures per regio, negatief Na weken van ongebreidelde groei van het online vacaturevolume in alle regio’s is het eindelijk tijd om even een pas op de plaatst te maken. Een goede zaak, want ik begon me zo langzamerhand zorgen te maken dat de vacaturemotortjes van de vier regio’s oververhit aan het raken waren. Maar een combinatie van Pasen en Koninginnedag heeft voor een cooling down gezorgd.

Tegelijkertijd blijven de resultaten nog altijd ver boven die van voorgaande jaren. Ook een (tijdelijke) afkoeling maakt daar bijzonder weinig in uit. De resultaten van alle regio’s blijven er bijzonder gezond uitzien. En dat is toch wel een hele geruststelling

Dit zijn dan de grafieken van de twee voorgaande afleveringen (week 12 – 14 en week 13 – 15) en als laatste de grafiek van de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 15 – 17 (2009 – 2011)

Vacatures per regio: week 15 – 17 (2009 – 2011)

In vergelijking met vorige week is dit het resultaat:

  • Zuid-Nederland: -0,5%
  • West-Nederland: -0,4%
  • Oost-Nederland: -0,4%
  • Noord-Nederland: -0,3%

Een collectieve en behoorlijk forse daling dus. Maar wat wil je als een 5-daagse werkweek ineens tot 3 werkdagen wordt teruggebracht? Inderdaad, dat moet een impact hebben, en dat heeft het ook.

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

De daling is duidelijk in beeld gebracht. Voor alle regio’s in verhouding ongeveer hetzelfde. De komende week is natuurlijk een vakantieweek, dus dan zal het er mogelijk ook nog wat rustiger aan toegaan. Maar daarna is alles weer mogelijk. Eens zien of dan de aantallen vacatures weer naar het niveau van de voorgaande weken stijgt..

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord