Randstad onbetwist marktleider in Spanje en Portugal

In de Iberische markt blijft Randstad marktleider – met een neklengte voorsprong. Adecco weet er zijn grote concurrent niet te verslaan. Jarenlang claimde de mondiale marktleider een positie als marktleider onder de Spaanse en Portugese zon – tot het die positie in 2008 aan het gefuseerde Randstad/Vedior-concern moest afstaan. Toch lijkt het tij aan het eind van de crisis voor de wereldmarktleider te keren.

Sinds 2010 groeit Adecco in de regio namelijk licht sneller dan Randstad. Het is de vraag of die situatie voor Randstad echt bedreigend is.

Procentuele omzetgroei Randstad en Adecco, 2008  - 2010

Procentuele omzetgroei Randstad en Adecco, 2008  – 2010

USG People in siesta?
Er is nog een tweede Nederlandse uitzender actief in de Spaanse markt. USG People is in Spanje (en was tot aan de crisis ook in Portugal) met een niet bescheiden uitzendapparaat actief. Naar onze schatting is het Almeerse bedrijf goed voor 7% van de markt – genoeg om Adecco bij een goed getimede aanschaf tot Iberisch marktleider te lanceren.

Wel heeft USG People in Spanje zwaarder onder de crisis geleden dan de twee marktleiders. Het Almeerse bedrijf zag de Iberische dochters in 2009 met 44% krimpen – 14 procentpunten meer dan Randstad en 10 procentpunten meer dan Adecco. En ook vorig jaar verloor USG People er marktaandeel ten opzichte van de twee grotere concurrenten.

Omzetgroei (YoY) geselecteerde uitzenderd, 2009 - 2010

Omzetgroei (YoY) geselecteerde uitzenders, 2009 – 2010

Explosie van Kelly
En dan is er nog Kelly Services. De kiloknaller onder de mondiale bulkuitzenders groeit als kool – en dan alleen in Portugal. Dat komt dan ook doordat het in 2008 het merk Randstad in dat land in de schoot geworpen kreeg. Randstad moest op het mededingingsvonnis van eurocommissaris Neelie Kroes na de aanschaf van Vedior een deel van de goedlopende Portugese dochter verkopen. Het werd paradoxaal genoeg het eigen merk, dat Randstad aan Kelly Services verkocht – waarna het bedrijf Vediorlabels Select en Vedior en hun personeel weer omkatte en omschoolde tot het huidige Randstad Portugal, respectievelijk Tempo Team Portugal. Die laatste integratie heeft Randstad overigens pas afgelopen najaar mogen afronden.

Kelly Services zal dat leed niet deren. De voor Randstad minst bedreigende en nochtans geïnteresseerde koper heeft de mondiale klantrelaties via de eigen kantoren Portugal binnen kunnen loodsen. Te zien aan bovenstaande grafiek heeft dat een flinke omzetgroei in Portugal tot gevolg gehad.

In het licht van de late integratie van de Vediordochters in Portugal is de prestatie van Randstad in heel het Iberisch schiereiland indrukwekkend te noemen.

Groeimarkt Spanje?
Al met al lijkt de Iberische markt een redelijk geconsolideerde markt, maar er schuilt nog forse groeipotentie in het gebied waar de werkloosheid boven de twintig procent is gestegen. Sinds vorige maand is de Spaanse publieke sector opengesteld voor aanbieders van flexibel personeel. De penetratiegraad ligt er met 0,7% ver onder het Europees gemiddelde (van 1,5%).

Marktaandelen geselecteerde uitzenders, 2010

Marktaandelen geselecteerde uitzenders, 2010

Welke positie Manpower in de Iberische markt bezit, is onbekend. Het bedrijf bezit er vele kantoren, maar maakt de omzetgegevens in de regio niet bekend.

Dit is deel 5 in een reeks analyses van de jaarcijfers van de grote hr-dienstverleners. Lees ook mijn analyse van de Italiaanse hr-markt, van de Scandinavische markt, van de Zwitserse markt en van de Japanse markt.

Geef een antwoord

2 Comments