Vacaturesite top 10: nog 1 minder weekje?

Vacaturemonitor, positief Afgelopen week liet alweer een krachtig herstel van het vacaturevolume zien, maar omdat ik de vacaturevolumes over de afgelopen drie weken laat zien is het eindresultaat nog altijd aan de ‘lage’ kant: met 190.000 vacatureplaatsingen zelfs nog iets lager dan vorige week. Maar als de voortekenen niet bedriegen is volgende week de laatste met een relatief laag vacaturevolume.

Ondertussen is het aantal vacatureplaatsingen bijna 46% hoger in vergelijking met dezelfde periode in 2010. En ook het aantal unieke vacatures doet het nog altijd uitsteken; maar liefst 38% hoger dan vorig jaar. Wat overigens nog altijd toont dat het aantal locaties waar vacatures worden geplaatst niet sterk is toegenomen sinds vorig jaar. Het verschil tussen het aantal unieke vacatures en het aantal vacatureplaatsingen is tenslotte zeer beperkt.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 16 – 18)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 16 – 18)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

 • Werk.nl: +0,5%
 • Nationale Vacaturebank: 0,0%
 • Monsterboard: -0,1%
 • Banenmatch: +0,2%
 • DOVAjobs: +0,1%
 • Jobselectie: +0,3%
 • JobTrack: 0,0%
 • Gus.nl: +0,0%
 • Megajobs: +0,2%
 • Careerbuilder: -0,1%  

Het is opvallend hoe sterk JobTrack en Careerbuilder zijn afgegleden in de laatste periode, waarbij JobTrack ten opzichte van vorig jaar ook nog eens een enorme daling heeft ondergaan. Zou het tijdperk voor deze vacaturesites al ten einde zijn? Als een voorloper en indicatie van wat in de komende jaren de ‘klassieke’ generatie vacaturesites te wachten staat?

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Tja, Nationale Vacaturebank als Monsterboard blijven in mineurstemming. De vraag is natuurlijk hoe en wanneer de twee grootste commerciele vacaturesites deze stemming denken te kunnnen gaan keren. Met een gezamenlijk marktaandeel van slechts 9,3% op basis van het volume aan vacatureplaatsingen zijn deze twee sites geen schim meer van hun vroegere zelf.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord

1 Comment
 • Michiel
  says:

  Mooi deze statistieken. Kan RM dit soort cijfers/grafieken ook niet leveren per functiegroep? Finance, ICT, Logistiek, Marketing, HR etc? Zou mooi zijn! gr michiel