WhoWorks.at werkt (nog) slecht en heeft geen waarde voor recruiters

Logo WhoWorks.at Eerst even iets opbiechten; sinds ik enige tijd geleden al mijn LinkedIn connecties bij het grofvuil had gezet, ben ik toch weer overstag gegaan en heb een zeer beperkt aantal connecties geaccepteerd. Overigens is dat behoorlijk opportunistisch, aangezien ik hiermee applicaties kan bekijken die LinkedIn connecties als basis gebruiken. Met mijn oprechte excuses aan de betreffende connecties…

Maar genoeg hierover, het gaat namelijk niet om mijn (gebrek aan) connectie verzamelwoede, maar om een applicatie die iets met mijn connecties doet: WhoWorks.at. Volgens TechCrunch een fantastische applicatie voor recruiters:

I’m not kidding, this is a godsend if you’re a recruiter or a journalist/investor.

Nou, als ik zoiets lees moet ik dat natuurlijk testen.

Overigens moet ik wel eerst de Chrome browser downloaden, want WhoWorks.at is een extensie van deze browser. Maar ja, gezien de ronkende review van TechCrunch moet het de extra moeite meer dan waard zijn. Dus downloaden die hap. En vervolgens via een early access de extensie van WhoWorks.at downloaden. Waarna ik aan de slag kan. Maar wat kan ik dan doen?

Nou, volgens WhoWorks.at kan ik via hun extensie zien welke mensen in mijn netwerk er werken bij het bedrijf van de site die ik op dat moment bezoek. Dat is natuurlijk heel ‘cool’, hoewel ik niet automatisch verwacht dat een recruiter via de sites van een bedrijf op zoek gaat naar interessante kandidaten. Maar ik ben natuurlijk ook geen recruiter…

Laat ik maar eens beginnen met een groot bedrijf waar ik een 1e-lijns connectie in LinkedIn mee heb: ABN AMRO:

WhoWorks.at | ABN AMRO

Hmm… dat is geen succes. WhoWorks.at denkt blijkbaar dat abnamro.nl in China ligt. Misschien moet ik maar eens een klein bedrijf proberen, dan is de kans op een mismatch minimaal. Dus probeer ik Work4Labs, waar ik recent een connectie met de mede-oprichter Stephane Le Viet ben aangegaan:

WhoWorks.at | Work4 Lab

Vrrot! Twee keer mis, en dit keer vind WhoWorks.at niet eens het bedrijf. Dat is bepaald geen goede score, en de gemiddelde recruiter was nu allang afgehaakt. Denk ik…

Maar ik ga door, want ik wil zien of WhoWorks.at het wel een keer goed kan hebben. Dus kies ik deze keer voor StepStone Nederland, tenslotte heb ik een connectie met Piet Derriks, country manager Nederland. En dit is wat ik zie:

WhoWorks.at | StepStone

Ja, weer mis dus. Ik krijg Piet niet te zien, hoewel hij een 1e-lijns connectie is. Welk krijg ik een aantal 2e-lijns connecties. Mijn vertrouwen in WhoWorks.at is zo langzamerhand op een absoluut dieptepunt beland. En ik vraag me onwillekeurig af of TechCrunch soms in WhoWorks.at heeft geinvesteerd dat de site zo lyrisch is over deze extensie.

Maar voordat ik definitief afhaak nog een laatste poging, met mijn vierde en laatste LinkedIn connectie: Arno Bouwens. Die tegenwoordig onder meer met een nieuwe start-up bezig is: Carriereraket. Ja, de naam is bijzonder, maar daar gaat het nu even niet om:

WhoWorks.at | Carriereraket

Hoera, eindelijk succes! Een 1e-lijns contact dat herkend wordt. Het werd wel tijd en mijn vertrouwen in WhoWorks.at is in ieder geval boven het nulpunt gekomen. De extensie heeft overigens nog twee tabjes: New Hires en Promotions & Changes. Bekende onderdelen van LinkedIn die hier dus zijn samengevoegd. En dat ziet er zo uit voor de New Hires bij Carriereaket:

WhoWorks.at | Carriereraket, new hires

En dit beeld is identiek aan dat van LinkedIn:

LinkedIn, new hires

Meer connecties heb ik niet en eerlijk gezegd heb ik ook wel voldoende van WhoWorks.at gezien. Van mijn vier connecties is er dus eentje die via WhoWorks.at zichtbaar wordt. Natuurlijk gaat het niet om mijn 1e-lijns connecties, maar hiermee is wel de kwaliteit van deze service te bepalen. En met die kwaliteit is het voorlopig nog zeer mager gesteld.

Conclusie
WhoWorks.at is een geinig tooltje voor wie gebruik maakt van Chrome als browser. Als de tool goed zou werken krijg je bij kleinere bedrijven direct inzicht in wie hier werken. Voor grotere bedrijven is het natuurlijk volstrekt zinloos; daar werken eenvoudigweg teveel mensen om enige waarde te ontlenen aan deze extensie. En verder moet de tool dan inderdaad goed werken, wat nu zeker niet het geval is. Maar het is natuurlijk ook nog een closed beta, dus wie weet is er nog het een en ander te verwachten.

Verder is het maar zeer de vraag of WhoWorks.at waardevol voor recruiters is. Tenzij recruiters voortaan gaan sourcen via de websites van bedrijven. Het lijkt me toch een stuk eenvoudiger om gewoon lekker via LinkedIn te zoeken in plaats van de sitehoppen en verplicht Chrome te moeten gebruiken. Maar wie weet schat ik recruiters helemaal verkeerd in.

Geef een reactie

3 Comments
  • Wouter Ramaker
    says:

    Marc, ik probeer je al enige tijd te bereiken, echter zonder succes. Ik heb jou net een email gestuurd; Wil je mij even laten weten of je deze hebt ontvangen? Alvast bedankt!

  • Jeske
    says:

    Toch getriggerd door je stuk wilde ik even een kijkje nemen. Je moet je e-mailadres invullen om toegang te krijgen. Nadat je dit hebt ingevuld moet je eerst mensen dit door sturen voor toegang. Jammer, hier hou ik niet van dus haak ik af.