Vacatures per regio: een korte adempauze

Vacatures per regio, positief Verleden week was er een behoorlijke correctie van het online vacaturevolume in alle regio’s; met dank aan Pasen en Koninginnedag. Deze week laten de regio’s alweer zien dat ze uit het goede hout zijn gesneden door een lichte groei op te tekenen. Omdat de daling van het vacaturevolume nog in de cijfers zit is dat helemaal een goed teken voor de komende weken..

Ondertussen blijven de resultaten veel, veel beter dan in de vergelijkbare periode van 2009 en 2010. Het verschil met voorgaande jaren is echt gigantisch te noemen. Alle regio’s torenen ver uit boven de vacaturevolumes van die jaren. En daar verandert een Paascorrectie dus ook niets aan.

Dit is de grafiek van de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 16 – 18 (2009 – 2011)

Vacatures per regio: week 16 – 18 (2009 – 2011)

In vergelijking met vorige week is dit het resultaat:

  • Zuid-Nederland: 0,0%
  • West-Nederland: -0,1%
  • Oost-Nederland: +0,1%
  • Noord-Nederland: +0,1%

De grootste regio (West-Nederland) laat een kleine min zien, de overige regio’s laten echter alweer stilstand of kleine plusjes aantekenen. Waarmee de regio’s dus in totaliteit alweer licht zijn gegroeid na de correctie van vorige week. En dat is een bijzonder goed teken, vooral omdat de vacaturevolumes over drie weken worden bepaald wat betekent dat de scherpe daling van verleden week nog in de totalen zit. Over twee weken is er dus sprake van een sterke groei, tenzij er onverwacht een daling tussendoor komt.

Ondertussen zijn de regio’s wel heel ver boven de resultaten van voorgaande jaren uitgestegen. Een zeer aangenaam beeld.

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

De correctie van vorige week is voor drie van de vier regio’s alweer achter de rug; alleen West-Nederland moet het negatieve sentiment nog even van zich afschudden. Als dat niet al volgende week gebeurt, dan zeker over twee weken wanneer de relatief slechte vacaturevolumes van de Paasdip uit de cijfers zijn verdwenen. En er weinig twijfel over bestaat dat de regio’s hun tocht naar hogere percentages weer zullen vervolgen.

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een reactie