Hoe stel je de juiste prioriteiten?

In mijn vak als bemiddelaar heb ik dagelijks gesprekken met sales professionals. Professionals die naar mij toe komen voor het vinden van een baan eigenlijk opzoek zijn naar het vervullen van hun levensdoelen. Maar waarom noemen ze dit dan niet? En legt men steeds de prioriteit op ‘een baan op zich’?

In onze westerse maatschappij stellen we gemiddeld een aantal prioriteiten in ons leven: leuke baan, lieve levenspartner, fijn huis, genoeg geld om van te kunnen leven en twee keer per jaar op vakantie. Maar zijn dit eigenlijk de prioriteiten die we zouden moeten stellen of zouden deze gevolgen vanzelf komen als we onze levensdoelen als prioriteit zouden stellen. Volgens mij is het veel belangrijker om jezelf te vragen ‘waar word ik blij van’ of ‘wat geeft mij de adrenaline om het gevoel te hebben dat ik werkelijk leef’. Om deze flow te bereiken is het vanzelfsprekend belangrijk om jezelf goed te kennen en je talenten te benutten.

Wanneer maakte jij voor het laatste een SWOT van jezelf? En welke prioriteiten heb je daar dan weer uitgehaald?

Ook de omgeving waarin je opereert bepaalt in hoeverre je je goed voelt. Stel jezelf dan ook de vraag: ‘welke omgeving heb ik nodig om mijn talenten te benutten?’ Met omgeving bedoel ik letterlijk omgeving. Hoor je thuis in een professionele omgeving waarin alles op en top geregeld is? Of heb je liever een huiskamer sfeer waarin jezelf mag bepalen welke bloemen er op tafel staan? Ook de leiderschapsstijl van je manager, de type collega waar je mee werkt en zelfs het soort bureau dat je kiest zouden tot je prioriteiten moeten horen. Prioriteiten die je helpen om je levensdoelen na te jagen en voortdurend aan te scherpen richting hetgeen jij wil bereiken.

Al met al blijkt uit onderzoek dat levensdoelen en prioriteiten ver buiten de maat gekozen worden!

De cijfers: Meer dan de helft van de respondenten scoort een overtuigende (18,6%) tot diepe onvoldoende (31,9%) als het aankomt op het vastleggen van levensdoelen. 15,7% Van de respondenten scoort twijfelachtig. Iets minder dan een derde scoort voldoende (15,4%) tot goed (17,3%). Wanneer ik deze scores afzet tegen ‘goed in staat zijn prioriteiten te bepalen’ zie ik de volgende cijfers:

Score doelen vastleggen Score prioriteiten bepalen = Goed
Slecht (31,9% van totale populatie) 35,2% van de populatie Slecht denkt dat het in staat is goed prioriteiten te bepalen
Onvoldoende (18,6% van totale populatie) 40,8% van de populatie Onvoldoende denkt dat het in staat is goed prioriteiten te bepalen
Twijfelachtig (15,7% van totale populatie) 45% van de populatie Twijfelachtig denkt dat het in staat is goed prioriteiten te bepalen
Voldoende (15,4% van totale populatie) 39% van de populatie Voldoende denkt dat het in staat is goed prioriteiten te bepalen
Goed (17,3% van totale populatie) 59,1% van de populatie Goed denkt dat het in staat is goed prioriteiten te bepalen

De algehele lijn is dat naarmate men beter levensdoelen vastlegt men beter scoort wanneer het aankomt op het goed kunnen stellen van prioriteiten.

Hoe stel jij je prioriteiten?

Geef een antwoord