De beste intermediair site van Nederland: Manpower?

De beste, slechtste intermediair van Nederland Ik heb een hoop lol gehad om de volstrekt overbodige hompeage die Manpower tot voor kort gebruikte, maar de kwaliteit van een vacaturesite kan natuurlijk op basis van een dergelijke blunder worden vastgesteld. Daarom leek het me een goede zaak om de site van Manpower eens wat grondiger te bezoeken.

En dat geeft meteen een goede aanleiding om na een stilte van een paar maanden de serie “De beste Intermediair site van Nederland” weer eens een slinger te geven. Voor een overzicht van de intermediairs die ik bezoek en de beoordelingspunten verwijs ik graag naar deze posting.

Zoeken naar vacatures
Het zoeken naar vacatures begint gelukkig meteen op de homepage:

image

Vreemd genoeg is er geen echte snelzoekfuncte, maar een zoekfunctie met maar liefst vier velden. Dat is jammer want dit zou simpeler kunnen. Verder toetert Manpower geheel Amerikaans dat ze de meeste actuele vacatures online heeft (aantoonbaar onjuist) of de leukste vacatures bij mij in de buurt (wat Manpower natuurlijk helemaal niet kan weten). Dit soort slap marketing gereutel lijkt niet uit te roeien.

En in het blok aan de rechterzijde valt op dat de meertaligheid van de site een ferme bug vertoont. We zien de technische veldnamen vrolijk door de content heen gloren; wat de leesbaarheid bepaald niet ten goede komt… Een situatie die nog nadrukkelijker toont in het zoekresultaat:

 

image

Brr… dat ziet er akelig uit. Allemaal enge veldnamen waar ik als bezoekers alleen maar bang van word. Als Manpower dit corrigeert (wie heeft er getest, want die moet een kopje kleiner worden gemaakt) dan ziet het zoekresultaat er zeer behoorlijk uit.

Helaas is het aantal manipulatiemogelijkheden hier nogal beperkt, het is niet mogelijk om het resultaat te sorteren of het aantal getoonde records te wijzigen. Verder is de navigatie alleen maar onderaan de pagina zichtbaar. En er is die vreemde neiging om de faceted search aan de rechterzijde van het scherm te tonen. Dat blijft toch altijd een merkwaardig gezicht hoewel er voor zover mij bekend geen ondubbelzinnige resultaten zijn die erop wijzen dat een verfijning aan de linkerzijde beter werkt.

De score voor dit onderdeel komt voor Manpower uit op: 6. Daarmee biedt Manpower de bezoeker een redelijke ervaring. Een beetje magertjes.

Beoordelen van en reageren op vacatures

Nou, laat ik maar meteen doorgaan naar de vacature zelf en eens kijken of ik ergens op kan solliciteren:

image 

Kijk, dat ziet er zeer behoorlijk uit! Kerngegevens boven de vacature en ook de contactinformatie is meteen aanwezig. Dat is een bijzondere en naar mijn mening een minder logische plek. Maar wel lekker duidelijk. Net als de overige informatie in de vacaturetekst zelf.

En ook het sollicitatieformulier ziet er goed uit:

image

 

Lekker weinig velden om in te vullen. Ik word ook heel vrolijk van de uitleg bij de link van de privacy verklaring. Dat is een duidelijke uitleg, ook de privacyverklaring zelf is voor normale mensen leesbaar. Kom je niet vaak tegen.

Wat je ook niet vaak tegenkomt is die belachelijk lange en zeer foute knoptekst: Verstuur formulier naar Manpower. WTF? Ik wil solliciteren, dat staat ook bovenaan de pagina! Ik wil geen formulier versturen! Breng me dus niet in verwarring en zet gewoon Solliciteer op die knop.

Als ik eenmaal heb gesolliciteerd krijg ik duidelijke feedback:

 

image

 

Fijn, ik word bedankt voor mijn sollicitatie en er is een duidelijke termijn waarbinnen Manpower zegt contact met mij op te nemen. Dat niet alleen, ik krijg ook aanvullende informatie indien ik voor de eerste keer heb gereageerd en zelfs informatie als ik geen bevestiging per e-mail zou ontvangen. Dat is allemaal hoed geregeld, evenals de extra hyperlinks om mijn zoektocht te vervolgen, en de zoekfunctie aan de rechterkant. Manpower heeft het goed begrepen.

De score voor dit onderdeel komt voor Manpower uit op: +18. Met deze score biedt de uitzender de bezoeker voor dit onderdeel een goede ervaring. Jawel, en daarmee is Manpower de eerste in deze serie die voor dit onderdeel een goede ervaring scoort!

Automatische e-mail response
En ook bij de automatische e-mail response heeft Manpower haar zaakjes goed voor elkaar.

image 

Geen schokkende e-mail maar wel een behoorlijk goede. Er zijn weliswaar een aantal tekortkomingen maar het is bepaald een fatsoenlijke e-mail die de uitzender heeft verzonden.

De score voor dit onderdeel komt voor Manpower uit op: +14. Dat is nou jammer, want hiermee komt Manpower 1 puntje tekort om de bezoeker een goede ervaring te bieden. Nu komt ze niet verder dan een redelijke ervaring.

Intermezzo
Dat Manpower ook in staat is tot forse onhandigheden wisten we natuurlijk al. Maar er zit er nog eentje in de site die in de categorie Don’t make me think hoge ogen scoort:

image

Manpower laat op de meeste pagina’s de guitig omkijkende rakker met boven zijn hoofd de ‘snelzoek’functie zien. En dat is in het algemeen geen slecht idee, behalve op bovenstaande pagina. Want hier ben ik op de pagina van het uitgebreid zoeken. Waarbij ik ineens met twee zoekknoppen word geconfronteerd. En nu?

Weg met die ‘snelzoek’functie is het devies! Voeg dan overigens wel even het tekstveld voor Trefwoorden toe aan de uitgebreid zoeken functie, want daatr ontbreekt dit veld om volstrekt onduidelijke redenen. Bijzonder onhandig…

Totaalscore en conclusie
Dit is de staffel voor de totaalscore en de bijbehorende ervaring voor de werkzoeker:

  • -98 tot –49: een slechte ervaring
  • -49  tot 0: een matige ervaring
  • 0 tot +49: een redelijke ervaring
  • +49 tot +98: een goede ervaring

Met een totaalscore van +38 biedt Manpower de werkzoeker voor het proces van het zoeken van een vacature tot en met het ontvangen van een reactie op een online sollicitatie dus een redelijke ervaring. Tegelijkertijd scoort Manpower aanzienlijk hoger dan Randstad en Tempo-Team. Waarmee ‘s werelds tweede uitzender dus de koppositie inneemt. En ik nog wel eens wil zien of er een uitzender is die dit resultaat kan overtreffen. Ik heb er een hard hoofd in…

Verder is Manpower dichtbij het bieden van een goede ervaring voor het totale proces van zoeken naar vacatures tot en met het ontvangen van de e-mail bevestiging op de online sollicitatie. Met name als de uitzender haar zoekproces beter op orde zou krijgen, ligt deze mogelijkheid voor het grijpen.

Geef een antwoord

3 Comments