Vacaturesite top 10: onverwachte daling

Vacaturemonitor, negatief In tegenstelling tot de optimistische verwachting heeft de afgelopen week een ‘teleurstellend’ aantal vacatureplaatsingen laten zien; minder dan 40.000. En daarmee is ook deze keer het volume aan vacatureplaatsingen over de afgelopen drie weken een daling. Hoewel er geen enkele reden tot depressieve gedachtes is, want in vergelijking met dezelfde periode in 2010 staat het volume aan vacatureplaatsingen nog altijd bijna 50% hoger.

En het volume aan unieke vacatures doet nauwelijks onder voor dit indrukwekkende percentage; want in dit geval is het verschil met vorig jaar bijna 43% in het voordeel van 2011.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 17 – 19)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 17 – 19)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: +1,0%
  • Nationale Vacaturebank: +0,1%
  • Monsterboard: +0,2%
  • Banenmatch: -0,8%
  • DOVAjobs: 0,0%
  • Jobselectie: 0,0%
  • JobTrack: +0,1%
  • Gus.nl: +0,7%
  • Megajobs: +0,3%
  • Careerbuilder: +0,1%  

Uitsluitend stabilisatie en plusjes, als je de forse daling van Banenmatch tenminste niet meetelt. Waarbij de praktijk weer eens leert dat als het vacaturevolume inzakt de vacaturesites relatief gezien profiteren. En ook deze keer lijkt dit principe weer op te gaan. En opvallend genoeg steken zowel Werk.nl als Nationale Vacaturebank boven hun marktaandelen van vorig jaar uit.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Eindelijk hebben zowel Nationale Vacaturebank als Monsterboard de negatieve tendens van de afgelopen tijd (althans tijdelijk) omgebogen. Er zijn weer stijgende lijntjes te bewonderen. Of het een trend wordt blijft natuurlijk afwachten; hiervoor is een aanzienlijk langere periode van gemiddelde stijging nodig. Werk.nl trekt zich van al dat gerommel tond de 5% marktaandeel helemaal niets aan en gaat als een raket over de 11% grens heen. Maar Werk.nl heeft al eerder hoge pieken met diepe dalen afgewisseld, dus daar is geen enkele staat op te maken.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord