Vacatures per regio: het westen doet even niet mee

Vacatures per regio, negatief Verleden week was er nog een zeer lichte groei van de regio’s; deze week is er toch een kleine daling te noteren. De daling komt overigens vrijwel volledig op het conto van West-Nederland; de regio lijkt de afgelopen week last te hebben gehad van een serie bad hair days. En gezien het vacaturevolume van deze regio heeft dat meteen een forse impact.

Desondanks valt er niet veel te klagen; tenslotte bewegen alle regio’s zich ver, ver boven het niveau van voorgaande jaren. Maar het lijkt er zo langzamerhand wel op dat de regio’s een plateau hebben bereikt waarbij een eventueel verdere groei beperkt zal blijven. En zeker niet zo explosief als in de afgelopen maanden.

Dit is de grafiek van de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 17 – 19 (2009 – 2011)

Vacatures per regio: week 17 – 19 (2009 – 2011)

In vergelijking met vorige week is dit het resultaat:

  • Zuid-Nederland: +0,1%
  • West-Nederland: -0,2%
  • Oost-Nederland: -0,1%
  • Noord-Nederland: 0,0%

Hmm…, West-Nederland laat een behoorlijke daling zien. De overige regio’s zweven een beetje rondom de nullijn; alleen de grootste regio laat het toch wel afweten. Maar misschien is dit slechts een korte adempauze, bedoeld om vervolgens als een raket door te groeien. Of niet…

Tegelijkertijd zijn alle regio’s mijlen verwijderd van de resultaten van de twee voorgaande jaren. Het is alsof we naar een totaal andere markt kijken. De situatie in 2011 is echt volstrekt onvergelijkbaar met die van 2009 en 2010. En dat is natuurlijk bijzonder goed nieuws.

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

De correctie sinds de Paasdip is nog niet weggepoetst, zoveel is duidelijk. Het lijkt alsof we op een plateau zijn aangekomen. Waarbij overigens West-Nederland dat plateau nog wel even moet zien te vinden. Of ze wordt ingehaald door Zuid-Nederland…

Geef een antwoord