‘Zou u zichzelf aannemen?’ Euh…

ABU 50 jaar Vandaag sloot de ABU zijn 50-jarige jubileum af met een paneldiscussie van niet minder dan vier uitzend-topmannen. Drie van de grote vier uitzenders hadden zelfs hun bestuursvoorzitters naar Rotterdam gezonden om een aantal strategische vragen over de markt te beantwoorden. Zo zagen wij de CEO’s van Manpower, Randstad en USG People op een rijtje zitten. Wereldmarktleider Adecco had bestuurder Alain Dehaze, lid van executive committee en verantwoordelijke voor de merkenstrategie afgevaardigd. Die heren, goed voor ettelijke decennia uitzendervaring en meerdere miljoenen opgetelde beloning, kregen als afsluitende vraag: ‘Zou u zichzelf aannemen als u in de positie was om daarover te beslissen?’

Die vraag is de ultieme kans om geestig uit de hoek te komen – een kwaliteit waarop topmannen doorgaans niet worden geworven en geselecteerd. Niettemin mag je verwachten van managers die het grootste deel van hun leven in de mensenhandel – excusez le mot – actief zijn, dat ze voldoende ervaring hebben met de toch altijd een tikje overspannen sollicitatiesetting. Die moeten (desnoods na een biertje of twee) toch een dozijn anekdotes paraat hebben van of over kandidaten tijdens een al of niet succesvolle sollicitatiepoging?

 

Niet dus. De heren begingen alle mogelijke communicatiefails. Ze ontkenden de relevantie van de vraag. Ze ontweken de vraag. Ze ontkenden het belang van hun eigen rol. Ze draaiden er nog eens omheen… Alleen de Amerikaan Joerres perste er na vier minuten een alfa-pitch voor zichzelf uit:

‘Onze industrie is bij uitstek in staat om goede leiders te ontwikkelen. Dat moeten wij onszelf aantrekken. Elk jaar zit ik zesmaal in een setting waarin ik ofwel opnieuw wordt aangenomen ofwel wordt ontslagen. [Geplande stilte] En ik zit nu al twaalf jaar in deze positie. That oughta count for something!’

Laten wij de heren Benelux-CEO’s een handje helpen met een deemoedige, Rijnlandse, gepaste en nochtans geestige reactie. Suggesties van lezers van dit blog zijn zeer welkom!

‘Zou u zichzelf hebben aangenomen?’
De dubbelzinnige reactie: ‘Je denkt toch niet dat ik mezelf zou verantwoorden aan iemand als mezelf?’

De eerlijke reactie: ‘Solliciteren? Ik hoef al dertig jaar niet meer te solliciteren!’

De collegiale reactie: ‘Hem, hem en hem zou ik direct aannemen. Maar mezelf gun ik een stevig assessment.’

De oncollegiale reactie: ‘Hem, hem en hem zou ik zeker niet aannemen. Mezelf? Direct!’

De addertje-onder-het-grasreactie: ‘Ik zou mezelf aannemen. Op een uitzendcontract.’

Ook een suggestie? Zie onder…

Geef een antwoord

2 Comments
 • Michiel Cobben
  says:

  Groucho Marx zei: ‘Ik zou nooit lid willen worden van een club die mij als lid zou accepteren.’

  Een CEO zou kunnen zeggen ‘Ik zou nooit willen werken bij een bedrijf waar ze iemand als mij als CEO zouden aannemen’

 • Dirk Goossens
  says:

  De graaier-reactie: ‘Ik zou mezelf zeker aannemen. Nu maar hopen dat het niet stukloopt op mijn salariswens.’.