TheSocialCV, een pareltje uit de UK

Logotype TheSocialCV Tijdens de TRU conferentie in Amsterdam hoorde ik meerdere keren met het nodige enthousiasme de term SocialCV langskomen. Onbekend met de achterliggende site maar direct nieuwsgierig probeerde ik deze te vinden en belandde pardoes op een Dating Network for Professionals. Een zeer korte check op Google gaf mij wel het juiste adres, waar ik vervolgens direct struikelde over het feit dat TheSocialCV een paid-for service is. Shit, een paywall.

Gelukkig liep ook een van de oprichters tijdens de conferentie rond en ik heb hem een tijdelijk account weten af te troggelen voor RecruitmentMatters. Hij kende mij nog niet en na een korte check bij enkele conferentiebezoekers werd hij plotseling buitengewoon nerveus naar het resultaat van mijn evaluatie. Onbegrijpelijk, want naar mijn mening is TheSocialCV een verplicht stuk gereedschap in de toolbox van elke zichzelf respecterende recruiter die actief op zoek is naar kandidaten. En misschien wel het belangrijkste stuk gereedschap…

De homepage
Dit is de homepage van TheSocialCV:

TheSocialCV | Homepage

Jawel, dit is duidelijk een meer technisch- dan marketing-georienteerde club. Geen duidelijke incentive en helemaal geen directe informatie wat ik hier kan zien, kan doen of welk voordeel ik hier kan behalen. Dat zal niet tot een hoge conversie leiden.

En het wordt nog erger als je onder de tab About kijkt om te ontdekken wat TheSocialCV nou eigen is. Wat te denken van deze tekst:

thesocialCV is an Internet search tool that enables users to find individuals that have certain attributes that have been mentioned on a social network profile a blog entry or other publicly available data sources.

Waarschijnlijk een feitelijk correcte weergave van wat TheSocialCV doet. Maar daarmee is het nog niet duidelijk wat je daar als recruiter aan hebt. En als je niet weet wat je er aan hebt, ben je dan bereid om daar GBP 475 per maand voor te betalen om eens te kijken of het wat voorstelt? Niet erg waarschijnlijk…

Maar als je dat wel doet, of zoals in mijn geval er een tijdelijk account beschikbaar is, dan krijg je een fascinerende tool tot je beschikking.

Zoeken = vinden
Dit is wat ik te zien krijg als ik ben ingelogd:

TheSocialCV | Zoekscherm

Een quick search mogelijkheid plus een uitgebreide zoekfunctie. Ik doe een quick search met de term “online recruitment”:

TheSocialCV | Zoekresultaat 

Krijg nou de pip! Michel Rijnders staat helemaal bovenaan een lijst met maar liefst 4 Nederlanders in de top. Het is duidelijk; op social recruitment gebied is Nederland onovertroffen… Maar even serieus, dit scherm ziet er rustig en buitengewoon functioneel uit.

Aan de linkerzijde staat het resultaat van mijn zoekopdracht, met een duidelijke navigatiemogelijkheid onderaan de pagina. Aan de rechterkant staat de geselecteerde persoon, met een avatar (vind TheSocialCV Michel soms niet knap genoeg?)  en informatie over de persoon die TheSocialCV heeft geaggreerd. De icoontjes onder de avatar tonen de diverse social media waar informatie over Michel Rijnders is gevonden.

Opvallend is het ontbreken van HRlog in dit rijtje aan social media. Daar toont zich dus een beperking van TheSocialCV, de aggregatie gaat blijkbaar op de volledige naam. Wat mogelijk tot spannende vergissingen kan leiden bij namen die weinig onderscheidend zijn. Overigens leverde een zoekopdracht naar mijzelf het volgende op:

TheSocialCV | Zoekresultaat, 2

Jawel, ik kom drie keer voor… persoonsfragmentatie. De getoonde pagina laat een aantal social media links zien, het tweede voorkomen is uitsluitend met Google Profiles en het derde voorkomen uitsluitend met LinkedIn. En dat terwijl mijn Twitter feed aan mijn LinkedIn account is gekoppeld. Dat is dus niet optimaal. Overigens is in de pagina hierboven wel een relatie met RecruitmentMatters gelegd. Wat toch ook geen direct koppeling op naam is?

Verder kan ik mijn zoekopdracht bewaren of als een CSV file downloaden. Ook kan ik een bepaalde persoon bewaren en/of op Watch zetten. In dat laatste geval wordt iedere 24 uur gecheckt of er een wijziging in de persoonlijke gegevens van de persoon is opgetreden.

Verfijningsfunctie
Er is ook een verfijningsfunctie van mijn zoekopdracht aanwezig, verborgen onder de link Search options. Als ik op die link klik, klapt er een heel segment aan de bovenkant uit:

TheSocialCV | Verfijningsfunctie, 1 

Fraai, maar deze verfijningsfunctie zou ik dus liever permanent in beeld willen hebben (alleen niet aan de bovenkant van de pagina natuurlijk). Dat is natuurlijk veel praktischer en feitelijk noodzakelijk.

Laat ik bijvoorbeeld eens kijken wie er in Nederland allemaal iets met online recruitment hebben:

TheSocialCV | Verfijningsfunctie, 2 

Vooral bekende namen, hoewel ik natuurlijk zwaar teleurgesteld ben om niet op pagina 1 naar boven te komen. Sterker nog, ik vind mezelf pas terug op pagina 5, gelukkig nog net boven Bas van de Haterd… Als ik vervolgens volledig willekeurig op het bedrijf Deloitte klik zie ik dit:

TheSocialCV | Verfijningsfunctie, 3

Nou, ik ga Deloitte maar eens leegkopen!

Goed, die verfijningsfunctie levert mij een hoop plezier op. En door deze prominenter in beeld te plaatsen wordt dat plezier een stuk groter. En de site een stuk productiever.

Zeer omslachtig contactoptie
Verder kan ik contact met de persoon zoeken via Twitter. Dit is een wat merkwaardige optie, want als je op de knop Contact via Twitter klikt, wordt automatisch een tweet verzonden:

TheSocialCV | Tweet

Da’s niet bepaald een fraaie tekst, om het maar heel netjes te zeggen. Zo dient social media dus niet gebruikt te worden. Klikken op de link zorgt er overigens voor dat ik dit zie:

TheSocialCV | Sign in with Twitter

Klikken op Sign in with Twitter zorgt ervoor dat ik vervolgens hier terecht kom:

TheSocialCV | Sign in with Twitter, 2

En als ik op Sign in heb geklikt krijg ik dit te zien:

TheSocialCV | Chatbox

Hahahaha! Een chatfunctie… Jawel, en dan te bedenken dat ik deze kandidaat via Twitter heb benaderd. Nee, laat ik maar meteen naar het Twitter profiel van de kandidaat gaan en hem/haar daar een fatsoenlijke tweet sturen. Een stuk sneller. En ik vermijd het risico dat vrijwel iedereen gedurende het proces afhaakt.

Zoominfo on steroids?
TheSocialCV heeft in mijn optiek grote overeenkomsten met Zoominfo. Opvallend is echter dat waar Zoominfo na meerdere jaren ondertussen 50 miljoen profielen heeft opgebouwd, TheSocialCV er in haar korte bestaan al meer dan 70 miljoen heeft verzameld. En dat aantal profielen met maar liefst 400.000 per dag laat groeien. Het is de bedoeling van TheSocialCV om eind 2011 meer dan 150 miljoen profielen te hebben opgebouwd. Dat is dus drie keer zoveel als Zoominfo… En 50 miljoen meer dan LinkedIn, die volgens de laatste tellingen bijna $ 10 miljard waard is…

Wat in dit geval natuurlijk aardig zou zijn is als TheSocialCV net als Zoominfo de mogelijkheid biedt tot het claimen van je eigen ‘profiel’. Waarbij tevens sanerings- (zoals in mijn geval) of uitbreidingsopties (zoals bij Michel Rijnders) worden geboden. Een combinatie van algoritme en menselijke intelligentie leidt ongetwijfeld tot een beter resultaat. Waarmee de waarde van TheSocialCV alleen maar verder toeneemt. Hiermee wordt TheSocialCV tevens een personal branding tool die al die merkwaardige sites waar je dat allemaal zelf moet doen per direct naar de prullenbak kan verwijzen.

Conclusie
TheSocialCV is een people aggregator die het perspectief van een e-sourcer als vertrekpunt heeft genomen. De site is bedoeld om door recruiters te worden gebruikt in hun zoektocht naar kandidaten. En dat toont zich nadrukkelijk in de zoekfunctie en de resultaatpagina. Alleen zou de verfijningsfunctie altijd in beeld moeten zijn en niet aan de bovenzijde van de pagina uitgeklapt moeten worden.

TheSocialCV is in mijn optiek een uitstekende applicatie die onvermijdelijk gebukt gaat onder de manco’s van automatische aggregatie (in ieder geval de fragmentatie van 1 persoon naar meerdere profielen, maar waarschijnlijk ook een samenvoeging van verschillende personen naar 1 profiel). Maar dat laat onverlet dat TheSocialCV een enorme waarde te bieden heeft voor recruiters.

Alleen die gekke contactfunctie via Twitter is volstrekt overbodig in TheSocialCV. Weg ermee!

Geef een reactie

21 Comments