Vacaturesite top 10: verdere daling

Vacaturemonitor, negatief Hmm… voor de derde achtereenvolgende week is het aantal vacatureplaatsingen gedaald. Dat had ik niet verwacht, althans niet zo snel. Maar ook al daalt het aantal vacaturesplaatsingen, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is het aantal plaatsingen over de afgelopen drie weken nog altijd 53,7% hoger. Dus alles is relatief.

Het aantal unieke vacatures is in lijn met het aantal vacatureplaatsingen gedaald; voor de tweede achtereenvolgende week is het aantal unieke vacatures onder de psychologische grens van 40.000 geeindigd. Maar ook hier is in vergelijking met 2010 het volume nog altijd indrukwekkend hoger: maar liefst 46%.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 18 – 20)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 18 – 20)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: -1,0%
  • Nationale Vacaturebank: +0,2%
  • Banenmatch: +1,2%
  • Monsterboard: -0,1%
  • DOVAjobs: +0,1%
  • Jobselectie: 0,0%
  • JobTrack: 0,0%
  • Megajobs: +0,3%
  • Gus.nl: -0,3%
  • Careerbuilder: -0,2%  

Banenmatch doet een landgrab en stijgt als gevolg van een groei van 1,2% naar de derde plaats. Waarmee Monsterboard uit de top drie wordt geduwd. Is dit een signaal van de aangekondigde dood van de betaalde vacaturreplaatsing? De toekomst zal het ongetwijfeld uitwijzen.

Verder plusjes en minnetjes, hoewel Werk.nl weer eens in jojo mode is en maar liefst een vol procent in elkaar dondert. Maar van de extreme bewegingen van deze site kijk ik zo langzamerhand niet meer op. Wat wel opvallend is: Careerbuilde dreigt zo langzamerhand uit de top 10 te donderen. Randstad en Vacaturekrant staan te trappelen om deze positie over te nemen.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Goed… na een stijging als een gek is er nu een identieke daling als een gek; Werk.nl heeft weer eens een downer na een upper genomen. Wat blijft het toch lachen met deze volstrekt overbodige vacaturesite. Tegelijkertijd zet Nationale Vacaturebank de verleden week ingezette groei gestaag door. Monsterboard haakt even af en laat een licht dalende koers zien.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op Jobfeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord