De Amerikaanse uitzendindex stagneert

Amerikaanse vlag De American Staffing Association (ASA)  is een soort Amerikaanse versie van de ABU. En net als de ABU geeft de ASA regelmatig updates over de gezondheid van de Amerikaanse uitzendmarkt. Maar waar de ABU dit 4-wekelijks doet, heeft de ASA een wekelijkse update. Dat is natuurlijk erg prettig.

Minder prettig is de ontwikkeling van de Amerikaanse uitzendmarkt sinds begin van dit jaar, op basis van de ASA index. Want hoewel de index op een aanzielijk hoger punt startte in vergelijking met 2010 is de groei sindsdien bijzonder mager te noemen. Waardoor de stellige indruk ontstaat dat de Amerikaanse uitzendmarkt stagneert.

Wat goed in beeld kan worden gebracht door de ontwikkeling van die ASA index van de verschillende jaren met elkaar te vergelijken:

ASA uitzendindex, 2008 – 2011

ASA uitzendindex, 2008 – 2011

Hier is uitstekend te zien hoe na de val van Lehman Brothers in het najaar van 2008 de ASA index in razend tempo ineenstortte. Overigens was de eerste helft van 2008 al een periode van recessie in de Amerikaanse economie; wat ook zichtbaar wordt door de stagnatie van de index in die periode. Normaal groeit de uitzendindex vrij aggresief in de eerste helft van een jaar.

Na de ineenstorting in het najaar van 2008 volgt een periode van stagnatie op een heel laag niveau in de eerste helft van 2009. Pas na de zomer van 2009 komt de uitzendindex weer tot leven. Waarna 2010 een jaar van sterk herstel voor uitzenders in de Amerikaanse markt.  Ook 2011 leek op weg om het herstel verder door te zetten, maar slechts enkele weken na de Kerstdip blijkt de groei van de ASA uitzendindex te stagneren.

Hoewel de index ondertussen het niveau van 2008 heeft doorsneden, heeft het er alle schijn van dat de groei uit de index is. Een opvallende ontwikkeling en een verder signaal dat de Amerikaanse economie wederom ineen aan het storten is. Hoewel de onderliggende arbeidsmarkt sinds het begin van de crisis op geen enkele manier is hersteld van de enorme klap die het toen heeft opgelopen.

Geef een antwoord

3 Comments
 • han mesters
  says:

  @Marc
  Wat gaat de Amerikaanse economie doen, is de grote vraag voor velen.
  Ik geloof niet in de Baron van Munchhausen in die zin dat een land zichzelf aan zijn eigen bretels optilt om uit de problemen te komen (bijdrukken van geld).
  Neergang van de US niet een kwestie van ‘if’ maar ‘when’.
  Was 2 weken geleden in New York en alle taxichauffeurs gevraagd wat zijn aan herstel zien. Meest optimistische antwoord was ‘lichte verbetering’.  
  Bijgevoegd een clipje uit een hearing van Paul Volcker: I think there are problems with the present intern. monetary system that haven’t received sufficient attention http://bit.ly/lLScjt

  We zijn er nog niet

  • Marc Drees
   says:

   Nee, maar als je per ongeluk de Y-as bedoelde, dat is een index. Die op zich bijzonder weinig zegt, anders dan de verandering. En om redenen van esthetiek en rust heb ik daarom de eenheden van de Y-as laten vallen. Als je toch de X-as bedoelde, dat zijn natuurlijk weeknummers.