Sr. in J2EE Enterprise Application – Please help.

Technische universiteit afgestuurd. 5 jaar ervaring in J2EE. Nu actief als Java Architect. 28 jaar oud. Ja, deze kunnen we allemaal wel gebruiken. Vast, deta, detavast of via ZZP constructie. LinkedIn heeft zo’n 2500 NL profielen met J2EE erin verwerkt. Deze allemaal eens langsgegaan en het blijkt dat meer dan de helft de career oppertunity mogelijheid heeft uitgezet. Waarschijnlijk al helemaal gek gebeld door Recruiters. Wat overblijft is een handvol ZZP, in between contract. “Vacature J2EE” kun je oneindig lang uitwerken in Google. Zoek maar eens op “Vacature J2EE veel verdienen maar vroeg naar huis”. Zelfs dit zorgt voor pagina’s met vacatures. Geen enkele J2EE Architect neemt dit meer serieus. De vervuiling in online Recruitment begint hier serieuze vormen aan te nemen. Via reactie werving deze ICT-ers binnentrekken lijkt een verloren strijd. Ook proactieve search benaderingen geven amper nog soelaas. Deze markt zit muurvast! De J2EE Architect, als beroeps ICT-er, weet ook wel beter…..

 Die begeeft zich niet meer in dat “gekkenhuis”. Die kijkt heel anders naar carriere en stelt zichzelf heel andere vragen. Zoals “deze” Java Architect. Nu werkend bij een wereldwijde System Integrator. Cum laude afgestudeerd aan een Technische Universiteit. 5 jaar ervaring, en pas 28 jaar. Wel uit India. Hij stelde de volgende vragen. Hoe zou jij ze antwoorden?

A. how is the NL economy doing now, especially in the context of unemployment problem and job opportunities?

b. I believe most EU economies have now the recession behind their back, so how is the NL government looking to reap the benefits, post-recession by opening its economy, especially the job market for non-EU skilled professionals, like Spain which has passed a policy to recruit skilled professionls from India?

c. Has it always been like this, that no ICT recruiter in the NL wants to recruit non-EU skilled professionals ? Will the situation ever improve and non-EU skilled professionals like me would get a chance to fulfill the goal of working in the NL?

d. What stops the ICT recruiters in the NL from recruiting non-EU skilled professionals, when there is a well defined “highly skilled migrant visa” program available for them in the NL and if the candidate is ready to take care of the flight fare and a part of the VISA cost?

Grote schaarste dus in technisch ICT in NL. EU & Non -EU kandidaten dan noodzakelijk om de markt (aanbod) te vergroten. Een in NL zeer gevraagde ICT-er dan met een dergelijke beeldvorming. Dan maar beter goed antwoorden toch?

Geef een antwoord

2 Comments
 • Erik Hollander
  says:

  Hi Rob,
  Een heel merkwaardige en herkenbare situatie. Ook wij merken in de dagelijkse praktijk dat bedrijven in NL schreeuwen om dergelijke profielen, maar nog nauwelijks buiten onze landsgrenzen durven te kijken.
  Voor een aantal van onze klanten werven wij inmiddels zeer succesvol in Oost-Europa en Azie. En met succes! Hardwerkende, hoog opgeleide professionals die zich moeiteloos kunnen nestelen in de NL samenleving.
  Nu alleen de manager nog afhelpen van een merkwaardig stukje koudwatervrees, en hem overtuigen dat hij bij het koffie apparaat zijn dagelijkse praatje even in het Engels moet houden….
  Erik Hollander
  Global IT Recruiter

  • Rob van Elburg
   says:

   Ach.. Global Recruitment is nog niet zo sexy.

   Liever bouwt men nog een Social Media cases rondom deze 2500 J2EE’s, een reeds murw gebeukte groep (net zoals Oracle, SAP, .Net, JAVA, Sharepoint, etc) .
   Career oppertunity is nu al uit. Next step is verwijderen van het profiel. De nadelen wegen dan niet meer op tegen het voordeel. De lol is er dan af. LinkedIn doet hier nu al alles tegen, zoals het schrappen van onderling mailverkeer in groepen. Zodoende wringt men ekaar uit omdat er door dit schrappen nog meer acties zullen volgen.

   De nieuwe hype ‘Internationaal Recruitment’ doet dan vanzelf haar intrede. Dat levert namelijk altijd aanname op.