Wie biedt de beste Candidate experience (in de VS)?

image Leuk, een prijs voor bedrijven die de beste Candidate experience leveren. Jammer, het is alleen bedoeld voor bedrijven die in de VS mensen aannemen. Ik heb het over de Candidate Experience Awards, een initiatief van CareerXroads. Hetzelfde bedrijf wat al jaren via mystery guest het online sollicitatieproces van corporate wervingssites onderzoekt.

En dit is niet bepaald een prijs die door een of andere jury in duister kamertje wordt bekonkeld. Nee, als je deze prijs wint dan heb je daadwerkelijk je zaakjes goed voor elkaar. Daar zorgt het behoorlijk zware selectieproces wel voor. Waarbij de eerste stap uit een zeer uitgebreide, en behoorlijk inzichtgevende, vragenlijst bestaat.

De homepage
De homepage van de Candidate Experieence awards ziet er als volgt uit:

image

Wow, zou paars de favoriete kleur van een van de organisatoren zijn? Mijn hemel… Overigens doet de achtergrond me angstaanjagend veel denken aan een actiesite die Monster ooit heeft gebruikt; maar laat ik deze gedachte maar gauw van mij afschudden. En snel de inhoud van dit initatief induiken.

En dan wordt het ineens bijzonder serieus, zoals blijkt als ik op de navigatie-optie How to apply klik:

image

De eerste stap voor participanten (bedrijven moeten zichzelf opgeven) is het invullen van een bijzonder gedetailleerde vragenlijst, de tweede stap is feitelijk een verificatie van de antwoorden op basis van interviews met voormalige sollicitanten. Een bijzonder arbeidsintensieve exercitie; zowel voor de participerende bedrijven als voor de organisatie van deze prijs. Maar daarmee wel een zeer grondige.

En die vragenlijst? Nou, dat is dus een zeer pittig ding. Naast een aantal inleidende vragen die het mogelijk maakt om de antwoorden te clusteren op basis van aard en grootte van het bedrijf zijn er een fors aantal bijzonder gedetailleerde vragen. Ik heb een aantal voorbeelden geselecteerd om daar een indruk van te geven:

Vragenlijst, 1

Ik ben benieuwd hoeveel bedrijven de nodige vinkjes aan de rechterkant weten te krijgen. En dan heb ik het natuurlijk niet slechts over enorme multinationals; hoewel die het ook nog met

En wat te denken van de informatie die bedrijven verstrekken aan mogelijke kandidaten voordat ze op een vacature solliciteren:

Vragenlijst, 2

Jawel, dit is serious shit. Hier wordt de gemiddelde recruitment en HR afdeling ernstig wit van om de neus. Maar het is wel een bijzonder waardevolle en uitputtende opsomming waarvan je je als bedrijf in ieder geval bewust van moet afvragen hoe je daar mee om wilt gaan.

Het is overigens duidelijk geen online georienteerde vragenlijst. Want dat deel komt er bijzonder karig vanaf met de onderstaande punten bij het online solliciteren:

Vragenlijst, 3

Naast enkele typisch Amerikaanse aspecten is dit een nogal voor de hand liggende en vrij incomplete opsomming. Maar je kan niet alles hebben.

 

De grote vraag is natuurlijk waarom je als bedrijf jezelf aan deze enorme marteling moet onderwerpen. Eeuwige roem? Natuulijk niet. Nee, het enige waar je straks mee kan pronken is een gruwelijk lelijke postzegel die je op je wervingssite kan plaatsen:

De postzegel

Dat is dan wel weer bijzonder mager… En ik vraag me af of de corporate stijlpolitie een dergelijke gedrocht wel zal toelaten.

Voor bedrijven is het echter wel een uitgelezen kans om zelf voor Candidate Experience Award organisatie te spelen. Door de vragenlijst serieus te beantwoorden en om kandidaten, sollicitanten en nieuwe medewerkers even serieus om feedback te vragen. Dan weet je in ieder geval zelf hoe je ervoor staat. Zonder lelijke postzegel…

Geef een antwoord

2 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  Volgens mij heb je die haringtest, tenminste, deels, ook al bijna 5 jaar nu. Namelijk het onderzoek dat Marc en ik ooit hebben opgezet: Digitaal-Werven.nl (wat ik nu alleen doe). Niet hetzelfde als Blauw, wij kijken enkel naar het online deel, maar doen daarbij ook een sollicitatie, kijken naar de responsetijd, de inhoudelijkheid, de informatie die men biedt online (en de eenvoud waarmee het te vinden is). Dus die is er al jaren Rob, alleen niet enkel voor IT bedrijven, maar voor de 350 grotere bedrijven (en iedereen die zich aanmeldt).

 • Rob van Elburg
  says:

  Ooit had je de Recruitment “Haring testen” van Onderzoeksbureau Blauw Research. Toendertijd standaard gewonnen door het Syntegra onder Recruitment leiding van Lex Beijersbergen. De Candidate Experience stond hier ook altijd centraal. Wordt het niet weer eens tijd……..
  Syntegra heeft beste Recruitmentteam

  Het Recruitmentteam van Syntegra is als beste uit de bus gekomen bij de ‘Haringtest’ van onderzoeksbureau Blauw Research. Syntegra scoorde vooral door de uitstekende behandeling van open sollicitaties, de snelle respons en de heldere informatie, zowel on- als offline. Daarnaast werd de vriendelijke en behulpzame houding hoog gewaardeerd.
  De Haringtest is een jaarlijkse benchmarking-studie, waarbij de klantgerichtheid onder circa 100 bedrijven uit de IT-sector en andere IT-werkgevers wordt onderzocht op de slagvaardigheid en zorgvuldigheid met betrekking tot open sollicitaties…….