Egon Zehnder plaatste ook USG-commissaris Rinse de Jong

Een zak met geld Executive-searchkantoor Egon Zehnder plaatste ook USG-commissaris Rinse de Jong. Dat blijkt uit het jaarverslag van USG People, dat sinds deze maand online staat. Het chique headhunterskantoor verzorgde eerder de plaatsing van kortstondig topman Herman van Campenhout – sinds die mismatch bestuursvoorzitter van Telegraaf Media Groep. Blijkbaar was USG People kind aan huis bij het bekende headhunterskantoor.

Dat is opmerkelijk: Egon-Zehnderpartner Joost van Heijningen Nanninga heeft al elf jaar zitting in dezelfde raad van commissarissen van USG People. Ondanks diens dubbele loyaliteit mocht Egon Zehnder voor Almere ten minste twee plaatsingen factureren, zo blijkt uit het jaarverslag van USG People:

Joost van Heyningen Nanninga is werkzaam als senior partner van Egon Zehnder International, welk bedrijf in 2010 betrokken is geweest bij de zoekopdracht naar de financieel specialist voor de Raad van Commissarissen van USG People. Deze zoekopdracht is echter niet uitgevoerd door Joost van Heyningen Nanninga zelf, zodat er in deze door hem geen sprake was van persoonlijke betrokkenheid.

Uit het verslag blijkt dat deze laatste match USG People een ‘in het maatschappelijk verkeer normaal geachte, vergoeding van € 37’ (lees: EUR 37.000) heeft gekost, ‘welke is gefactureerd.’ Dat laatste is voor executive-searchbureaus een schijntje – het ambt van commissaris is een (weliswaar prestigieus) bijbaantje. En bij een bijbaantje hoort een bijbaantjestarief…

Het zwijgen van Cees Veerman
Commissaris Rinse de Jong (voormalig CFO van Essent en van ASMI) is de financieel specialist waar USG sinds vorig voorjaar naar op zoek is. In oktober droeg USG hem voor en sinds december is hij commissaris in Almere. Vorig najaar nog maakte president-commissaris Cees Veerman in Quote bekend de plaatsing van Van Campenhout te onderzoeken. Dat de resultaten van dat onderzoek nooit bekend zijn gemaakt, laat staan mogelijke financiële sancties, verbaast ons achteraf niet. Veerman – sinds eind 2009 president-commissaris van USG People – was weliswaar niet opdrachtgever van de discutabele search naar Van Campenhout, maar was wel verantwoordelijk voor de search-opdracht aan Egon Zehnder naar commissaris De Jong. Dus toen Veerman stoer het eerste dealtje liet ‘onderzoeken’, was hij al lang medeverantwoordelijk voor het tweede dealtje. Geen wonder dat de voormalig minister zweeg over de uitkomst van de ‘zowel inhoudelijke als financiële’ evaluatie naar de plaatsing van Van Campenhout, die vorig jaar veel stof deed opwaaien…

Exitvergoeding Herman van Campenhout
Veerman zweeg vorig jaar ook over de opbouw van de exitvergoeding van Herman van Campenhout. In het jaarverslag staat wel vermeld hoe de exitvergoeding van interim-topman Herman van Campenhout is opgebouwd. De spreekwoordelijke gouden handdruk bestaat uit de volgende componenten:

image

Van Campenhout had contractueel recht op deze vergoeding en zijn ontslag is daarmee niet ‘kennelijk onredelijk’ geweest…

Het totale bedrag dat USG People aan het vertrek van Van Campenhout kwijt is, bedraagt overigens niet EUR 1,290 miljoen (zoals hierboven staat), maar EUR 1,467 miljoen. In het remuneratierapport staat dat het bedrijf bovenop de bovenstaande exitvergoeding een ‘fiscale eindheffing’ à EUR 177.000 over de vertrekvergoeding aan de Belastingdienst heeft betaald.

Geef een reactie

1 Comment
 • patrick
  says:

  Ach als USG Herman van Campenhout achtige exit vergoeding uitdeelt aan het personeel dat ze nu saneert dan wordt er een flinke buidel getrokken.

  Maar ja zo werkt het natuurlijk niet “we keep the world working” of te wel de board blijft aan het werk en regelt het (eigen) zakkenvullen terwijl degenen die werkelijk met hart en ziel zich “voor mensen” inzetten voor een schijntje weg mogen. Het gaat alleen om de ego’s en de pegels, want een deceptie….

  De kostenreductie die nu doorgevoerd wordt zouden klanten natuurlijk ook kunnen claimen ipv eea door te schuiven naar de bedrijfsresultaten ..

  Verkooprijp maken en dan mag de board met 2 tot 3 jaarsalarissen weg … dit is intern niet te verkopen, de dood in de pot, fouter dan fout