De grote vier: aantallen vacatures

De grote vier, negatiefGelukkig is het een prachtige dag, anders loop je nog het risico zwaar depressief te worden van de resultaten van de grootste commerciele vacaturesites. Want terwijl het totale online vacaturevolume de stratosfeer lijkt te zijn ingeschoten, laten drie van de vier vacaturesites een krimp zien. Jawel, een krimp! Slechts Werk.nl laat een groei zien, maar de aantallen op deze site gaan in het algemeen zo idioot op en neer dat ik ze voor geen cent vertrouw.

De drie commerciele vacaturesites hebben duidelijk niet de zomer in hun bol, integendeel. Hier is slechts sprake van herfst, stormwind en regen. Zou het komen door de groei van het aantal gratis initiatieven? Ik weet het niet zeker, maar het zou natuurlijk geen verrassing zijn.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image 

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Alleen Werk.nl (+600) wist er afgelopen week een groei uit te persen, de andere drie vacaturesites laten een daling zien in het vacaturevolume. En dat in een sterk groeiende markt. Op zich is dat ook een prestatie, alleen niet eentje waar deze vacaturesites blij van zullen worden. Maar het is niet anders. Waardoor de grote vacaturesites een daling laten zien terwijl de markt als een waanzinnige groeit…

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Zoo…., Monsterboard laat volgens Jobfeed Nationale Vacaturebank plotseling de hielen zien. De site is op weekbasis dus groter dan ‘s Neerlands grootste. Dat moet hard zijn aangekomen in  Amsterdam-Noord. Gelukkig gaat het slechts om het resultaat van 1 week, maar het lijkt er op basis van deze grafiek wel op dat Nationale Vacaturebank uit een ander vaatje moet tappen. Een heel ander vaatje!

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Hier laat Monsterboard zich van een geheel andere kant zien; met een gezonde groei! Terwijl de andere twee commercielen flatlinen (JobTrack) of zelfs dalen (Nationale Vacaturebank). Daarmee doet Monsterboard een verwoede poging om het gat met Nationale Vacaturebank te verkleinen. Eens kijken of dit patroon zich ook in de komende weken gaat voortzetten.

Geef een antwoord