ReferralKey, bizar ingewikkeld en volstrekt overbodig

Logotype ReferralKey Online referral oplossingen hebben zonder uitzondering kennis gemaakt met de Deathpool of zwerven als zombies rond op Internet. Jobster is ooit begonnen als online referral oplossing maar is ondertussen een halfdode vacaturesite. Zubka is dood, Spotajob is dood, Friendhunter is (zo goed als) dood, etc. Online referral werkt niet. Althans niet zonder enige vertrouwensband tussen bedrijf en referrer. En dat is waar ReferralKey tracht een verschil te maken.

ReferralKey claimt en online referral oplossing te zijn maar op basis van een trusted network. Dus uitsluitend met mensen die je kent. En daar zit natuurlijk wel een kans; een virtual private network van relaties die je gericht om hulp kan vragen als je op zoek bent naar een nieuwe medewerk(st)er. Alleen, heb ik daar dan niet al LinkedIn voor? Wat biedt ReferralKey mij dan nog meer? Tijd voor een onderzoekje.

De homepage
Dit is de homepage van ReferralKey:

ReferralKey | Homepage

Receive referrals from colleagues? Heb ik daar een online netwerk voor nodig? En Tap into the largest referral network? Heeft ReferralKey dan in het geheim een gigantisch online (social) network opgebouwd? Heb ik iets groots gemist?

Eerst naar eens kijken onder About om te zien wat ze nog meer over zichzelf zeggen. En dat is heel, heel veel:

ReferralKey | About 

Zooo… Het gaat hier overigens niet (specifiek) om online referrals binnen het recruitment domein maar in algemene zin. Wat overigens referrals binnen dit domein natuurlijk niet uitsluit. Maar het geeft wel een iets ander perspectief op de site.

Registreren
Ik ga me maar eens inschrijven, wat overigens niet kan met een LinkedIn, Facebook, Google, Yahoo of Twitter account. En dat begint zo langzamerhand toch een beetje ouderwets aan te voelen. Maar dit terzijde. Na registratie krijg ik dit te zien:

ReferralKey | Dashboard

ReferralKey wil graag dat ik zoveel mogelijk over mijzelf invul. Waarbij ze het mij niet makkelijk maakt door mijn LinkedIn profiel te laten uploaden. Nee, volledig handmatig zelf doen. Maar wel heel belangrijk voor mijn succes, althans volgens ReferralKey:

ReferralKey | Complete your profile

Laat ik eerst maar een ‘collega’ uitnodigen want anders kan ik niet eens een referral request verzenden:

ReferralKey | Send Referrals, 1

‘Collega’s’ toevoegen
Nou, dan maar eerst op de Add Colleagues knop geklikt, waarna ik dit zie:

ReferralKey | Add Colleagues

Dat scheelt dan weer; laat ik mijn paar LinkedIn contacten maar eens uploaden:

ReferralKey | Add Colleagues from LinkedIn

Hmm… dat is niet automatisch, ik moet hier nog het een en ander voor doen. Maar na enkele handelingen heb ik mijn zes LinkedIn contacten beschikbaar. Hoewel, niet echt. Want om ze binnen ReferralKey beschikbaar te krijgen moet ik ze een mail sturen. Ja, dat ga ik niet doen; althans niet naar alle zes. Daarom kies ik er een uit die ook nog een affiniteit met online referrals heeft en stuur hem natuurlijk een zeer persoonlijke boodschap. Plus een tweet er direct overheen, want ik heb bijzonder weinig geduld met dit soort dingen…

En hij reageert direct op mijn uitnodiging, plus een tweet en ook nog een extra e-mail. Waardoor ik me nogmaals bedenk dat ik helemaal geen online referral toepassing nodig heb…

Arme Arno
Mijn persoonlijke e-mail uitnodiging brengt mijn toekomstige referrer naar de volgende standaard pagina:

ReferralKey | Welcome to ReferralKey

Voor Jan Lul zo mijn best gedaan op die persoonlijke (en in de Nederlandse taal gestelde) boodschap. Hier gewoon een boilerplate Engelse tekst. Maar goed, Arno heeft op de knop Accept Invite geklikt om vervolgens dit allemaal te moeten invullen:

ReferralKey | Registratie

En dat allemaal zonder precies te weten waarvoor hij dit allemaal moet doen, of welke voordelen registratie bij ReferralKey hem gaat opleveren. Dit gaat echt een bijzonder hoge conversie opleveren…

Maar Arno is aardig en vult (overigens fictief) de gegevens in. Waardoor ik nu een colleague heb:

ReferralKey | Colleague

Dus nu kan ik eindelijk een referral request sturen, of iemand aanbevelen… Het werd tijd.

Eindelijk, een referral request kunnen sturen
Door op de Send Referrals knop te te klikken krijg ik dit te zien:

ReferralKey | Send referrals 2

Tja, daarmee is het wel zo’n beetje gedaan met ReferralKey.

Wat een enorm gedoe om iemand uit mijn netwerk te vragen om een referral of om zelf als referrer op te treden. Dat kan toch veel simpeler? Natuurlijk! Daar bestaat LinkedIn voor, of de contacten in je email applicatie. Waarvoor zou ik hiervoor in godsnaam ReferralKey willen gebruiken? Daar zit geen enkel voordeel aan en uitsluitend nadelen.

Wat ook de consensus lijkt te zijn bij bezoekers:

Compete | Traffic stats ReferralKey

Yep, ook ReferralKey lijkt al bijna te zijn overleden. En dat is waarschijnlijk een goede zaak.

Overigens word mijn Inbox ondertussen volgespammed door ReferralKey, onder meer met deze volstrekt zinloze private brief:

ReferralKey | Private brief

Ga fietsen! Vibrant referral network… heb je wel eens naar die bezoekerstatistieken gekeken? Deze site is net zo dood als een dodo!

En natuurlijk heeft ook deze site geen mogelijkheid om mijn account op te heffen. What’s new?

Geef een reactie

13 Comments