VNU Media lanceert 2e vertical: Nationale Stagebank

Logotype Nationale Stagebank Medio november 2009 starttte Nationale Vacaturebank met een subsite voor bijbanen en stages. Sinds kort heeft VNU Media nu ook een subsite van Banen.nl voor (bijbanen?) en stages: Nationale Stagebank. Powered by Nationale Vacaturebank. Confused? Ik wel.

Even ter ordening: Nationale Vacaturebank is een commerciele vacaturesite, Banen.nl is een vertical search engine. Beiden zijn generalistische sites. Dan hebben we de commerciele subsite binnen Nationale Vacaturebank voor bijbanen en stages en nu ook de vertical search engine Nationale Stagebank. Beiden zijn nichesites voor (bijbanen en) stages. Alsof VNU Media niets beters (lees: lancering vernieuwde Intermediair) te doen heeft…

De homepage
Dit is de homepage van de Nationale Stagebank:

image

En daarmee is de site identiek vaan Banen.nl, hoewel het merkwaardige Beta stickertje bij Nationale Stagebank gelukkig niet aanwezig is:

image

Alleen het duimende meisje, gefotografeerd vanuit misselijkmakend perspectief is afkomstig van de subsite van Nationale Vacaturebank. De vraag is of deze beperkte toevoeging op de Banen.nl skin de reden is voor die vreemde toevoeging rechts bovenin: Powered by Nationale Vacaturebank. Want het is mij een raadsel wat VNU Media hier nou mee bedoeld.

Als we kijken naar de mate van succes van VNU Media in de ‘markt’ van stages dan blijkt het bedrijf geen deuk in een pakje boter te kunnen schoppen. Op de subsite van Nationale Vacaturebank staan slechts 336 stages. Dit zijn dus (grotendeels) betaalde plaatsingen door bedrijven. Nationale Stagebank heeft echter meer dan 3.500 stageplaatsen gevonden. Met andere woorden, op basis van deze vergelijking heeft Nationale Vacaturebank minder dan 10% van de bijzonder kleine markt aan stageplaatsen. Da’s bijzonder weinig binnen een bijzonder kleine markt…

Op basis van dezelfde vergelijking heeft Nationale Vacaturebank een marktaandeel van bijna 18% (24.180 / 137.503) van de veel grotere generalistische vacaturemarkt. Dat zijn tenminste cijfers waar je een boterham mee kunt verdienen.

Tja, VNU heeft nu dus een traffic driver voor Nationale Vacaturebank in de vorm van Banen.nl en een traffic driver voor de Nationale Vacaturebank subsite voor bijbanen en stages in de vorm van Nationale Stagebank.nl. En dat is het wel zo’n beetje. Maar wanneer gaat nu eindelijk de op San Diego gebaseerde versie van Intermediair live?

Geef een antwoord