VS stort in, Euroland volgt binnenkort

Amerikaanse vlag Na een waaier aan tegenvallende economische resultaten is vandaag de nekslag uitgedeeld aan het Amerikaanse ‘herstel’ in de vorm van ontwikkeling van de werkgelegenheid volgens het Bureau of Labor Statistics (BLS). Zo is de werkloosheid voor de tweede achtereenvolgende maand gestegen (van 9,0% in april naar 9,1%), terwijl de arbeidsparticipatie nog altijd bijzonder laag blijft (64,2%). In werkelijkheid ligt de Amerikaanse werkloosheid veel hoger; zelfs boven de 20%.

Volgens het BLS zijn er in de maand mei 83.000 banen bijgekomen; maar dit is mede gebaseerd op de volstrekt onduidelijk birth/death adjustment die voor de maand mei een groei van maar liefst 206.000 banen berekende. Met andere woorden, zonder dit goochelcijfer zou de werkgelegenheid in de maand mei feitelijk zeer fors gekrompen zijn.

Het sprookje van het economische herstel van de VS is definitief voorbij. De Amerikaanse overheid heeft een paar duizend miljard dollars bijgedrukt en in haar economie gepompt. Zonder enig effect (anders dan een sterk stijgende inflatie en rampzalige ontwikkelingen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten). De suger-high lijkt nu definitief voorbij en een lange, koude zomer wacht de Amerikaanse (beroeps)bevolking. En die kou komt onverbiddelijk deze kant op.

Maar gelukkig is er “goed nieuws” dichter bij huis waar de pathologische leugenaars van EC, ECB en IMF het volgende stellen over de situatie in Griekenland:

Overall, significant progress, in particular in the area of fiscal consolidation, has been achieved during the first year of the adjustment program. However, reinvigoration of fiscal and broader structural reforms is necessary to further reduce the deficit and achieve the critical mass of reforms needed to improve the business climate and pave the way for sustainable economic recovery.

Regarding the outlook, the recession in 2010 was slightly more pronounced than what was anticipated. But there have been encouraging signs recently, in particular a notable pick-up in exports. Unit labour costs are set to decline further, supporting the strong export dynamics, and inflation is on a declining trend. We expect the economy to stabilize at the turn of the year.

Ja, mensen krijgen daadwerkelijk geld betaald om dit soort onzin uit te kramen. Hoe is het toch mogelijk?

Griekenland is failliet. Maar als dat feit wordt erkend betekent het het einde van de Euro en het einde van een hele serie banken die een haircut op Grieks waardepapaier niet zal overleven. Laat staan als ook Portugal, Ierland, Spanje en Italie hetzelfde onafwendbare lot erkennen. Hoeveel langer kan de Eurozone deze extend en pretend nog volhouden? Wanneer slaan de demonstraties in de PIIGS landen om in bloedige revoluties? Want waarom moeten burgers opdraaien voor speculerende bankiers? En worden politici geselecteerd op een volledig gebrek aan ruggegaat? Blijkbaar…

Geef een antwoord

2 Comments
 • han mesters
  says:

  @Ron @Marc
  Kees de Kort is een optimist. Om maar even met de deur in huis te vallen. De recruitment community is een dankbaar gehoor voor mensen met een (basale) macro-economische achtergrond. We zitten in een sneltrein die op weg is naar de afgrond en de machtigste economie ter wereld komt er achter dat de konijnen uit de hoge hoed op zijn en de groei hapert. Waar je nog over kunt twisten is of er sprake is van een vooropgezet plan of pure onkunde aan de andere kant van de plas. Als liefhebber van samenzweringstheorieen ga ik dus uit van een actie van het militair industrieel complex.

  Dit is een van de vele ‘onafhankelijke visies van Amerikaanse intellectuelen’ die de wanpraktijken van de Amerikaanse overheid aan de kaak stellen  http://bit.ly/jDkgZG

  Gelukkig hebben we ondanks de concentratie in media ook in Nederland nog onafhankelijke spreekbuizen: dit blog en http://bit.ly/l9KMiN

  De recruiment sector is in het pre-2007 decennium te snel te rijk geworden, net als de banken. Happy days are over dus laat hoop op conjunctureel herstel varen. Leer leven met structurele veranderingen: minder welvaart en veel verandering, én een generatie die niet meer wil werken voor de grote immorele multinationals (met uitzondering van de dubbele achternaam kinderen die gevangenen zijn van familie peer group pressure en niet de ruggegraat hebben de zegelring af te doen).    

  Uiteraard kan ik me voorstellen dat de lezer wat meer ‘substantial evidence wil hebben’ voor de naderende apocalyps: 

  Titel van deze blog is een woordspeling op een boek van Nietzsche 
  http://bit.ly/ljBibZ

  Quote: ‘Whether the US job market is doing fine depends on how you read the data. The worrying aspect of the job market is that Labour force participation rate is down, lowest since the 1980s. That signals that people are dropping out of the labour force, so they are stopped being counted as unemployed’.

  Als advies lijkt me dit het meest voor de hand liggend:
  https://shop.praxis.nl/product/61780/GeneratorEUROM.html

 • Ron
  says:

  Arme Marc. Je was de laatste tijd weer even goed bezig, tegen het serieuze en geloofwaardige aan zelfs, maar helaas heeft de hitte nu echt genadeloos toegeslagen en gooi je die opgebouwde reputatie van dit weblog zomaar weer ten grabbel. Jammer hoor! “Koude zomer”, “pathologische leugenaars” en “bloedige revoluties”. Ben je soms familie van Xander(Nieuws)? 

  Enfin, ik verschuif dit weblog nu definitief uit mijn mapje “Marketing en Economie” naar het mapje “Humor” en lees vrolijk verder, want ik blijf natuurlijk wel een fan van je. Maak er een mooie zomer van Marc, met veel theatrale proza, daar houden we van. In donkere tijden moet de mens afleiding hebben.

  Ik wens je een fijn weekend, niet te bloederig natuurlijk.