Apply with LinkedIn plugin lijkt frictie te vergroten

Apply with LinkedIn knop LinkedIn lijkt haar nieuwe feature, de Apply with LinkedIn plugin, via het weblog GigaOm te hebben getelefoneerd. De plugin komt namelijk pas eind juni beschikbaar, maar ondertussen wordt er naar hartelust gespeculeerd over de voors (veel) en tegens (nauwelijks) van deze nieuwe feature. Waarmee LinkedIn bijzonder waardevolle feedback krijgt. Voor niets. Crowdsourcing in optima forma.

Tegelijkertijd is de Apply with Linkedin plugin een potentieel zeer interessante ontwikkeling. Potentieel, want de details van de mogelijkheden, beperkingen en gebruikscondities van deze plugin zijn nog slechts gedeeltelijk duidelijk, uitsluitend op basis van het artikel in GigaOm. Wat ruimte voor de nodige speculatie laat.

De scoop van GigaOm over de nieuwe plugin:

LinkedIn is preparing to launch a plug-in for employers’ websites called “Apply With LinkedIn” that will allow job candidates to apply for available positions using their LinkedIn profiles as resumes. The feature indicates LinkedIn’s increasing focus on making money by facilitating employee recruitment and hiring.

LinkedIn is currently in talks with a number of companies that will incorporate the “Apply With LinkedIn” plug-in on their jobs pages for the feature’s launch, which is slated for later this month, according to a source briefed on the feature.

“Apply With LinkedIn” is being touted by the company as a way to remove friction from the job application process by enabling people to use their LinkedIn profiles as resumes.

Dat is mooi. En het is natuurlijk bijzonder aardig van LinkedIn om de frictie uit het sollicitatieproces te willen halen. Maar volgens mij is LinkedIn geen Sinterklaas, dus in ruil voor die frictieloze sollicitatie wil LinkedIn vast iets terug hebben.

Maar wat biedt de plugin nou eigenlijk voor de verschillende betrokkenen? Tijd om eens een rondje te maken langs werkgevers en intermediairs, ATS leveranciers, vacaturesites, werkzoekers en natuurlijk LinkedIn zelf. Wie worden hier nou allemaal beter van? En hoe?

Voor werkgevers en intermediairs
Werkgevers en intermediairs zijn de primaire doelgroep voor de Apply with LinkedIn plugin. Waarmee ze volgens GigaOm het volgende krijgen:

On the employer side, companies can add as many as five additional check-box questions from a template, such as whether a candidate is willing to relocate, is eligible to work in the United States, or would like to add a cover letter. Employers can also add several customized questions. Employers can have the job submissions sent to an email address, a URL, or a JavaScript callback.

The plug-in also bundles applicants’ data to simplify the sorting process on the employer side.

De plugin is dus meer dan een sollicitatieknop. Het lijkt er op dat LinkedIn probeert zich in te boren in het domein van de applicant tracking systemen die werkgevers/intermediairs gebruiken. Hmmm…

En dan is er die in mijn optiek vreemde feature waarbij de plugin dus de data van de kandidaten (dat zijn overigens alleen de kandidaten die met een LinkedIn profiel hebben gesolliciteerd)  “bundelt”. Om zo het ‘sorteringsproces’ voor de werkgever te vereenvoudigen. Ik begrijp hier dus geen reet van. Want sortering van sollicitanten is uitsluitend mogelijk als ik alle sollicitanten op een plek heb verzameld.

Hoe de plugin het leven van de werkgever/intermediair vereenvoudigt ten opzichte van de huidige API is mij nog niet duidelijk op basis van deze informatie. Eventuele (standaard) (knock-out) vragen aan sollicitanten beheer je toch liever via een bestaand ATS/HRMS en niet via een plugin van een CV-database aanbieder? 

Het is mij op dit moment evenmin duidelijk of werkgevers/intermediairs via de plugin ook toegang krijgen tot de data die via de standaard API beschikbaar is. Als dat namelijk niet het geval is, doet een bedrijf een stap terug als ze van API naar plugin overgaan. En dat lijkt me toch niet de bedoeling?

Voor ATS leveranciers
Tja, ATS leveranciers zullen op deze ontwikkeling in moeten spelen door hun servicepalet uit te breiden met de mogelijkheid van de Apply with LinkedIn knop. En dat betekent dus een integratie van de plugin in hun pakket. De vraag is dan of LinkedIn het deze partijen makkelijk gaat maken. Tenslotte lijkt het bedrijf namelijk van plan de ATS leveranciers te marginaliseren door functionaliteit in de plugin aan te bieden die feitelijk onderdeel is (danwel hoort te zijn) van een ATS.

Voor vacaturesites
Deze ontwikkeling is niet goed voor de vulling van CV database van vacaturesites. Maar daar zit met de groei van LinkedIn sowieso al fors de klad in.

Verder is het natuurlijk interessant om te zien hoe de Apply with LinkedIn knop geintegreerd gaat worden in het sollicitatieproces, wat natuurlijk op een vacauresite kan beginnen. Het is niet ongebruikelijk dat de eerstvolgende pagina het sollicitatieformulier op de wervingssite van de werkgever of de vacaturesite van de intermediair is. Maar daar komt dan ineens die Apply with LinkedIn knop tussendoor. Wat een extra stap is, tenzij deze knop al direct op de vacaturesite wordt getoond. Wat het leven nog erger gaat maken voor de vulling van CV databases van diezelfde vacaturesite…

Voor werkzoekers
Voor werkzoekers die ervoor kiezen om op de Apply with LinkedIn knop te klikken is er het relatieve gemak van het solliciteren met het eigen LinkedIn profiel. Relatieve gemak, want het lijkt er ernstig op dat er meer handelingen vereist zijn bij het gebruik van de Apply with LinkedIn plugin in vergelijking met de huidige API:

From the job-seeker’s side, the “Apply With LinkedIn” feature appears as a button placed alongside a job description on a company’s jobs webpage. When a user clicks on the “Apply With LinkedIn” button, a pop-up lightbox appears over the page with a prompt to sign into LinkedIn. The user is then given the option to edit parts of his or her LinkedIn profile and contact information and may be asked to answer additional questions. The user finalizes the application by clicking a “Submit Application” button. Finally, the lightbox displays an application confirmation, and displays either additional job openings at that company or a list of the user’s LinkedIn contacts who are affiliated with the company to which he or she has just applied.

Hoewel het de gemiddelde werkzoeker ongetwijfeld worst zal zijn, verzameld LinkedIn op deze manier ook bijzonder veel informatie over zijn/haar sollicitatiegedrag. Hoewel LinkedIn in haar IPO-documentatie stelde dat “our members come first” hebben de handelingen van het bedrijf weinig twijfel laten bestaan over haar echte bedoelingen. En dat betekent dat LinkedIn ook deze nieuwe informatie maximaal zal exploiteren voor eigen (financieel) gewin, zonder enig moment te denken aan de implicaties voor haar members.

Het gemak zal voor werkzoekers overwegen, het is daarom aan werkgevers en intermediairs om de implicaties van deze plugin voor de potentieel toekomstige medewerkers serieus te overwegen.

Voor LinkedIn
Voor LinkedIn is deze plugin een enorme sprong voorwaarts ten opzichte van de huidige situatie waarin de standaard API wordt gebruikt voor de vereenvoudiging van het sollicitatieproces. Sommige ATS-leveranciers passen de API toe en er zijn ook enkele intermediairs en wervingssites die hetzelfde doen. Alleen is dit voor LinkedIn op dit moment natuurlijk niet altijd even duidelijk. Maar dat gaat met deze plugin veranderen

Met de Apply with LinkedIn plugin krijgt LinkedIn ongekend veel informatie van elke sollicitant die op de Apply with LinkedIn knop klikt. Het is een data bonanza dat LinkedIn hiermee gaat aanboren; met name als de pluging massaal wordt omarmd. Waarmee LinkedIn op termijn weer een waaier aan nieuwe (informatie)diensten kan ontwikkelen. Bijzonder slim.

Conclusie
Hoewel de details van de Apply with LinkedIn plugin nog duidelijk moeten worden, lijkt het op basis van een kritische evaluatie van het GigaOm artikel vooral een meerwaarde voor LinkedIn te betekenen. Voor alle andere betrokkenen lijkt de plugin de nodige frictie te introduceren. Maar laat ik mijn definitieve oordeel uitstellen tot LinkedIn met de details van haar plugin naar buiten komt.

Verder hoop ik dat de weergave van de Apply with LinkedIn knop bovenaan dit artikel niet de definitieve versie is. Want het is wel bijzonder aanmatigend (en daarmee bijzonder dom) als een gebruiker slechts de keuze heeft uit Apply with LinkedIn of Apply the old fashioned way. En al helemaal als die laatste manier een stuk prettiger voor alle partijen (behalve LinkedIn) zou blijken te werken.

Geef een reactie

9 Comments