Vacatures per regio: dubbele dip?

Vacatures per regio, negatief De zon is (even) achter de wolken verdwenen; want de regio’s hebben over de afgelopen drie weken zeer forst ingeleverd. Had ik vorige week nog de hoop dat we deze week boven de resultaten van voor de Paasdip uit zouden stijgen, dan is die hoop met de resultaten van afgelopen week volledig de bodem ingeslagen. Voor de zomer zullen we naar alle waarschijnlijkheid geen herstel tot dat niveau te zien krijgen.

Gelukkig is er nog altijd een gezonde afstand tussen de resultaten van 2011 en die van voogaande jaren. We zijn dus nog altijd bijzonder goed bezig in de regio’s, ondanks de recente duikelingen. De vraag is wat er met Pinksteren gebeurt; blijven we dan op het huidige niveau hangen of duikelen we nog verder naar beneden. Want dat laatste zou toch wel een echte tegenvaller zijn.

Dit is de grafiek van de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 20 – 22 (2009 – 2011)

Vacatures per regio: week 20 – 22 (2009 – 2011)

In vergelijking met vorige week is dit het resultaat:

  • Zuid-Nederland: -0,6%
  • West-Nederland: -0,2%
  • Oost-Nederland: -0,5%
  • Noord-Nederland: -0,4%

Dat is een vette streep door de rekening. De groeirekening wel te verstaan. Want alle regio’s leveren de winst van de afgelopen weken volledig in, en soms nog wel meer. Alleen West-Nederland weet zich nog aardig te handhaven. Een onverwachte en wel zeer forse duikeling van de meeste regio’s dus.

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Zooo…, na de Paasdip is de PrePinksterdip voor de meeste regio’s (met uitzondering van West-Nederland) een stuk dieper. Alle euforie wordt in een klap uit de markt gezogen op deze manier. Zeker als we ook nog het Pinkster weekeinde tegemoet gaan waarmee het risico van een verdere daling aanwezig is. Het lijkt er ondertussen niet op dat de piek voorafgaand aan de Paasdip nog voor de zomer overwonnen kan worden. Dat lijkt nu een onneembare horde.

Geef een reactie

3 Comments