#FC10RU: de Recruitment Rede

Logo Recruiters United Vandaag is het Recruiters United Feestcongres (#FC10RU). Waarom? Omdat Recruiters United 10 jaar bestaat; en dat is natuurlijk reden voor een feestje. Een feestje in Scheveningen, in het Carlton Beach hotel. Buiten waait je kop van je romp, maar binnen is het windstil. Maar hopelijk laten Gusta Timmerrmans (Recruitment Manager ING) en Eline Pinkse (Recruitment Manager KPN) enig stof opwaaien met hun gezamenlijke Recruitment Rede. Ik ben benieuwd!

Eerst nog even Ton Rodenburg (ARA M/V) die iets gaat vertellen over 10 jaar Recruiters United. Als de techniek hem tenminste niet in de steek laat… Gelukkig is er technische ondersteuning waardoor de PowerPoint presentatie alsnog tot leven komt. Waarbij Marja Gobbo (aanwezig) en Frank Roders (in Toscane…) door Ton in het zonnetje worden gezet. Ton draagt in ieder geval vol passie de netwerk gedachte van Recruiters United uit.

Goed, dan nu de twee eerdere genoemde dames met hun Recruitment Rede.

Na een tweetal uitgebreide persoonlijke introducties met enig vraag- en antwoordspel tusen de twee dames gaan we nu echt beginnen?  We gaan het over het verleden, heden en toekomst van de corporate recruiter hebben, met een drietal thema’s als kapstok:

  • Arbeidsmarktbewerking
  • Metrics
  • Rol van de rectruiter

Arbeidsmarktbewerking
Het verleden van arbeidsmarktbewerking was simpel: print. En het is volgens de dames op dit moment allemaal veel complexer geworden als gevolg van een versnippering van de arbeidsmarkt op allerlei gebieden; doelgroepen, kanalen, manier van werken. Oke, wat is de toekomst van de arbeidsmarktbewerking? Oh, daar wordt niets over gezegd.

Metrics
Het verleden? Dat was drie jaar geleden toen Timmermans bij ING begon, toen het alleen maar over het vervullen van vacatures ging, meten ging via excel bestandjes. Nu is het recruitmentproces veel meer KPI gestuurd, waarbij zowel kwaliteit, doorlooptijd als kosten van belang en hoezee er wordt met webanalytics bij ING gewerkt. Ben benieuwd naar de toekomst… Nee, ook hier geen toekomstschets. Misschien gaat dat na het doorlopen van verleden en heden komen van de drie thema’s.

Rol van de recruiter
In het verleden was werving en selectie als een deeltaak van de HR medewerker. Maar tegenwoordig is recruitment een apart vak. Oh, en van post & pray (verleden) naar search &stimulate (heden). Dus meer sourcing? Blijkbaar.

Jawel, de toekomst
Volgens Timmermans wordt dit onderdeel zo spannend dat ik er eigenlijk niet over mag bloggen; bedrijfsgeheimen van ING zouden bijna op straat komen te liggen. Toe maar.. Hmm.. eerst komt er een organigram van de nieuwe HR structuur van ING voorbij. Boeiend… Vervolgens de bestaande structuur van de recruitment afdeling. Boeiend… Maar even mijn RSS feed leeglezen. O en Timmermans meldt dat er binnenkort een nieuwe versie van de Werken bij site komt. En ik mag weer komen testen. Da’s aardig…

Er komen vervolgens een aantal plaatjes met onleesbare tekstjes en visuals voorbij. Ik begin volledig af te haken als Timmermans ineens haar 2015 beeld neerlegt. Met termen als strategic workforce management, lifecycle recruitment, social media en community management, interne arbeidsmarkt veel transparanter, samenwerken met onderwijs, Taleo tailor made (200 maatwerkeisen, OMG)… Goed, ik heb echt geen idee wat ik hiermee precies aanmoet. Maar ik ben dan ook geen (corporate) recruiter.

En dan nu Pinkse met haar 2015 verwachtingen:

  • One stop shopping wervingsvraagstukken voor de KNP Groep (alle doelgroepen, alle contractvormen)
  • Werken bij KPN community centraal voor arbeidsmarktbewerking (hmm.. volledig bedrijfscentric gedacht, niet echt begrepen wat social media betekent)
  • Metrics: tja, die zijn gebonden aan die community en de ROI naar boven te verkopen. Onder de aanname dat die community ook iets is voor toekomstige medewerkers
  • Van recruiter naar verschillende rollen: accountmanager arbeidscapaciteitsvraagstukken, community manager, searcher/sourcer (evt. outsourcen). Met een selectieverantwoordelijkheid in de lijn.

Dat was het.

Slotopmerking
Het was heel gezellig, de dames konden het goed met elkaar vinden maar ik blijf achter met een lichte spruitjeslucht in de neus. Want ik heb niets gehoord waarvan ik zeg, goh dat is interessant! Maar misschien leg ik de lat te hoog en was het gemoedelijke gekabbel voor de zaal bijzonder waardevol. Stof heb ik niet zien opwaaien. Jammer!

Geef een antwoord

1 Comment