Duits herstel nadert hoogtepunt

De groei van de Duitse arbeidsmarkt nadert haar hoogtepunt. De Duitse economie, die eind 2009 aan een ronkend herstel begon, vertraagt zijn groeipas sinds het eerste kwartaal van dit jaar. Dat blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van de grote vijf uitzenders. Marktleider Randstad, dat als eerste van het Wirtschaftswunder profiteerde, zag de afgelopen maanden de groeipercentages dalen. We verwachten dat concurrent Adecco komend kwartaal zullen volgen met afvlakkende groeipercentages.

Groei omzet Adecco en Randstad in Duitsland (ten opzichte van hetzelde kwartaal een jaar eerder), 2007 – 2009. (Omzetgroei Adecco vanaf Q4 2009 inclusief Oostenrijk.)

Groei omzet Adecco en Randstad in Duitsland (ten opzichte van hetzelde kwartaal een jaar eerder), 2007 – 2009. (Omzetgroei Adecco vanaf Q4 2009 inclusief Oostenrijk.)

Duits marktleider Randstad loopt in deze ontwikkeling voor zijn concurrenten uit. De Duitse dochter van Randstad zag vorig jaar het herstel beduidend eerder toenemen dan de Duitse filialen van de mondiale concurrent Adecco. Duitsland lijkt voor de blauwen bekend terrein – vooral aartsrivaal Adecco heeft in de crisis moeten toezien hoe Randstad de toch al imposante voorsprong nog verder uitbouwde.

Adecco herstelt
Inmiddels verliest Randstad weer marktaandeel aan Adecco. Dat blijkt als we de Duitse kwartaalomzetten met elkaar vergelijken.

Kwartaalomzetten Adecco en Randstad in Duitsland (in EUR miljoen). (Omzet Adecco vanaf Q4 2009 betreft een inschatting exclusief Oostenrijk.)

Kwartaalomzetten Adecco en Randstad in Duitsland (in EUR miljoen). (Omzet Adecco vanaf Q4 2009 betreft een inschatting exclusief Oostenrijk.)

Randstad zelf houdt het teruglopende groeipercentage in Duitsland op een gevolg van de vroege groeispurt. Vroeg of laat zullen ook Adecco en Manpower hun groeipercentages zien dalen. Dan zal blijken of de positie van de marktleider echt onaantastbaar is. Randstad zette in Duitsland in 2010 anderhalf keer zoveel om als Adecco. Twee jaar eerder was Randstad nog 1,2 keer zo groot als Adecco.

USG piekt
Overigens is het USG People dat de laatste drie kwartalen de snelste groei rapporteert. Daarmee is de integratie van de veelvoud aan Duitse nichemerken die Rob Zandbergen eind 2009 aankondigde een succes gebleken. Tegelijk heeft USG People bekendgemaakt een claim te kunnen verwachten van maximaal EUR 40 miljoen vanwege problemen met de door een Duitse rechtbank ongeldig verklaarde cao.

Manpower maakt pas sinds dit jaar kwartaalgroeicijfers voor Duitsland bekend. De Amerikanen onderpresteren ten opzichte van hun concurrenten.

In de Duitse groeimarkt is nog veel te winnen. Randstad heeft een marktaandeel van slechts 11 procent. De penetratiegraad van de Duitse flexmarkt staat op 1,6 procent. Vorige maand deed Adecco een kleine overname in de Duitse markt.

Marktaandelen Duitsland

Marktaandelen Duitsland 2010 (in procenten).

Dit is deel 6 in een reeks analyses van de jaarcijfers van de grote hr-dienstverleners. Lees ook mijn analyse van de Italiaanse hr-markt, van de Scandinavische markt, van de Zwitserse markt en van de Japanse markt en van de Spaanse en Portugese markten

Geef een reactie

1 Comment