Imtech speelt onbeschaamd leentjebuur bij Croon

Logotype Imtech Het adagium “beter goed gejat dan slecht verzonnen” lijkt helemaal op te gaan voor het beursgenoteerde Imtech, die naar het zich laat aanzien voor haar nieuwe Werken bij site fors leentjebuur heeft gespeeld bij haar aanzienlijk kleinere concurrent Croon. Wat in mijn optiek een enorm compliment is aan de inspanningen (en kosten) die Croon zich heeft getroost bij de ontwikkeling van de nieuwe Werken bij site. Maar tegelijkertijd ook wel redelijk armoedig van Imtech.

Inderdaad, Imtech heeft schaamteloos een groot aantal componenten van de Werken bij site van Croon overgenomen. Schaamteloos, omdat Imtech niet eens heeft geprobeerd haar kopiewoede te verbergen, maar gewoon nagenoeg identieke functionaliteit en design elementen toont. Een paar vergelijkingen van beide sites maakt dit ondubbelzinnig duidelijk.

Op de homepage van de Werken bij site staat bij beide bedrijven een uitgebreide zoekfunctie. Merkwaardig, omdat je in eerste instantie een quick search mogelijkheid zou verwachten. Maar de merkwaardige overeenkomstigheid houdt hier niet op, want de uitgebreide zoekfunctie van de beide bedrijven is vrijwel identiek. En het wordt volstrekt identiek als je naar de sorteringsmogelijkheden van het veld Sortering kijkt:

image

Laten we deze overeenkomstigheid als toeval afdoen. Inderdaard, bijzonder onwaarschijnlijk maar laat ik Imtech het voordeel van de twijfel gunnen. Wat echter volledig verdampt op het moment dat ik naar de details van een vacature bij beide bedrijven ga kijken.

Hier is geen twijfel meer mogelijk; Imtech heeft de Croon site tot op de vierkante millimeter gekopieerd:

image

Dit zou zomaar een zoekplaatje kunnen zijn, met als bovenschrift: zoek de 10 verschillen. Wat je overigens nooit gaat lukke, want Imtech heeft een paar goede monniken in dienst die het kopieren tot kunst hebben verheven. En daarbij wel even zijn vergeten de Solliciteer button van een iets andere kleur te voorzien dan het vrijwel identieke blauw van de ernaast gelegen Facebook button. Zo zie je dat intelligent kopieren ook niet vanzelf gaat. Maar dat terzijde…

Imtech heeft ongetwijfeld een fors kostenvoordeel behaald door de site van Croon blind te kopieren. Het zou Imtech dan wel sieren om Croon financieel te compenseren voor de R&D kosten. Wat een armoe…

Geef een antwoord

2 Comments
 • Leon Willemsens
  says:

  @Piet Hein,

  Het recruitmentpakket is inderdaad hetzelfde, maar dat staat hier los van. Beide websites worden door middel van XML voorzien van vacaturecontent.

  Waar je dus tegenaan kijkt, is het eindproduct van het CMS en dat is verschillend bij de beide bedrijven.

  Pas op het moment dat je het sollicitatieproces induikt, zouden de eerste te-goeder-trouw-gelijkenissen mogen opvallen.

 • Piet Hein Zijtveld
  says:

  Ik heb geen uitgebreid onderzoek gedaan, maar wellicht gebruiken ze hetzelfde recruitmentpakket. Sommige pakketten hebben een rigide systeem om vacatures te ontsluiten, dat je inderdaad genoodzaakt bent met bijna dezelfde site als de concurrent te werken.