Vacaturesite top 10: jojo effect?

Vacaturemonitor, positief De laatste tijd gaat het volume aan vacatureplaatsngen als een jojo heen en weer. En ook het volume aan vacatureplaatsingen over de afgelopen drie weken is daarin geen uitzondering. Want we gaan weer behoorlijk omhoog na de zeer forse daling van vorige week. En wie weet gaan we de komende week (Pinksterdip?) weer net zo fors na beneden. Het verschil met 2010 stijgt ook weer; van 35,1% naar 38,2%. In het voordeel van 2011 natuurlijk.

Het aantal unieke vacatureplaatsingen groeit ook weer in vergelijking met 2010. Waar vorige week het verschil nog op 31% stond is dat nu weer aangegroeid tot 33,7%. Ik ben zeer benieuwd wat het in de komende week gaat worden; maar voorlopig is er op de aantallen even geen staat te maken.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 21 – 23)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 21 – 23)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

 • Werk.nl: +0,2%
 • Nationale Vacaturebank: 0,0%
 • Monsterboard: +0,5%
 • Banenmatch: -0,4%
 • DOVAjobs: +0,1%
 • Jobselectie: +0,9%
 • JobTrack: -0,1%
 • Megajobs: 0,0%
 • Gus.nl: +0,1%
 • Careerbuilder: +0,1%  

Opvallend is vooral de groei van Monsterboard. Die maar liefst 0,5% aan marktaandeel groeit ten opzichte van de vorige drieweeksperiode. Indrukwekkend. Hiermee komt de site ook zeer dichtbij de positie van de nummer 2 en daarmee de grootste commerciele vacaturesite van Nederland: Nationale Vacaturebank. Zou Monsterboard dan toch een come-back kunnen maken? Ik ben bijzonder benieuwd!

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken 

Marktaandeel drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Werk.nl heeft de glijbaan verlaten en begint weer eens aan een stijgende lijn. In een jojo-ende markt is Werk.nl natuurlijk de super jojo. Maar veel opvallender is de ontwikkeling van Monsterboard en Nationale Vacaturebank. Of liever gezegd, de groei van Monsterboard en het volledige gebrek aan groei van Nationale Vacaturebank. Want Monsterboard lijkt de positie van Nationale Vacaturebank te bedreigen. Dat is pas interessant!

Geef een antwoord

3 Comments
 • Frank
  says:

  Beste Marc,

  Als ik inlog in jobfeed kom ik hele andere cijfers tegen…
  Monsterboard heeft 3800 nieuwe vacatures laatste 3 weken tegen nvb met 6.000 nieuwe vacatures.(bedreiging??)

  Afgelopen week heeft nvb ruim 600 vacatures meer geplaatst dan nvb dit in week 22 deed,terwijl monster 125 meer heeft geplaatst dan zij in week 22 heeft gedaan maar stijgt met 0,5% ! marktaandeel terwijl nvb gelijk blijft.

  Leg eens uit dan snap ik het misschien??

  • Marc Drees
   says:

   Waarschijnlijk kijk je naar de unieke vacatures, niet naar het aantal vacatureplaatsingen. Hiervoor dien je in de zoekfunctie van Jobfeed de optie Zoek ook in dubbelen aan te vinken. Vervolgens krijg je alle door Jobfeed gevonden vacatures op iedere site te zien. Dit is de meest zuivere vergelijking tussen de vacaturesites omdat het geen vacatures uitsluit die ook op andere sites zijn gevonden.