De grote vier: aantallen vacatures

De grote vijf, negatief In een week waar het online vacaturevolume een krachtig herstel liet zien, gaan de grootste vacaturesites zonder uitzondering onderuit. Alweer… Is er een wijziging van de wacht op til? Gaat gratis zo langzamerhand betaald plaatsen vervangen? Het begint er zo langzamerhand wel op te lijken. Terwijl zowel Nationale Vacaturebank als Monsterboard hun lang verwachte nieuwe (en bijzonder dure) versies nog altijd moeten lanceren. Zou dat ondertussen too little, too late zijn?

En dan is er ook nog JobTrack. Deze grootste van de kleintjes is ondertussen al ingehaald door twee gratis vacaturesites (Banenmatch en Jobselectie) en zelfs Randstad aggregator DOVAjobs heeft meer vacatures. Heeft JobTrack nog wel toekomst? Ik zie donkere wolken zich samenpakken boven de organisator van het Nationale Werkonderzoek

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image 

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Alles zakt in, waarbij Nationale Vacaturebank (-1.500), Werk.nl en Monsterboard (beiden -900) het wel heel bont maken. Zo valt de daling van 500 vacatures bij jobTrack zelf nog mee, hoewel dit procentueel natuurlijk weer groter is dan de dalingen bij Werk.nl en Monsterboard. Nee, het is geen goede week voor onze grote vacaturesites; zoveel is zeker.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

De piek van Monsterboard heeft exact 1 week geduurd. Waar het er verleden week zomaar op leek dat de site Nationale Vacaturebank voorbij zou gaan steken is deze week de realiteit alweer teruggekeerd. Niets van dat al, Monsterboard is en blijft de nummer drie.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Vacaturevolume op basis van Jobfeed, laatste 52 weken

Als een gevolg van de sterke terugval in het aantal wekelijkse vacatures is ook hier de groei van Monsterboard grotendeels verdwenen. Geen aanval dus op de nog altijd dalende Nationale Vacaturebank. Althans, geen bliksemaanval. Want als Monsterboard langzaam blijft groeien en Nationale Vacaturebank langzaam blijft dalen komen ze elkaar natuurlijk wel een keer tegen.

Op bijzonder grote afstand van de twee grootste commerciele vacaturesites moddert JobTrack voort. In deze vergelijking valt JobTrack wel heel mager uit. Zou Wegener zich al opmaken om na Spotajob en CareerID nu ook haar laatste online recruitment property om zeep te brengen? Tenslotte zal de bijdrage van JobTrack aan de bottom line van Wegener verwaarloosbaar klein zijn. Waarom dan niet de mensen en middelen naar een beter renderende unit overzetten?

Geef een reactie

1 Comment
  • Conversie Partners
    says:

    Zoals we zien is werk.nl goed bezig. De rest hebben pieken, maar geen stijgende. Als de Nationale vacaturebank en Monsterboard iets achter de petto hebben mogen ze dit van mij nu gebruiken. Ze missen duizenden vacatures!