Startpagina gaat in… vacatures?

Logotype Startpagina.nl Wie kent Startpagina niet? De volledig door echte mensen samengestelde index van het Nederlandse Internet. Die zich nog altijd mag verheugen in een bijzonder groot volume bezoekers, ondanks het jaren vijftig gevoel wat uit deze site opstijgt. Maar dat gevoel kan dus helemaal aan mij liggen.

Diezelfde Startpagina gaat nu ineens in vacatures. En dan niet een overzicht van aanbieders van vacatures, want die dochterpagina bestaat al jaren. Nee, een ‘dochter’pagina waar je direct naar vacatures kan zoeken. Waarbij de vacatures worden geleverd door Job-Brokers.

Halverwege Startpagina.nl staat een blokje met het kopje Vacatures. En daar is deze nieuwe pagina te vinden; Startpagina.nl vacatures. Dat is dus zonder enige bombarie gelanceerd:

image

Als je op deze link klinkt, krijg je de volgende pagina te zien:

image

Een dochterpagina voor het zoeken van vacatures middels een snelzoekfunctie. Waarbij de vacatures dus geleverd worden door Job-Brokers. Als ik me niet vergis heeft Job-Brokers, een soort Google Ads voor vacatures, de beschikking over 2.000 – 3.000 vacatures die zij via een PPC model tonen. Dat lijkt me een beetje weinig voor een ‘vacaturesite’ van Startpagina.

En dat klopt, want als ik zoek zonder criteria dan blijken er opeens bijna 10.000 vacatures gevonden te worden. Waar komen die resterende 7.000 – 8.000 vacatures dan vandaan? Navraag bij Job-Brokers leerde dat zij deze vacatures heeft laten spideren. Waarbij uitsluitend vacatures zijn gespiderd van grote(re) wervingssites. Met andere woorden, uitsluitend vacatures van echte werkgevers. Een vertical? Ja, maar dan eentje van het model LinkUp, de Amerikaanse site die uitsluitend vacatures van werkgevers toont op basis van spidering.

Overigens ziet een pagina met een zoekresultaat er als volgt uit:image

Is Startpagina.nl Vacatures hiermee een vertical als Indeed, Jobrapido, SimplyHired, etc.? Nou, niet echt. Het is meer een combinatie van LinkUp en … iets anders. Want de niet-gespiderde vacatures worden volgens een PPC model getoond, waarmee deze samenwerking met Startpagina voor Job-Brokers een potentieel bijzonder interessante is. Tenslotte kan het bedrijf hiermee mogelijkerwijs ook de bedrijven van wie de vacatures zijn gespiderd overhalen om in het PPC model te participeren.

Na de komst van gratis initiatieven als Jobselectie en Banenmatch, de aanstaande lancering van het eveneens gratis initiatief van Jan-Peter Cruiming (Vacaturecompas) en nu dit initiatief van Startpagina is er sprake van een tsunami aan ‘gratis’ alternatieven voor de betaalde vacaturesites.

Het worden daarmee zeer interessante tijden, hoewel het volstrekt onduidelijk is hoe deze gratis initiatieven zich gaan ontwikkelen. Desondanks heb ik het donkerbruine vermoeden dat er ten kantore van Nationale Vacaturebank en Monsterboard ferm met de tanden wordt geknarst.

Geef een reactie

32 Comments
 • Quintin
  says:

  Waarom geeft jobbrokers geen reactie op de vragen van een kritische lezer van recruitmentmatters????

  De vragen zijn toch echt zeer helder maar waarom komt er zelden een reactie zodra het lastig begint te worden.

  Kom op erwin toon wat ballen en reageer eens of ben je te druk met intern brandjes blussen???

  PS1 Een grote uitgever gaat binnenkort ook de samenwerking met jobbrokers opzeggen. ben benieuwd of dit dan ook de nodige aandacht krijgt op recruitmentmatters….

  • Marc Drees
   says:

   Ik zou zeggen, stuur de informatie waar je blijkbaar over beschikt op naar RecruitmentMatters. Daar is het contactformulier voor. Is de informatie nieuwswaardig dan wordt het gepubliceerd. Waar we geen weet van hebben kunnen we tenslotte ook niet publiceren.

 • Pieter
  says:

  @Erwin; dat jullie claimen te streven naar transparantie strookt niet met de berichten die uit de markt komen. Deze berichten geven namelijk aan dat jullie totaal niet kunnen onderbouwen waar en met welk ip adres bepaalde clicks zijn gedaan. Zelfs de term click farm valt af en toe…..

  Verder ontwijk je nog steeds de reden te vermelden waarom Dennis stilletjes is vertrokken. Als het zo goed zou gaan met jobbrokers zou een oprichter nimmer zijn toko verlaten… Er moet dus meer aan de hand zijn!

 • Erwin ter Horst
  says:

  Over de speculatie over Dennis Albinus het volgende: Dennis heeft zich inderdaad teruggetrokken uit een actieve rol binnen Job Brokers, maar heeft nog steeds een aandeel in het bedrijf. Dennis is tevens als adviseur betrokken.

  • Pieter
   says:

   @Erwin: de vraag blijft waarom de oprichter zich terugtrekt. Kan zijn omdat ie financieel binnen is maar wanneer ik op zijn profiel kijk staat toch duidelijk dat ie weer op zoek is naar een baan dus dat lijkt niet het geval. In mijn optiek klopt er iets niet wanneer een bedrijf goed loopt trekt een oprichter zich niet zomaar terug en gaat op zoek naar een andere baan, daar moet iets zijn voorgevallen 🙂 uiteraard snap ik het als jecdaar niet op kan reageren…

   Wellicht om een einde te maken aan de speculaties zou je ook nog willen reageren op het verhaal dat klanten van jobbrokers een procedure zijn gestart vanwege fraude met rapportages?

   Overiges +1 dat je een reactie geeft 🙂

   • Erwin ter Horst
    says:

    Waar dit gerust vandaan komt, is mij een raadsel. Er lopen geen procedures tegen Job Brokers. Wij streven juist transparantie na en nodigen klanten juist uit om de meetgegevens van ons naast de eigen meetgegevens te leggen. Hoe helder en transparant kunnen we het maken!

 • Pieter
  says:

  Admin:
  De inhoud van de reactie is verwijderd aangezien deze gericht was op een specifieke persoon, speculatief van karakter en daarmee mogelijk beschadigend voor de goede naam van betreffende persoon.

  • Marc Drees
   says:

   Je kan je misschien voorstellen dat Jelmer hier op RecruitmentMatters niets over kan en mogelijk ook niet mag zeggen.
    
   Laten we de discussie rondom Job-Brokers beperken tot overigens meer dan zinvolle vragen over kwaliteit en prijs in relatie tot de vertical search engines.

 • Herman
  says:

  @Jelmer: je zegt dat de kwaliteit van jullie kliks beter is dan vanuit Jobrapido en Indeed.
   
  Dan vraag ik me toch echt af waarom jullie daar zelf tegen betaling de advertenties ook doorplaatsen??

 • Doron
  says:

  volgens mij is dit de eerste posting op RM waarin je linkt naar een externe vacaturesite. En dan nog wel naar een site van JP Cruiming 😉

 • Martin
  says:

  @kees heb ik ook gezien bij Dennis Albinus vreemde zaak. Ben het helemaal met je eens!

  @Jelmer: Hoe kan je nou kwalitaitieve traffic aanbieden. Van een online initatief wat amper een aantal dagen bestaat, het heeft zich nog niet kunnen bewijzen.

 • Kees
  says:

  @jelmer: los van bovenstaande discussie is het mij opgevallen dat de oprichter en eigenaar Dennis Albinus heel stilletjes is vertrokken bij jullie.

  Naar mijn idee zal een oprichter nooit zijn schip verlaten tenzij er iets aan de hand is….. dus vertel!

 • Herman
  says:

  Dat je het voor je eigen klanten doet en dat je niet hoog in Google staat zegt niets over de feitelijke werking van je dienst.
   
  Betaald adverteren op vertical = aanvoeren van feed die zij laten zien en je betaalt vervolgens per klik die naar de volledige vacature op je eigen site gaat
   
  Jobbrokers = aanvoeren van feed die zij laten zien en je betaalt vervolgens per klik die naar de volledige vacature op je eigen site gaat
   
  Jij geeft aan dat je kwalitatief traffic levert, maar mijn ervaring is dat zowel Indeed als Jobrapido dit ook doen.
   
  Die optimalisatie etc is inderdaad je meerwaarde tov de verticals zoals ik het zie. De vraag is of je hiervoor minimaal het dubbele wil gaan betalen. Wat ook jammer is dat jullie een vaste prijs hebben en dat de prijs niet omlaag gaat als je behoefte hebt aan veeeeeeeel kliks.

 • Jelmer Wind
  says:

  @Herman: Ik ben erg benieuwd naar jouw definitie van “vertical”. Als gelijkenis zie ik het voorzien van kwalitatieve traffic richting de eigen website van de klant. Maar in tegenstelling tot de “verticals” doen wij dit alleen voor onze eigen klanten en gebruiken wij geen content om hoger in Google te raken.
  Qua prijs bieden wij een hoge kickback aan partners (+/- 40%) zodat we altijd kwalitatieve traffic kunnen leveren. Daarnaast voorzien wij al onze klanten van campagneplanning, optimalisatie, advies en meten we het hele proces tot op het resultaat door. Denk dat hierin een groot stukje meerwaarde zit.

 • Herman
  says:

  Wat ik niet begrijp is dat je bij Jobbrokers 50 cent per klik betaalt en voor dezelfde dienst je voor ca 10-20 cent bij Jobrapido en Indeed klaar bent.
  Uiteindelijk is ook Jobbrokers een “vertical” maar dan in de vorm van een netwerk.
  Wat is dan die meerwaarde boven de grote verticals dat de prijs zo hoog is?

 • Jelmer Wind
  says:

  @Michel: De vacatures van PPC klanten zullen altijd de bovenste 3 posities van elke pagina gaan vullen. De gespiderde content zal het “organische” gedeelte van de site zijn. Qua invulling moet je dus echt denken aan het Google model waarbij de bovenste posities “sponsored” zijn.

 • Pieter van Diggele
  says:

  Een kat in het nauw…

  Schoenmaker blijf bij je leest…

  Ben het eens met Thomas. Er stappen steeds meer partijen in de vacaturemarkt met het idee dat het gouden bergen gaat opleveren en bestaande grote vacaturebanken proberen ook ineens de nichemarkten mee te pakken.

  Tja, je moet wat als je businessmodel dat jarenlang heeft gewerkt verouderd is en de economische crisis een hoge tol eist.

   • Pieter van Diggele
    says:

    Ik bedoelde het in het algemeen. Er zijn veel uitgevers en/of vacaturebanken die zich niet concentreren op nog beter doen waar ze goed in zijn of die er niet in slagen om te innoveren, maar die maar blijven terugvallen op het ‘oude’ uitgeversmodel, maar dan in een andere markt.

    In het geval van startpagina: dat wat jij omschrijft is jarenlang hun kracht geweest. Gewoon een uber-simpele index van het Nederlandse web per onderwerp en geld verdienen aan advertenties en toplinks. Nu de traffic en dus de advertentie inkomsten steeds verder teruglopen proberen ze op andere manier advertentie-inkomsten te genereren. Ik vraag me af wat een vacature vertical integratie in startpagina toevoegt aan een toch al overvolle markt. En daarbij komt dat dit op slechts enkele subpagina’s van startpagina kan worden ingezet. Lijkt me lucratiever om met innovaties te komen die je op veel meer subpagina’s kunt aanwenden.

    Dat dus 🙂

 • Michel Rijnders
  says:

  Ik vind mijn eerdere overdaad aan vraagtekens steeds minder raar worden 🙂
  Maar wat wordt bedoeld met: “Want de niet-gespiderde vacatures worden volgens een PPC model getoond”? De vacatures van de PPC klanten worden gewoon in de zoekresultaten op startpagina vertoond en de gespiderde bedrijven moeten natuurlijk klant van jobbrokers worden (is het doel)?

  • Marc Drees
   says:

   Teveel vraagtekens is nooit goed, en er kunnen er inderdaad wel een paar weg.
    
   Wat ik bedoel met mijn zin is dat de niet-gespiderde vacatures bij elke klik omzet realiseren voor Job-Brokers terwijl de gespiderde vacatures dat niet doen. Waarbij bij gebleken traffic de eigenaren van de gespiderde vacatures ongetwijfeld een telefoontje van een account manager van Job-Brokers mogen verwachten.

 • Thomas Waldman
  says:

  Het lijkt in lijn met de trend die we zagen bij Gouden Gids banen. Nu resellers als Adver en Job Brokers langzaam maar zeker door de grote publishers worden afgeknepen zullen ze op andere wijze aan hun traffic belofte waar moeten maken. Een aantal noodlijdende (online) titels staan uiteraard te springen om een extra revenue kanaal. Ik verwacht de komende tijd alleen maar meer van dit soort innitiatieven.