Hyves kostte EUR 53 miljoen

Netwerksite Hyves heeft de Telegraaf Media Groep EUR 53,0 miljoen gekost. Dat onthult oprichter Raymond Spanjar in een vandaag verschenen boek: Van 3 naar 10 miljoen vrienden. Dat is beduidend meer dan de EUR 43,7 miljoen, die TMG in zijn jaarverslag publiceerde. Daar lazen wij dit:

image

Het verschil – EUR 9,3 miljoen – was het bedrag dat Hyves in kas had. Blijkbaar zijn die reserves met de deal door TMG overgenomen. De drie Hyves-oprichters cashen het complete bedrag – waarvan het grootste deel direct aanbetaald. Spanjar schrijft dat er een earnoutconstructie in de overname is gebouwd, maar onthult niet om hoeveel dat gaat.

Onderhandelingsproces
De onderhandelingen nemen een jaar in beslag. Eind 2009 doet TMG een eerste bod van EUR 45 miljoen: EUR 32 direct betaald en EUR 13 miljoen via een earnout. De Hyves-oprichters wijzen het bod af.

Dan ontspint een overnameoorlog: RTL Nederland en Wegener tonen belangestelling, wat TMG drijft tot het doen van een hoger bod: EUR 50 miljoen, waarvan EUR 41 aanbetaald. Wegener doet een hoger bod van in totaal EUR 56 miljoen, maar daarvan is het merendeel earnout. De jongens kiezen ervoor zo veel mogelijk direct te cashen en verkopen hun site in november 2010.

Opmerkelijk is dat Hyves tot het laatst toe alle geruchten glashard ontkent.

Geef een antwoord

3 Comments